Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για τη στάση της ΕΕ απέναντι στη Λιβύη

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τα γεγονότα στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε πόλεις-κλειδιά της χώρας. Την άμεση αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο. Η Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, δηλώνει ο Ντ.Κάμερον. Ο Νικολά Σαρκοζί τονίζει την ίδια στιγμή ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας ως ύστατη επιλογή υπέρ των Λίβυων αμάχων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο «στρατιωτικής ανθρωπιστικής αποστολής» στη Λιβύη.

Μαργαρίτη Κυριακή

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τα γεγονότα στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, την ώρα που μαίνονται οι μάχες σε πόλεις-κλειδιά της χώρας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο «στρατιωτικής ανθρωπιστικής αποστολής» στη Λιβύη, βάσει προσχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος. Παρίσι και το Λονδίνο θα ασκήσουν πιέσεις στις Βρυξέλλες υπέρ της στρατιωτικής επιλογής και της αναγνώρισης των εξεγερμένων.

«Θα διατυπώσω προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις στρατηγικές γραμμές της αντίδρασης της ΕΕ στις εξελίξεις στη Λιβύη και στη νότια γειτονιά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος συγκάλεσε τη σύνοδο, η οποία άρχισε στις 12:30 ώρα Ελλάδας.

Την άμεση αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι ζητά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χαράξει κοινή γραμμή για τη Λιβύη.

Η Ένωση «πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο» για να διώξει τον Λίβυο συνταγματάρχη από την εξουσία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε προσερχόμενος στη σύνοδο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας ως ύστατη επιλογή υπέρ των Λίβυων αμάχων. Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία «ανθρωπιστικών ζωνών στη βόρεια Αφρική» για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ καλούνται να συμφωνήσουν σε μια κοινή στάση, με τη Βρετανία και τη Γαλλία να εμφανίζονται υπέρ της δυναμικής παρέμβασης – με στρατιωτικά μέσα και υπέρ της αναγνώρισης του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, δηλαδή των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, χώρες της ΕΕ, με πρώτη τη Γερμανία, εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές έναντι των γαλλοβρετανικών προτάσεων, επισημαίνοντας ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων προαπαιτεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις είναι μάλλον ετερόκλητες.

Το βέβαιο είναι ότι οι «27» συμφωνούν ότι ο Καντάφι πρέπει να παραδώσει άμεσα την εξουσία, ότι θα πρέπει να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη και ότι θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ μέτρα απομόνωσης του καθεστώτος Καντάφι.

Εξετάζεται «ανθρωπιστική στρατιωτική αποστολή»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής στρατιωτικής αποστολής στο βορειοαφρικανικό κράτος, αναφέρει σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έδωσε στη δημοσιότητα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, η ΕΕ «θα συντονίσει τις προσπάθειες για αποτελεσματική χρήση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον είχε τονίσει την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη, για να βοηθήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνέντευξη Δρούτσα στο BBC

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, μίλησε για το «καθαρό» μήνυμα της Αθήνας προς τον Λίβυο απεσταλμένο, προκειμένου «να τερματιστεί άμεσα η βία», καθώς και για την ανάγκη λήψης μέτρων από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα κατά του καθεστώτος Καντάφι. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, αλλά θεώρησε «πρόωρη» την αναγνώρισή τους.

Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής και συμμετέχει στις υπουργικές συνόδους, σε δήλωσή του στην εκπομπή Today του Radio 4, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του απεσταλμένου της Λιβύης στην Αθήνα που έγινε κατόπιν συνεννόησης με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Από την επίσκεψη του Λίβυου απεσταλμένου λίγο-πολύ ακούσαμε αυτά που λέει ο Συνταγματάρχης Καντάφι στις επίσημες δηλώσεις του», είπε ο υπουργός.

Υπάρχουν ενδείξεις, σημείωσε, ότι το καθεστώς της Λιβύης έχει τη βούληση να συνομιλήσει με την άλλη πλευρά, αλλά εμείς ως ΕΕ και διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε όλοι να καταλάβουν και το καθεστώς Καντάφι να κατανοήσει ότι η βία πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Εξέφρασε επιφύλαξη για τη αναγνώριση των δυνάμεων που κατέχουν τη Βεγγάζη, λέγοντας ότι είναι λίγο νωρίς για ένα τέτοιο μέτρο, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να δούμε πρώτα ποιοι είναι αυτοί. Πρέπει να έχουμε επαφές μαζί τους, άμεσα ως ΕΕ να κάνουμε διάλογο μαζί τους, να τους γνωρίσουμε καλύτερα και στη συνέχεια να κάνουμε τα αναγκαία βήματα.

Αεροπορικές επιδρομές θα προτείνει η Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν εξέφρασε νωρίτερα την ελπίδα να μην υπάρξει κάποια «θεατρική κίνηση» στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Λιβύη, τη στιγμή που το Παρίσι προτείνει αεροπορικές επιδρομές.

«Ελπίζω πως κανείς δεν θα προβεί σε κάποια θεατρική κίνηση στη σύνοδο των Βρυξελλών για τη Λιβύη» τόνισε ο Ασελμπορν σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοσταθμό RBB.

Η Γαλλία, όπως έγινε γνωστό από πηγή προκείμενη στο ζήτημα της Λιβύης αναμένεται να προτείνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «το βομβαρδισμό επιλεγμένων λιβυκών στρατηγικών στόχων» προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις βιαιότητες που διαπράττει ο στρατός του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Ασελμπορν τόνισε ότι κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο Γάλλος υπουργός Αλέν Ζιπέ, «επανέλαβε τέσσερις ή πέντε φορές ότι μόνο μια εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επέτρεπε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

«Με έπεισε και εκκινώ εκ της αρχής ότι αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» τόνισε.

Στη Μάλτα, ο πρωθυπουργός της χώρας Λόρενς Γκόνζι είχε το βράδυ της Πέμπτης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Γκόνζι, η Μάλτα αρνείται να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο στη λιβυκή κρίση.

Ο Γκόνζι αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες ο Λίβυος πρωθυπουργός Μαχμούντι Μπαγκντάντι και ο απεσταλμένος του Καντάφι, Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα, ήρθαν σε επαφή μαζί του ζητώντας τη βοήθειά του στη παρούσα κατάσταση.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές στους Λίβυους ότι σ΄αυτή τη φάση μπορεί να αναληφθεί μεσολαβητική προσπάθεια. Οι λιβυκές αρχές πρέπει να ακούσουν τις επιθυμίες του λαού τους» τόνισε.

Στο Κάιρο, εκπρόσωποι του αεροδρομίου και της λιβυκής πρεσβείας δήλωσαν ότι αντιπροσωπεία του Καντάφι έφτασε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Λιβύης στον οργανισμό για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την εξέγερση κατά του Καντάφι και δεν είναι γνωστό εάν η λιβυκή αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή στη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024