Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνονται οι μάχες σε Ρας Λανούφ και Αλ Ζαουίγια, διχογνωμία στις διεθνείς δυνάμεις

Μαίνονται οι μάχες σε Ρας Λανούφ και Αλ Ζαουίγια, διχογνωμία στις διεθνείς δυνάμεις

Στη δίνη εμφυλίου πολέμου εξακολουθεί να βρίσκεται η Λιβύη, με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να έχουν εισβάλει στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να συγκρούονται με τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης. Οι μάχες μαίνονται και στην πόλη Αλ Ζαουίγια. Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ζητά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης. «Ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν» γράφουν σε κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Μαργαρίτη Κυριακή

Στη δίνη εμφυλίου πολέμου εξακολουθεί να βρίσκεται η Λιβύη, με τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι να έχουν εισβάλει στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και να συγκρούονται με τις δυνάμεις τις αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης. Οι μάχες μαίνονται και στην πόλη Αλ Ζαουίγια.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης. «Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων» είπε.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης, Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, σε συνέντευξή του στο BBC, ζήτησε από όλες τις χώρες, αλλά κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, κάτι που έκανε ήδη η Γαλλία, και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης.

«Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο», δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

«Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη» είπε.

Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

«Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης»είπε.

Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό».

Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Κοινή επιστολή Σαρκοζί – Κάμερον προς Ρομπάι

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με κοινή τους επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα το Μέγαρο των Ηλυσίων, ζητούν από την ΕΕ να θεωρήσει το Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης της Λιβύης ως «ένα έναν έγκυρο πολιτικό συνομιλητή», εκτιμώντας ότι «ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν».

Σε αυτήν την επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός γράφουν ότι οι δύο χώρες «έχουν δεσμευτεί υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ενότητας της Λιβύης».

«Ο Μουάμαρ Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν» δηλώνουν οι δύο άνδρες που προτείνουν μια σειρά μέτρων που θα παρουσιαστούν στους εταίρους τους.

Αν και το Παρίσι ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το CNT ως «το νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς από τους ευρωπαίους εταίρους του, οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, «ότι θεωρούμε το Συμβούλιο ως ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή, και μια σημαντική φωνή για το Λιβυκό λαό σε αυτή τη φάση».

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η Βρετανία «εργάζονται από κοινού για τα στοιχεία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», για να σταματήσει η χρήση βίας από τον συνταγματάρχη Καντάφι κατά των εξεγερμένων, οι κ.κ. Κάμερον και ο Σαρκοζί δηλώνουν «έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη σε κάθε ενδεχόμενο, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, στη βάση μιας αποδεδειγμένης ανάγκης, με μια σαφή νομική βάση και ισχυρή περιφερειακή υποστήριξη».

«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων ή άλλες επιλογές για την παρεμπόδιση αεροπορικών επιθέσεων» προστίθεται στο κείμενο.

«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανόμενης της απαγόρευσης εξασφάλισης μισθοφορικού ένοπλου προσωπικού και να λάβουν μέτρα για να αποθαρρύνουν τις στρατολογήσεις ή τις αναχωρήσεις αεροσκαφών ή αυτοκινητοπομπών μισθοφόρων» γράφουν ακόμη οι δύο άνδρες.

«Όσον αφορά τους εκτοπισμένους έξω από τη Λιβύη, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια, οικονομική και υλική» προσθέτουν στην επιστολή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024