Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία

Ανυπολόγιστες καταστροφές και δεκάδες νεκροί από το σεισμό 8,9 βαθμών στην Ιαπωνία

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Λίγη ώρα μετά το σαρωτικό χτύπημα του Εγκέλαδου, τσουνάμι 10 μέτρων έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Οι Αρχές κάνουν λόγο για 60 νεκρούς και 56 αγνοούμενους, ενώ ιαπωνικό πρακτορείο μετέδωσε ότι στις ακτές εντοπίστηκαν τουλάχιστον 300 πτώματα. Στις φλόγες πολλά κτήρια, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά σε πυρηνικό σταθμό. Συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό, περιλαμβανομένης της Χαβάης, εκτός Καναδά και ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Ανδίρα Άννα

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε στις 07:45 ώρα Ελλάδας (14:45 τοπική ώρα) στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας και έγινε αισθητός και στο Τόκιο. Ακολούθησε τσουνάμι δέκα μέτρων που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του. Συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρο των Ειρηνικό, περιλαμβανομένης της Χαβάης, εκτός Καναδά και ηπειρωτικών ΗΠΑ.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 60 νεκρούς κ

αι 56 αγνοούμενους, όμως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι έως 300 πτώματα εντοπίστηκαν σε ακτή της Σεντάι.

Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι αγνοείται η τύχη 48 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 μαθητών.

Το τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές παρέσυρε πλοίο με 100 επιβαίνοντες, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για εγκλωβισμένους σε ένα ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πόλη Σεντάι.
«Οι ζημιές είναι τόσο μεγάλες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συγκεντρώσουμε τις πληροφορίες» δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, φωτιά ξέσπασε σε θάλαμο όπου στεγάζεται μία τουρμπίνα στον πυρηνικό σταθμό της Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι δεν έχει ανιχνευτεί διαρροή ραδιενέργειας από σταθμό στην Οναγκάουα, ούτε και από άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές.

Η φωτιά στο σταθμό τέθηκε υπό έλεγχο μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά κτήρια και ένα διυλιστήριο της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil στην πόλη Ισιχάρα κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ εκτάκτως διακόπηκε η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και διυλιστηρίων στις περιφέρειες Μιγιάτζι και Φουκουσίμα, κοντά στον Ειρηνικό.

Οι αρχές της επαρχίας Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, επιβεβαίωσαν ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου δεν λειτουργεί κατόπιν τεχνικού προβλήματος. Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -προληπτικά όπως δήλωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος-, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανακοίνωσε από πλευράς της ότι τα τέσσερα ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

Η IAEA, η οποία εδρεύει στη Βιέννη, ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες χώρες και ποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις ενδέχεται να βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός.

«Τα τέσσερα ιαπωνικά πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που βρίσκονται πιο κοντά στο (σ.σ. επίκεντρο του) του σεισμού έκλεισαν με ασφάλεια» ανέφερε η Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Βιβλική καταστροφή

Οι εικόνες δείχνουν ότι η καταστροφή είναι βιβλική, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμοί. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα τα τελευταία 140 χρόνια.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 135χλμ από τις ακτές της πόλης Σεντάι. Ακολούθησε τσουνάμι 10 μέτρων στις βορειοανατολικές ακτές που προκάλεσε τεράστιες ζημιές, ενώ 4,5 εκατομμύρια σπίτια έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

Τα πλάνα που μεταδίδουν τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα επαναφέρουν στη μνήμη τις εικόνες από το τσουνάμι του 2004 που είχε πλήξει την Ινδονησία. Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό.

Τα Ηνωμένη Έθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποστολή τουλάχιστον 30 ομάδων διάσωσης στις πληγείσες περιοχές. Έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια δήλωσαν Ρωσία και Γαλλία.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στο Τόκιο, που βρίσκεται σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, και οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.

Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων. {{{ map }}}

Πολεμικά πλοία κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή, ενώ υπάρχουν εντολές για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αλλά και πολεμικών αεροσκαφών για την εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στις βορειοανατολικές ακτές και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Συναγερμός για εκτεταμένο τσουνάμι

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό. Η προειδοποίηση περιλαμβάνει και το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής -από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια-, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Στην ανατολική Κίνα οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες.

Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία όπου αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχει τώρα αρθεί. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν έχει ξεκινήσει να απομακρύνει τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής. Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού μέχρι τις 15:00 (ώρα Ελλάδος).

Κύματα αναμένεται να πλήξουν και τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.400χλμ νοτίως της Ιαπωνίας. Ο κόσμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραλίες και οι ένοικοι των ξενοδοχείων μεταφέρονται σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, ενώ στις γεινοτινές Βόρειες Μαριάννες όλοι οι ένοικοι ξενοδοχείων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους πρώτους ορόφους των κτιρίων.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας. Η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών επικεντρώνεται στη νήσο Σαχαλίνη και στις Νότιες Κουρίλες και ιδιαίτερα στο Σικοτάν και το Κουνασίρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024