Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Παρίσι αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, «πυρετός» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Το Παρίσι αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, «πυρετός» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Στην αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου ως μοναδικό «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» προχώρησε την Πέμπτη το Παρίσι, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες αρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ προκειμένου να καθοριστεί η στάση της Δύσης απέναντι στην αιματοχυσία στη Λιβύη και να εξεταστεί η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Βομβαρδισμοί και σφοδρές μάχες σε Λας Ρανούφ και Αλ Ζαουίγια στη Λιβύη. Απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη. Διπλωματική «αντεπίθεση» από τον Καντάφι...

Ανδίρα Άννα

Στην αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου ως μοναδικό «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» προχώρησε την Πέμπτη το Παρίσι, τη στιγμή που στις Βρυξέλλες αρχίζουν κρίσιμες συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ προκειμένου να καθοριστεί η στάση της Δύσης απέναντι στην αιματοχυσία στη Λιβύη και να ληφθεί απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Απεσταλμένος της ισπανικής κυβέρνησης συναντήθηκε με αντικαθεστωτικούς στη Βεγγάζη. Διπλωματική «αντεπίθεση» από τον Καντάφι…

Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου και απευθύνει κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει διάλογο με τη «νέα λιβυκή ηγεσία».

«Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Ελί Εσάουι κατόπιν συνάντησης με τον Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.

Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου δήλωσε και εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

Η Ιταλία επισήμανε πως θα υιοθετήσει την απόφαση που θα λάβει συνολικά η ΕΕ ως προς την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. «Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε… Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη» επισήμανε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Πυρετός» στο ΝΑΤΟ

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, το Πεντάγωνο εξετάζει ένα «ευρύ φάσμα» στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News πως η Συμμαχία δεν σκοπεύει να εισβάλει στη Λιβύη, αλλά ζητήθηκε από τον στρατό να προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται σε όλα τα ενδεχόμενα.

Η Ιταλία από την πλευρά της, της οποίας οι βάσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο εάν υπάρξει στρατιωτική δράση, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβουν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζεται ότι στη Νάπολη εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την Τετάρτη, διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ότι η απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία -μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- δεν αποδέχονται την επιλογή.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Μόσχα είναι αντίθετη σε έξωθεν ανάμειξη στη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, το Κρεμλίνο αποφάσισε να «παγώσει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τρίπολη. Διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απαγορεύει την εξαγωγή από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Λιβύη, καθώς και την πώληση, την παράδοση και τη μεταφορά (…) κάθε είδους εξοπλισμού και σχετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικού υλικού».

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη. Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει κοστίσει στη Μόσχα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ακυρωθείσες συμφωνίες πώλησης όπλων.

Επιπλέον, η εφημερίδα Kommersant επικαλείται πηγή η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμβόλαια με τη Λιβύη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμενόταν να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς επί γερμανικού εδάφους που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή αφορά και τις Libyan Foreign Bank και Libya Africa Investment Portfolio (Λιβυκό Xαρτοφυλάκιο Επενδύσεων στην Αφρική). Η απόφαση αφορά 193 λογαριασμούς σε 14 γερμανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. Στόχος είναι να αποκλειστούν οι πιθανές πηγές χρηματοδότησης του Καντάφι. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών καθώς και με την Bundesbank.

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Σήμερα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στο πώς η ΕΕ θα στηρίξει τις πολιτικές αλλαγές στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά και στο πώς η Ένωση θα καταφέρει να πιέσει τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί.

Την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη. Σε κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, οι κ. Βεστερβέλε και Χέιγκ εκτιμούν ότι η κρίση στη «γειτονιά νότια» της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα».

Πάντως, δηλώσεις της Κάθριν Αστον εγείρουν ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι δεν ανήκει στις αρμοδιότητές της να υποστηρίξει το αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη χώρα, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Διπλωματική «αντεπίθεση» Καντάφι

Ο Καντάφι πέρασε, εν τω μεταξύ, στη διπλωματική «αντεπίθεση» στέλνοντας απεσταλμένους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, περιλαμβανομένης της Αθήνας, με το βλέμμα στις κρίσιμες συνόδους των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες.

H πορτογαλική εφημερίδα Publico γράφει ότι ο Καντάφι ενδέχεται να συναινούσε στη διεξαγωγή συνομιλιών για τη μετάβαση της εξουσίας. Η εφημερίδα επικαλείται διπλωματική πηγή μετά τη συνάντηση που είχαν στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάδο με απεσταλμένο του Καντάφι.

Η ίδια πηγή είπε στην Publico ότι η δήλωση πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά, καθώς έγινε σε απάντηση των προτάσεων του Αμάδο για τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αντικαθεστωτικών και για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Είναι πολύ νωρίς, ωστόσο, να εκτιμηθεί η πραγματική πρόθεση του μηνύματος και σε ποιο βαθμό δεν πρόκειται για συγκυριακή δήλωση. […] Το μήνυμα δεν μεταφέρθηκε στην αρχή της συνάντησης» προσθέτει το δημοσίευμα.

* Η Πορτογαλία επελέγη αυτή την εβδομάδα για να προεδρεύσει της επιτροπής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την επιβολή κυρώσεων. Ο Αμάδο βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την κρίση στη Λιβύη.

«Άνοιγμα» στην Τουρκία

«Διπλωματικό άνοιγμα» προς την Τουρκία επιχειρεί την ίδια στιγμή ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, με τη συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, τονίζοντας ότι «Λίβυοι και Τούρκοι είναι αδέλφια».

Ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για δραστηριοποίηση «πυρήνων» της Αλ Κάιντα στις πολεμικές συγκρούσεις που σημειώνονται στη Λιβύη.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για την αποχώρηση μεγάλου αριθμού από τους 25.000 Τούρκους εργάτες που δούλευαν στην Λιβύη, και τόνισε ότι αυτοί είναι ευπρόσδεκτοι να γυρίσουν πάλι στη Λιβύη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει εάν παραμείνει στην ηγεσία της Λιβύης, ο συνταγματάρχης Καντάφι, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων διοίκησης, ενώ θα οργανώσει κοινή επιτροπή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η τουρκική διπλωματία έχει επίσημα ταχθεί κατά διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024