Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανελέητος βομβαρδισμός πόλεων της Λιβύης - Διστακτική η Δύση στην ανάληψη δράσης

Ανελέητος βομβαρδισμός πόλεων της Λιβύης – Διστακτική η Δύση στην ανάληψη δράσης

Με όλα τα μέσα, από εδάφους και αέρος, σφυροκοπά την Ζαουίγια και άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις, ο Μουαμάρ Καντάφι, πνίγοντας στο αίμα την επανάσταση. Την ίδια ώρα, η Δύση εμφανίζεται διστακτική στο να αναλάβει δράση, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι η απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πρέπει να ληφθεί από τη διεθνή κοινότητα κι όχι από την Ουάσινγκτον. Την ευρύτερη δυνατή διεθνή συναίνεση επιδιώκει η Βρετανία. Θα στηρίξουμε κάθε απόφαση, λέει η Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην όποια στρατιωτική δράση. Για το ζήτημα συνεδριάζουν την Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Με όλα τα μέσα, από εδάφους και αέρος, σφυροκοπά την Ζαουίγια και άλλες πόλεις – κλειδιά, ο Μουαμάρ Καντάφι, προσπαθώντας να πνίξει στο αίμα την επανάσταση. Την ίδια ώρα, η Δύση εμφανίζεται διστακτική στο να αναλάβει δράση, με τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι η απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πρέπει να ληφθεί από τη διεθνή κοινότητα κι όχι από την Ουάσινγκτον. Για το ζήτημα συνεδριάζουν την Πέμπτη οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις στρατιωτικές επιλογές για το θέμα της Λιβύης, ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των ΗΠΑ.

Η Γαλλία και η Βρετανία προωθούν ένα τέτοιο ψήφισμα του ΟΗΕ, ωστόσο η Κίνα και η Ρωσία -που έχουν δυνατότητα να ασκήσουν βέτο- δεν το υποστηρίζουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι θα διασφαλιστεί ο σχεδιασμός για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένης της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Όλοι θα ήθελαν, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, να έχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή συναίνεση και για το λόγο αυτό στην παρούσα φάση σχεδιάζουμε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» επισήμανε ο Κάμερον.

Η Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν πιθανότατα ρόλο-κλειδί στην όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στηρίξει κάθε απόφαση για τη Λιβύη που θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΝΑΤΟ και Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά το ενδεχόμενο στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη για να συνδράμει στις επιχειρήσεις εκκένωσης της περιοχής και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε από το Στρασβούργο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Οι δηλώσεις της Άστον δίνουν ένα στίγμα ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Λιβύη αύριο, Πέμπτη και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή, η οποία είναι θα ασχοληθεί με την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική και κυρίως στη Λιβύη.

Η Άστον δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Επισήμανε, όμως, ότι θα είναι παρούσα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε για πολλοστή φορά ότι η Συμμαχία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Αν ζητηθεί και αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή όσον αφορά το τι μπορεί να θεωρηθεί ξένη στρατιωτική ανάμειξη» προσέθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος που οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πολύ ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από την περιοχή» δήλωσε ο Ράσμουσεν στο βρετανικό δίκτυο Sky News.

Εν τω μεταξύ, ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Σενούσι, ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του Καντάφι, όμως τάχθηκε κατά της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

Τρία αεροσκάφη έφυγαν από τη Λιβύη. Το ένα πέταξε μέσω Ελλάδας για Κάιρο, το δεύτερο -που μετέφερε Λίβυους αξιωματούχους- είχε ως προορισμό τη Μάλτα και το τρίτο πέταξε μέσω Γαλλίας για Βρυξέλλες.

Καντάφι: «Οι Λίβυοι θα πάρουν τα όπλα»

Ο Μουαμάρ Καντάφι με νέα συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο επιτέθηκε εκ νέου στις δυνάμεις της Δύσης και ειδικότερα τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, λέγοντας πως είναι αυτές που υποστηρίζουν την αναταραχή.

Δήλωσε ότι «οι Λίβυοι θα πάρουν τα όπλα» εάν εφαρμοστεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, ισχυριζόμενος ότι εάν επιβληθεί αεροπορικός αποκλεισμός θα φανερώσει την πραγματική πρόθεση της Δύσης να πάρει τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου της Λιβύης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι επέμεινε ότι μάχεται την τρομοκρατία, υποστηρίζοντας πως εάν η Αλ Κάιντα καταλάβει τη Λιβύη θα επικρατήσει χάος σε όλη την περιοχή μέχρι το Ισραήλ.

Βομβαρδισμοί και μάχες

Ο Λίβυος συνταγματάρχης έχει εξαπολύσει νέο κύμα βομβαρδισμών στην Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, τον έλεγχο της οποίας προ ημερών είχαν οι αντικαθεστωτικοί. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις με βαριά οχήματα έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 1.000 νεκρούς και περισσότερους από 210.000 εκτοπισμένους. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πόλη φάντασμα και όπως όλα δείχνουν η ορμή των αντικαθεστωτικών φθείνει.

Η κυβέρνηση της Λιβύης και οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για επίθεση κατά δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου στον τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ελ Σιντέρ στην ανατολική Λιβύη, κατά το σφοδρό βομβαρδισμό θέσεων αντικαθεστωτικών στην περιοχή.

Οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται πίσω από τον βομβαρδισμό και κατηγορούν τον Καντάφι για «βρώμικο παιχνίδι», ενώ από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει πως «στοιχεία που έχουν τη στήριξη της Αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν επίθεση στον τερματικό σταθμό.

Στην Ζαουίγια, οι σφοδρές μάχες προκάλεσαν το κλείσιμο ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στη Ζαουίγια. Όπως δήλωσε στέλεχος του διυλιστηρίου: «Βαρέα όπλα πλήττουν θέσεις κοντά και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου υπ’ αυτές τις συνθήκες».

Το διυλιστήριο στη Ζαουίγια είναι το μεγαλύτερο που επεξεργάζεται βενζίνη κατάλληλη για αυτοκίνητα στη Λιβύη, κι έχει συνολική παραγωγική δυνατότητα 120.000 βαρέλια την ημέρα. Λειτουργεί στο 70% των δυνατοτήτων του τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το απόγευμα της Τετάρτης η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι μικρές ομάδες ατόμων στην Ζαουίγια μεταβαίνουν στο κέντρο της πόλης προκειμένου να εκφράσουν την στήριξή τους στον Μουάμαρ Καντάφι.

Εάν οι αντικαθεστωτικοί καταλάβουν τον έλεγχο της Ζαουίγια, αυτό θα σημαίνει ότι η Λιβύη θα έχει χωριστεί σε ανατολική Λιβύη -της οποίας τον έλεγχο έχουν οι αντικαθεστωτικοί παρά το ανελέητο σφυροκόπημα των δυνάμεων Καντάφι- και στη δυτική Λιβύη, όπου τον έλεγχο διατηρεί ο Λίβυος ηγέτης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο από αέρος βομβαρδισμός της ευρύτερης περιοχής της Ρας Λανούφ και της Μπιν Τζαουάντ, ανατολικά της Τρίπολης.

Ο λιβυκός στρατός έριξε την Τετάρτη οβίδες κοντά σε θέση των αντικαθεστωτικών που βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα δυτικά του πετρελαϊκού λιμανιού Ρας Λανούφ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι οβίδες ερρίφθησαν αντιστοίχως περίπου 300 μέτρα δυτικά και νότια οδοφράγματος που έχουν εγκαταστήσει οι αντικαθεστωτικοί, χωρίς όπως φαίνεται να προκληθούν θύματα. Οι αντικαθεστωτικοί απάντησαν με τη ρίψη δύο ρουκετών, την ώρα που οι βολές του πυροβολικού του λιβυκού στρατού συνεχίζονται.

Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι ομάδες ανταρτών εισήλθαν πάλι στην πόλη Μπιν Τζαουάντ και ότι την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

Αντάρτες μετακινήθηκαν προς την Μπιν Τζαουάντ από την Ρας Λανούφ μετά τις σκληρές μάχες στην περιοχή. Ωστόσο, ορισμένοι αντάρτες δηλώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρη η έκβαση της μάχης, ενώ ένας από τους αντάρτες δηλώνει πως δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πόλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024