Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον Καντάφι, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον Καντάφι, συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, με τον ΟΗΕ να απαιτεί την άμεση πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη Μισράτα, μετά τις άγριες μάχες που σημειώθηκαν εκεί. Παράλληλα, εγκαλεί το καθεστώς της Τρίπολης για τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών και προειδοποιεί ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιτελεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα λογοδοτήσει. Για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης κατηγορεί τη Γαλλία ο Καντάφι, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

Μαργαρίτη Κυριακή

Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον πρόεδρο της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, με τον ΟΗΕ να απαιτεί την άμεση πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πόλη Μισράτα, μετά τις άγριες μάχες που σημειώθηκαν εκεί. Παράλληλα, εγκαλεί το καθεστώς της Τρίπολης για τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών και προειδοποιεί ότι όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιτελεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα λογοδοτήσει.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν απαίτησε μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του από το καθεστώς της Τρίπολης να βάλει τέλος στις επιθέσεις εναντίον πολιτών στη Λιβύη.

Σε συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη, αλλά και στις επαρχίες για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο Μπαν Κι-μουν και ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν για άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του Οργανισμού και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.

Καντάφι κατηγορεί Γαλλία

Εν τω μεταξύ, ο Μ.Καντάφι κατηγόρησε τη Γαλλία για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης και επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά της Αλ Κάιντα, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δίκτυο France 24.

Ερωτηθείς σχετικά με την γαλλική υποστήριξη προς το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στη Βεγγάζη, ο Καντάφι είπε: «Αυτό είναι γελοίο, αυτή η εμπλοκή στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Τι θα γινόταν εάν εμείς, εμπλεκόμασταν στις υποθέσεις της Κορσικής, ή της Σαρδηνίας;».

Μάλιστα, ο Καντάφι επιμένει να αποδίδει την εξέγερση στη χώρα του σε υποκίνηση της Αλ Κάιντα. «Εμείς είμαστε εταίροι σας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε.

Συνεχίζονται οι μάχες

Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν ότι θα επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη Μπιν Τζαουάντ, από την οποία οπισθοχώρησαν την Κυριακή, κάτω από την πίεση του πυροβολικού και των αρμάτων του στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι δυνάμεις του στρατού ενίσχυσαν κι άλλο τις θέσεις τους. Η πόλη Μπιν Τζαουάντ βρίσκεται κοντά στη Σίρτι, τη γενέτειρα του Καντάφι. Πάνω από 20.000 στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι και υπό τη διοίκηση του γιου του Σααντί, βρίσκονται ήδη στη Σίρτι.

Δυνάμεις προσκείμενες στον Λίβυο ηγέτη προήλασαν τη Δευτέρα ανατολικά της Μπιν Ζαουάντ, με κατεύθυνση την πλούσια σε πετρελαϊκές υποδομές πόλη Ρας Λάνουφ, που απέχει 60 χλμ, όπως τονίζουν μαρτυρίες από την περιοχή.

«Πήγα στο Μπιν Ζαουάντ και περίπου 20 χλμ πριν από αυτό είδα δυνάμεις του Καντάφι, ένα μεγάλο φορτηγό και στρατιωτικά οχήματα, όπως και ένα μαχητικό αεροσκάφος και προχωρούσαν αργά προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο οδηγός ταξί Άχμεντ αλ Αράιμπι.

«Είδα στρατιωτικά φορτηγά μπροστά, βρίσκονταν σε απόσταση 20 χλμ από το Μπεν Ζαουάντ», τόνισε ο Χαλίφα Σάαντ, άλλος οδηγός. Παράλληλα και άλλες μαρτυρίες πιστοποιούν κινήσεις των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Ρας Λάνουφ.

Οι κάτοικοι της Ρας Λάνουφ, όπου έχουν καταφύγει οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη γειτονική πόλη Μπεν Ζαουάντ, άρχισαν να εγκαταλείπουν την κατεχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς στρατηγικής σημασίας πόλη φοβούμενοι επιθέσεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, μεταδίδουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι δημοσιογράφοι είδαν δεκάδες οχήματα στην έξοδο της πόλης να φεύγουν προς την κατεύθυνση της Μπρέγκα, ακόμη ανατολικότερα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους από την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε ακούσει πως συλλαμβάνουν και απαγάγουν ανθρώπους και πρέπει να φύγουμε τώρα αμέσως», τόνισε ένας πατέρας, με τα δύο παιδιά του να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο μόνο οδόφραγμα ελέγχου της πόλης, που έχουν στήσει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις από την Παρασκευή, βρίσκονται μόλις 15 στρατιώτες με δύο αντιαρματικά πολυβόλα.

Το μοναδικό ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο κατέλυαν αποκλειστικώς οι δημοσιογράφοι, εκκενώθηκε τα ξημερώματα με τους εργαζόμενους να χτυπούν τις πόρτες, φωνάζοντας «πρέπει να φύγετε, επειγόντως».

Άλλοι κάτοικοι της πόλης, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις, πασχίζουν να διαφύγουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτή του Μπεν Ζαουάντ, που ανακατελήφθη χθες από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024