Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με πυροβολισμούς στον αέρα διαλύει ο στρατός συγκέντρωση στο Κάιρο

Με πυροβολισμούς στον αέρα διαλύει ο στρατός συγκέντρωση στο Κάιρο

Πυρ στον αέρα άνοιξαν οι αιγυπτιακές στρατιώτες δυνάμεις για να διαλύσουν διαδήλωση έξω από το αρχηγείο της μισητής κρατικής ασφάλειας στο Κάιρο. Διαδηλωτές κατήγγειλαν στο Reuters πως απειλήθηκαν από άνδρες με πολιτικά που κρατούσαν μαχαίρια. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την πρώτη μετά Μουμπάρακ κυβέρνηση που καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Στο Κάιρο για την πρώτη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Πυρ στον αέρα άνοιξαν οι αιγυπτιακές στρατιώτες δυνάμεις για να διαλύσουν διαδήλωση έξω από το αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας στο Κάιρο. Διαδηλωτές κατήγγειλαν στο Reuters πως απειλήθηκαν από άνδρες με πολιτικά που κρατούσαν μαχαίρια. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, την πρώτη μετά Μουμπάρακ κυβέρνηση που καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Στο Κάιρο για την πρώτη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Πλήθη Αιγυπτίων επιτέθηκαν την Κυριακή στο μισητό αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας στο Κάιρο, απαιτώντας την κατάργηση της βάναυσης υπηρεσίας που λειτουργούσε ως σώμα εγχώριας κατασκοπείας στις δεκαετίες εξουσίας του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στρατιώτες πυροβόλησαν για αρκετά λεπτά στον αέρα, ενώ διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι τους απείλησαν άνδρες με πολιτικά που κρατούσαν μαχαίρια. Φαίνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση Μουμπάρακ που ένοπλοι με πολιτικά αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν ακτιβιστές στο Κάιρο.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, διαδηλωτές έχουν εισβάλει σε 11 γραφεία της μυστικής αστυνομίας σε όλη τη χώρα, παίρνοντας εμπιστευτικά έγγραφα υπό το φόβο ότι οι αστυνομικοί θα τα καταστρέψουν για να συγκαλύψουν ενέργειες της υπηρεσίας. Εικόνες από τις εισβολές έχουν μεταδοθεί σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Youtube.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί έκαψαν έγγραφα που θα μπορούσαν να ενοχοποιήσουν άνδρες της μυστικής αστυνομίας, ενώ η υπηρεσία επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές για τις φωτιές.

Η αιγυπτιακή Υπηρεσία Κρατικών Ερευνών -που φέρεται να έχει περίπου 100.000 υπαλλήλους και μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών- κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου βασανισμού των κρατουμένων.

Οι άνδρες της υπηρεσίας είναι εκείνοι που χρησιμοποίησαν βία κατά των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ κατά τις μαζικές διαδηλώσεις για την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στην Αίγυπτο ο Αλέν Ζιπέ

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έφθασε την Κυριακή στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψή του -η πρώτη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών- «σηματοδοτεί τη δέσμευση της Γαλλίας απέναντι στις σημαντικές ανακατατάξεις» στον αραβικό κόσμο.

Ο Ζιπέ απέκρουσε την κριτική για έλλειψη διορατικότητας και ετοιμότητα αντίδρασης του Παρισιού απέναντι στα γεγονότα, διαβεβαιώνοντας πως «όλες αυτές οι επαναστάσεις μας προκατέλαβαν» και «δεν είναι αληθές πως καθυστερήσαμε να αντιδράσουμε», διότι «πολύ γρήγορα δηλώσαμε διαθέσιμη να τους συνοδεύσουμε στην πορεία τους προς την ελευθερία».

Ο Ζιπέ εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση πως η Αίγυπτος, που αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα στην περιοχή, αποτελεί «μία χώρα-κλειδί για όλο τον αραβικό κόσμο» και πως «δίνει το παράδειγμα, χωρίς να είναι υπέρμετρα αισιόδοξη, γι’ αυτό που μπορεί και να αποτελέσει μία ελεγχόμενη απελευθέρωση».

Ο Γάλλος υπουργός επρόκειτο να συναντηθεί με τον αρχιστράτηγο Χουσέιν Ταντάουϊ, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο παρέδωσε στις 11 Φεβρουαρίου την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με τη «συμμαχία των νέων της επανάστασης», προτού επιστρέψει στο Παρίσι το βράδυ της Κυριακής.

Νέα μεταβατική κυβέρνηση

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύνθεση της πρώτης μεταβατικής μετά Μουμπάρακ κυβέρνησης, η οποία καλείται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται νέα πρόσωπα στα υπουργεία-κλειδιά Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εγκριθεί από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε ο στρατηγός Μανσούρ αλ-Ασάουι και η επιλογή του αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η παλιά φρουρά του εκδιωχθέντα προέδρου Μουμπάρακ απομακρύνεται οριστικά από τα κέντρα εξουσίας.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, που επέβαλαν την αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο, απαίτησαν από την πρώτη στιγμή της νέας εποχής την εκκαθάριση της κυβέρνησης από τα στοιχεία του παρελθόντος, αφού όλα τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως το Άμυνας, το Δικαιοσύνης, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών, ανήκαν σε συνεργάτες του Μουμπάρακ.

Ο Ασάουι εξήγγειλε ότι στις προτεραιότητές του είναι η ενίσχυση της ασφάλειας σε όλη τη χώρα, που έχει χαλαρώσει μετά τις 28 Ιανουαρίου όταν η αστυνομία αποτραβήχθηκε από τους δρόμους και ανέλαβε ο στρατός.

Ακόμα και τώρα πολλοί Αιγύπτιοι αστυνομικοί διστάζουν να επανέλθουν στην υπηρεσία φοβούμενοι πράξεις αντεκδίκησης από το λαό, μετά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 300 πολίτες.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασύνταξης του σώματος των δυνάμεων ασφαλείας, που στοχεύει να αναστηλώσει την αξιοπιστία του στα μάτια της κοινής γνώμης. Έχοντας περάσει στο παρελθόν από ανάλογες θέσεις σε τοπικές κυβερνήσεις στο Κάιρο και τη Γκίζα, αλλά και σε μια επαρχία του νότου, την αλ-Μένια, είναι αρκετά δημοφιλής κυρίως εξαιτίας των προσπαθειών του να πατάξει τη διαφθορά.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ναμπίλ Ελαράμπι, πρώην δικαστής στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Ελαράμπι -που ήταν επίσης μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη και έχει διατελέσει διευθυντής στο Περιφερειακό Κέντρο Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας στο Κάιρο- διαδέχεται τον Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας από το 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024