Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Αλ Κάιντα καθοδηγεί την εξέγερση, λέει ο Μουαμάρ Καντάφι

Η Αλ Κάιντα καθοδηγεί την εξέγερση, λέει ο Μουαμάρ Καντάφι

Η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκονται πίσω από την εξέγερση, υποστηρίζει ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέο διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης. «Μπιν Λάντεν, αυτός είναι ο εχθρός που χειραγωγεί το λαό, μη σας εξαπατήσει» λέει ο Καντάφι, προσφέροντας τα... «συλλυπητήριά του» για τους νεκρούς, τους οποίους αποκαλεί «παιδιά της Λιβύης». Ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης και πνίγει τη χώρα του στο αίμα επιχειρώντας να κρατήσει την Τρίπολη και τις πόλεις στα δυτικά. Σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς μαίνονται στην πόλη Αλ Ζαουίγια...

Η Αλ Κάιντα και ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκονται πίσω από την εξέγερση, υποστηρίζει ο Μουαμάρ Καντάφι σε νέο διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης. «Μπιν Λάντεν, αυτός είναι ο εχθρός που χειραγωγεί το λαό, μη σας εξαπατήσει» λέει ο Καντάφι, προσφέροντας τα… «συλλυπητήριά του» για τους νεκρούς, τους οποίους αποκαλεί «παιδιά της Λιβύης».

Ο Μουαμάρ Καντάφι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της ανατολικής Λιβύης και πνίγει τη χώρα του στο αίμα επιχειρώντας να κρατήσει την Τρίπολη και τις πόλεις στα δυτικά. Σφοδρές μάχες μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων πιστών στο καθεστώς μαίνονται στην πόλη Αλ Ζαουίγια οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20 κατά πληροφορίες.{{{ map }}}

Στα ανατολικά, Βεγγάζη και Τομπρούκ, πλήθη διαδηλωτών υψώνουν τις προ Καντάφι σημαίες της Λιβύης και γιορτάζουν την «απελευθέρωση». Στην πρωτεύουσα, μάρτυρες αναφέρουν ότι στρατιώτες και μισθοφόροι σπέρνουν τον τρόμο. Στην πόλη Μισράτα διαδηλωτές και δυνάμεις του Καντάφι συγκρούονται, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τα θύματα της βίαιης καταστολής στη Λιβύη. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει πληροφορίες για 10.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες. Γάλλος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι ίσως έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.000 άτομα.

Στρατιώτες, υπουργοί και διπλωμάτες εγκαταλείπουν τον Καντάφι. Οι κυβερνήσεις διεθνώς δίνουν αγώνα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους με αεροπλάνα και πλοία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να βρεθεί μπροστά σε τεράστιο κύμα προσφύγων.

Την χώρα έχουν εγκαταλείψει οδικώς πάνω από 20.000 άτομα -από τα οποία 5.000 την Πέμπτη- τα οποία πέρασαν στην Τυνησία μέσω του κύριου συνοριακού περάσματος του Ρας Ζεντίρ, δήλωσε αξιωματικός της πολιτικής προστασίας στην Τυνησία. Στην πλειοψηφία τους ήταν Κινέζοι αλλά μεταξύ τους υπήρχαν επίσης και 1.000 Αιγύπτιοι, λιγότεροι από 1.000 Τυνήσιοι και Μαροκινοί και περίπου 200 Λίβυοι.

Καντάφι: «Αυτή είναι η Αλ Κάιντα»

Ο Καντάφι υποστήριξε ότι εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα «εκμεταλλεύονται» τους νέους, δίνοντάς τους αλκοόλ και παραισθησιογόνες ουσίες για να «καταστρέφουν και να σαμποτάρουν». Ισχυρίζεται ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν πραγματικά αιτήματα, αλλά καθοδηγούνται από τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

«Αυτή είναι η Αλ Κάιντα που πολεμά όλος ο κόσμος» λέει ο Καντάφι και καλεί τους Λίβυους να πάρουν τα όπλα από τα χέρια των διαδηλωτών που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας: «Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Πάρτε τους τα όπλα»…

«Αυτοί οι οπλισμένοι νέοι, τα παιδιά μας, υποκινούνται από ανθρώπους που καταζητούνται στην Αμερική και τη Δύση» αναφέρει ο Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι «αυτοί που υποκινούν την κατάσταση είναι πολλοί λίγοι και πρέπει να τους πιάσουμε».

«Αυτό που συμβαίνει την Ζαουίγια είναι φάρσα. Άνθρωποι με σώας τα φρένας δεν συμμετέχουν σε τέτοια φάρσα» είπε ο Καντάφι απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης (σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Τρίπολη) όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.

Προσέφερε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στη Ζαουίγια, λέγοντας ότι «είναι παιδιά της Λιβύης», και κάλεσε τις οικογένειες να συγκρατήσουν τους γιους τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στρατεύματα πιστά στον Καντάφι επιτέθηκαν εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Αλ Ζαουίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια πως η πόλη έχει μετατραπεί σε «σφαγείο» και είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.

Μάχες μαίνονται και στην πόλη Μισράτα, 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λιβύης.

Άλλες αναφορές κάνουν λόγο για εκτελέσεις μέσα στα νοσοκομεία της Τρίπολης από μέλη των επανασταστικών επιτροπών, ανέφερε το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna. «Εισέβαλαν στα νοσοκομεία της Τρίπολης και σκότωσαν τους τραυματίες που είχαν διαδηλώσει κατά του καθεστώτος. Πήραν τα πτώματα για να τα εξαφανίσουν, ίσως για να τα κάψουν, επειδή ξέρουν ότι έρχονται οι ξένοι δημοσιογράφοι», είπε ο Σλιμάν Μπουσουιγκίρ, γραμματέας του λιβυκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

Στο διάγγελμα που έδωσε ο Καντάφι την Τρίτη διεμήνυσε ότι «θα πεθάνει ως μάρτυρας» και θα πολεμήσει «μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος»…


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024