Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Θα πεθάνω μάρτυρας» λέει ο Μ.Καντάφι, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται

«Θα πεθάνω μάρτυρας» λέει ο Μ.Καντάφι, επιμένοντας ότι δεν παραιτείται

«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένη» εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό. «Δεν είμαι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθώ, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» δήλωσε στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές, ενώ είπε ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε «νέο Αφγανιστάν». Προειδοποίησε με «εκκαθάριση πόρτα-πόρτα» εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους την Τετάρτη, ενώ είπε ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο εμφυλίου εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις. Στα χέρια διαδηλωτών η ανατολική Λιβύη (ανάμεσά τους η Βεγγάζη και το Τομπρούκ).

Στελλάκη Αγγελική

«Δεν παραιτούμαι» επιμένει ο Λίβυος ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλωμένη» εικόνα της Λιβύης στο εξωτερικό. «Θα πεθάνω μάρτυρας» δήλωσε στο πρώτο μεγάλο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, λέγοντας ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να παραιτηθεί, αλλά «ηγέτης της επανάστασης».

«Θα πολεμήσω μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος, με τους πολίτες να με στηρίζουν» είπε.

Ο Μ.Καντάφι επιχείρησε με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη, την ώρα που αρκετές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, βρίσκονται υπό τον έλεγχο διαδηλωτών. Ανάμεσά τους η Βεγγάζη και το Τομπρούκ.

Σε ένα οργισμένο διάγγελμα, ο Μ.Καντάφι έσπευσε να απευθύνει σειρά κατηγοριών για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις ότι υποκινούν τις ταραχές. «Εμείς, οι πολίτες της Λιβύης έχουμε αντισταθεί στις ΗΠΑ και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έδειξε ως υπεύθυνους των ταραχών τους νέους, λέγοντας ότι αντιγράφουν τα γεγονότα σε άλλες χώρες.

Οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ένα ισλαμικό κράτος, ένα νέο Αφγανιστάν, τόνισε.

«Οι διαδηλωτές υπηρετούν το διάβολο και όχι τη Λιβύη» συνέχισε ενώ δεν παρέλειψε να τους χαρακτηρίσει «συμμορίες», «αρουραίους» και «μισθοφόρους», λέγοντας ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό της Λιβύης.

«Σύμφωνα με τον νόμο της Λιβύης δικαιούνται την ποινή του θανάτου» είπε.

Προειδοποίησε, μάλιστα, με «εκκαθάριση πόρτα-πόρτα» εάν δεν σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

«Δεν είμαι ο πρόεδρος της χώρας, είμαι ο ηγέτης της επανάστασης» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να αυτοχαρακτηριστεί «βεδουίνος πολεμιστής» που χάρισε «δόξα» στους Λιβύους.

* Μιλώντας αργά την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο Καντάφι είπε ότι όλα στη Λιβύη βαίνουν καλώς και ότι ο λαός της «κρατά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εθνική ενότητα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο JANA. Πρόσθεσε ακόμα ότι «όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια πρέπει να παρακολουθεί τα ΜΜΕ της Λιβύης και να μην στρέφεται στα ψέμματα και στις κατασκευασμένες πληροφορίες που μεταδίδουν τα όργανα των προδοτών και των διεφθαρμένων».

Σφαγή στους δρόμους

Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο.

Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων: διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγές από δύο νοσοκομεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 62 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ζητά στήριξη από το λαό

Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους την Τετάρτη.

«Βγείτε από τα σπίτια σας, επιτεθείτε τους στα λημέρια τους. Απομακρύνετε τα παιδιά σας από τους δρόμους. Βγάζουν έξω τα παιδιά σας, τα μεθάνε και τα στέλνουν στην κόλαση» είπε.

«Εάν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουμε βία, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και το Σύνταγμα της Λιβύης» είπε, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα μπορούσε να παρασυρθεί σε εμφύλιο πόλεμο, εάν συνεχιστούν οι διαδηλώσεις.

Ο Μ.Καντάφι πρόσθεσε ότι την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η δημιουργία νέων επιτροπών και δημοτικών αρχών.

Ο ηγέτης της Λιβύης αρνείται να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας. Νωρίτερα την Τρίτη δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα και τώρα το πολιτικό του μέλλον φαίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιο.

Υπό διάλυση το καθεστώς

Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του. Ομάδες ενόπλων δυνάμεων λιποτάκτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.

Μάλιστα, λιβυκό πλοίο, που πιστεύεται ότι μεταφέρει στρατιώτες, οι οποίοι αυτομόλησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατευθύνται προς τη Μάλτα, ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιούνες αλ-Αμπίντι εγκατέλειψε την κυβέρνηση και τάχτηκε με τον πλευρό των εξεγερμένων.

Την πληροφορία έδωσε το Al Jazeera που μετέδωσε ακόμα βίντεο με τον υπουργό να διαβάζει σε δήλωση ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση ενώ καλεί τον στρατό να στηρίξει «τα δίκαια αιτήματα του λαού».

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.

Την ίδια στιγμή και το Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Ντάκα παραιτήθηκε, σε διαμαρτυρία για την καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις αρχές της Τρίπολης. Νωρίτερα, είχε παραιτηθεί και ο Λίβυος πρεσβευτής στην Ινδία.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και διπλωματικός απεσταλμένος της Τρίπολης στην UNESCO υποστήριξαν την εξέγερση κατά του Καντάφι, σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο, ωστόσο, τόνισαν ότι δεν παραιτούνται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024