Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βία και εκφοβισμοί στην Τρίπολη, δεν παραιτείται ο Καντάφι

Βία και εκφοβισμοί στην Τρίπολη, δεν παραιτείται ο Καντάφι

Με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διαψεύδει τις φήμες που έκαναν λόγο για αποχώρησή του στη Βενεζουέλα. Ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο επέμενε ότι δεν παραιτείται. Όλο και περισσότεροι σύμμαχοί του σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν, προβλέποντας ένα «πικρό τέλος». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, εκφοβισμούς και ελλείψεις τροφίμων. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ.

Στελλάκη Αγγελική

Με τανκ, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη επιχειρεί να καταστείλει την εξέγερση στη Λιβύη, ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος διαψεύδει τις φήμες που έκαναν λόγο για αποχώρησή του στη Βενεζουέλα. Ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο επέμενε ότι δεν παραιτείται. Όλο και περισσότεροι σύμμαχοί του σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν, προβλέποντας ένα «πικρό τέλος». Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Τρίπολης κάνουν λόγο για πυροβολισμούς, εκφοβισμούς και ελλείψεις τροφίμων. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λέει ο ΟΗΕ.

Ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε διάγγελμα, στο οποίο επέμενε ότι δεν παραιτείται.

Μαρτυρίες πολιτών και ξένων διπλωματών σε μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «σφαγή» στους δρόμους της πρωτεύουσας, όπου επεκτάθηκαν οι συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο.

Οι βομβαρδισμοί στην Τρίπολη συνεχίστηκαν και την Τρίτη, ενώ μισθοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν εκφοβισμούς και πυροβολισμούς από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αντιμετωπίζουν και για ελλείψεις τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος της αντιπολιτευτικής ομάδας Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντάλα, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει το προάστιο Φασλούμ στην Τρίπολη και ότι πυροβολούν αδιακρίτως όποιον κινείται στους δρόμους.

Ελλείψεις τροφίμων και βενζίνης καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ακόμα τακτική του Λίβυου ηγέτη για να καταστείλει τις αντιδράσεις.

Στην πόλη Αλ Μπάιντα, κάτοικος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι 26 άτομα, ανάμεσά τους και ο αδελφός του πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από ανθρώπους του Μ.Καντάφι.

«Σε πυροβολούν επειδή απλά περπατάς στο δρόμο» δήλωσε κλαίγοντας στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters μεταδίδει ότι η λιβυκή πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο ελέγχεται από οπλισμένους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Αδιευκρίνιστος εξακολουθεί να παραμένει ο αριθμός των θυμάτων: διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί από τις συμπλοκές είναι τουλάχιστον 300 με 400, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 560.

Tο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι αγνοείται η τύχη σχεδόν 1.400 ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πηγές από δύο νοσοκομεία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 62 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τρίπολη τις τελευταίες δύο ημέρες.

Αποκομμένος από τους συμμάχους

Κι ενώ ο Μουαμάρ Καντάφι αρνείται να αποχωρήσει -εμφανίστηκε, μάλιστα, στην τηλεόραση όπου δήλωσε ότι δεν εγκατέλειψε τη Λιβύη για τη Βενεζουέλα-, το πολιτικό του μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Ο Λίβυος ηγέτης βρίσκεται αποκομμένος από σημαντικό τμήμα του στρατού του και ομάδες ενόπλων δυνάμεων αποσκίρτησαν και τάχθηκαν στο πλευρό των εξεγερμένων.

Αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μ.Καντάφι «εγκαταλείπεται» από διπλωμάτες και στελέχη του καθεστώτος του.

Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν αντιπροσωπεύει πλέον το «δικτατορικό καθεστώς» της χώρας του και κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε παραιτηθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χρήση υπερβολικής βίας κατά των διαδηλωτών, ενώ ο εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο ανακοίνωσε ότι «προσχωρεί στην επανάσταση». Ακόμη και ο ίδιος ο Λίβυος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραήμ Νταμπασί ανακοίνωσετην προσχώρησή του στο πλευρό των διαδηλωτών.

Ο πρώην προσωπάρχης του Μ.Καντάφι, Νούρι Αλ-Μισμάρι, τόνισε ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν θα παραιτηθεί, ούτε θα φύγει από τη Λιβύη και προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές θα είναι «αιματηρό».

«Θα συνεχίσει. Δεν υπάρχει κανείς πιο ισχυρός από τον λαό, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τη Λιβύη, δεν θα παραιτηθεί» δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ο -για σχεδόν 40 χρόνια- συνεργάτης του Καντάφι.

Προέβλεψε πάντως «νίκη του λαού», ενώ τόνισε πως δεν πιστεύει πως η εξέγερση θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»;

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι βιαιότητες, καταδίκασε «την αναφερθείσα χρήση πολυβόλων, ελεύθερων σκοπευτών και μαχητικών αεροσκαφών κατά διαδηλωτών.»

«Οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις κατά πολιτών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024