Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγώνας για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τη Λιβύη εν μέσω χάους

Αγώνας για την απομάκρυνση ξένων υπηκόων από τη Λιβύη εν μέσω χάους

Σε εφαρμογή θέτουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχέδια για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, προσπαθούν να λάβουν άδεια για να στείλουν αεροσκάφη και πλοία για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Πλοία στέλνει και η Τουρκία· τους πολίτες τους ετοιμάζονται να απομακρύνουν επίσης Ρωσία και Βραζιλία. Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Μπίφη Ευαγγελία

Σε εφαρμογή θέτουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχέδια για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από τη Λιβύη, καθώς η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, προσπαθούν να λάβουν άδεια για να στείλουν αεροσκάφη και πλοία για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Πλοία στέλνει και η Τουρκία· τους πολίτες τους ετοιμάζονται να απομακρύνουν επίσης Ρωσία και Βραζιλία. Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης.

Κανένα αεροσκάφος δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, καθώς οι διάδρομοί του έχουν καταστραφεί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε ότι μία φρεγάτα του Βασιλικού Ναυτικού θα μετακινηθεί πιο κοντά στη Λιβύη για να παραλάβει, αν χρειαστεί, πολίτες. Επίσης, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να μεταβεί στη Λιβύη πτήση τσάρτερ. Ο υπουργός εκτίμησε τέλος ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δομές του καθεστώτος καταρρέουν.

Ιταλία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πολίτες τους. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη (πρόκειται κατά κύριο λόγο για το μη απαραίτητο προσωπικό), ενώ οι Βρετανοί κλήθηκαν να φύγουν με εμπορικές πτήσεις.

Αεροσκάφος στέλνει και η Σερβία για να παραλάβει μέλη των οικογενειών Σέρβων που εργάζονται στη Λιβύη.

Αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας της Πορτογαλίας έφθασε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αναχώρησε με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους προς μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, μετέδωσε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 80 Πορτογάλοι και 34 αλλοδαποί που εργάζονται σε πορτογαλικές εταιρίες και στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το υφυπουργείο Πορτογαλικών Κοινοτήτων.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν το C-130 θα επιστρέψει, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, στη Βεγγάζη, δεύτερη πόλη της Λιβύης που βρίσκεται 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου 50 Πορτογάλοι περιμένουν να φύγουν.

Την ίδια ώρα το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 100 Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, την πλέον πληγείσα από τη βία πόλη στη Λιβύη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι μεταγωγικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει σε λίγες ώρες, «αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πού θα προσγειωθεί, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση εκείνης της στιγμής». Θα αναχωρήσει για τη Λιβύη και αεροσκάφος της Alitalia.

Η Γερμανία έστειλε την Τρίτη ένα αεροσκάφος για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που διαμένουν στη Λιβύη, ενώ απειλεί την Τρίπολη με κυρώσεις σε περίπτωση που σημειωθούν νέα βίαια επεισόδια σε βάρος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ένα αεροπλάνο της Lufthansa μετέβη το απόγευμα για να παραλάβει τους 400 Γερμανούς που βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη, ενώ το υπουργείο επισημαίνει ότι αναζητά και άλλων μέσων εκκένωσης, αν το αεροπλάνο δεν αρκέσει.

Οι Αρχές της Λιβύης επέτρεψαν ακόμη σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.

Η Τουρκία στέλνει δύο πλοία στη Βεγγάζη για να απομακρύνει τους πολίτες της. Τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται σε εργοτάξια στη Βεγγάζη -συνολικά 25.000 Τούρκοι εργάζονται σε περισσότερα από 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Λιβύη. Από την πλευρά του, οΤούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και τους αντιπολιτευόμενους στη Λιβύη «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ασφάλεια των ξένων στη χώρα τους».

Τέλος, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δρομολογεί την απομάκρυνση των πολιτών της από τη Λιβύη (στη χώρα εργάζονται περισσότεροι από 500 Ρώσοι). Έχει ήδη σταλεί ένα αεροσκάφος, ανέφερε το RIA-Novosti Ταυτόχρονα, η Βραζιλία δηλώνει ότι επιχειρεί να λάβει άδεια για την προσγείωση αεροσκάφους της στη Λιβύη, προκειμένου να απομακρύνει 170 πολίτες της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024