Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρύ το πλήγμα του Εγκέλαδου στο Κράιστσερτς, δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι

Βαρύ το πλήγμα του Εγκέλαδου στο Κράιστσερτς, δεκάδες νεκροί και εγκλωβισμένοι

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,3 βαθμών, που σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 65, ενώ σε 100 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι. Η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχός της την παρομοίασε με «εμπόλεμη ζώνη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,3 βαθμών, που σημειώθηκε την Τρίτη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Οι νεκροί είναι επισήμως 65 ενώ σε 100 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι. Η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχός της Μπομπ Πάρκερ την παρομοίασε με «εμπόλεμη ζώνη». Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.
{{{ map }}}
Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κι. «Ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με την πιο ζοφερή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία» δήλωσε ο Κι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια με την Πυροσβεστική να εκφράζει τις ελπίδες της ότι θα βρεθούν ζωντανοί οι περίπου 100 άνθρωποι που είχαν εντοπιστεί παγιδευμένοι στα ερείπια. Οι Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είναι τελικά μεγαλύτερος από τον επίσημα γνωστό.

Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, όταν οι δρόμοι και τα καταστήματα ήταν γεμάτα και οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στα γραφεία τους.

Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς Μπομπ Πάρκερ περιέγραψε την πόλη των σχεδόν 400.000 κατοίκων ως «εμπόλεμη ζώνη». «Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη» δήλωσε στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις νερού για την κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ένα κτίριο, όπου στεγάζονται γραφεία. Οι αρχές διέταξαν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να είναι σε επιφυλακή για την υποδοχή των τραυματιών. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.

Το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο ενώ, ο καθεδρικός ναός της πόλης, που ανεγέρθηκε πριν από 147 χρόνια, έχει σχεδόν καταρρεύσει.

Ο σεισμός σημειώθηκε περίπου στη 13:00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, σε εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς.

Το Κράιστσερτς είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό, 7,1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου αλλά δεν υπήρχαν θύματα.

Όπως δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ του τμήματος Έρευνας Φυσικών Κινδύνων του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, ορισμένα κτίρια που άντεξαν στον σεισμό του Σεπτεμβρίου δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ένα δεύτερο σεισμό, ειδικά με τόσο μικρό εστιακό βάθος.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα στην ινδοαυστραλιανή τεκτονική πλάκα και την τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού, όπου καταγράφονται κατά μέσον όρο περισσότεροι από 14.000 σεισμοί ετησίως, από τους οποίους περίπου οι 20 έχουν μέγεθος 5 βαθμών.

Βοήθεια στέλνει η Αυστραλία

Ήδη η Αυστραλία έστειλε στην περιοχή ομάδες διάσωσης, ενώ η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ανακοίνωσε ότι η χώρα της θα προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί.

«Ενδέχεται να χρειαστούν πολλές έρευνες κάτω από τα συντρίμμια» είπε η Γκίλαρντ, προσθέτοντας ότι οι εικόνες που έρχονται από το Κράιστσερτς είναι «πραγματικά σοκαριστικές».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της τοπικής ελληνικής κοινότητας είχε ο Έλληνας πρέσβης. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας τον διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024