Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για επαναπατρισμό υπηκόων και κύμα μεταναστών από τη Λιβύη ετοιμάζεται η ΕΕ

Για επαναπατρισμό υπηκόων και κύμα μεταναστών από τη Λιβύη ετοιμάζεται η ΕΕ

Στο «κόκκινο» η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στη Λιβύη, αλλά και για ένα μαζικό μεταναστευτικό κύμα από τη βόρεια Αφρική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος Καντάφι και προετοιμάζουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους. Οι ΗΠΑ ζητούν από το μη απαραίτητο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μπίφη Ευαγγελία

Στο «κόκκινο» η διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στη Λιβύη, αλλά και για ένα μαζικό μεταναστευτικό κύμα από τη βόρεια Αφρική. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος Καντάφι και προετοιμάζουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί πλέον στην Τρίπολη και το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι απαντά με βίαιη καταστολή, πραγματικές σφαίρες και δακρυγόνα. Οι νεκροί σε επτά ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων φαίνεται πως πλησιάζουν πλέον τους 300…

Η Βεγγάζη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και αφετηρία της εξέγερσης, έχει περιέλθει κατά πληροφορίες υπό τον έλεγχο αντικυβερνητικών διαδηλωτών, γεγονός που οδήγησε τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο διαίρεσης της Λιβύης και εγκαθίδρυσης ενός «ισλαμικού αραβικού εμιράτου στα σύνορα της Ευρώπης».

Τερματισμό της βίας ζητούν Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία και Αραβικός Σύνδεσμος.

«Τα αιτήματα των αραβικών λαών για μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και αλλαγή είναι νόμιμα και τα αισθήματα όλων των αραβικών χωρών είναι κοινά σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, απευθύνοντας έκκληση για τερματισμό της βίας.

Σχέδια για την απομάκρυνση Ευρωπαίων πολιτών

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συντονίζουν τις κινήσεις τους επάνω σε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των πολιτών τους από τη Λιβύη εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο. Ξένες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει ταυτόχρονα να απομακρύνουν το προσωπικό τους.

Η Σουηδία κάλεσε τη Δευτέρα τους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Λιβύη. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείσουν τα γαλλικά σχολεία στη χώρα, και κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να επιστρέψουν στη Γαλλία.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι το Λονδίνο αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει από τη χώρα τους Βρετανούς υπηκόους. Κάλεσε τις λιβυκές αρχές να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ενώ επιδόθηκε και επίσημα διαμαρτυρία στον Λίβυο πρέσβη στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι αεροσκάφος που ναύλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να απομακρύνει τους Τούρκους υπηκόους από τη Λιβύη δεν έλαβε άδεια να προσγειωθεί το πρωί της Κυριακής στη Βεγγάζη και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης βίας και αναταραχής στη Λιβύη, η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει προσπάθειες για την απομάκρυνση από τη χώρα χιλιάδων εκ των συνολικά 25.000 Τούρκων πολιτών που ζουν εκεί. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τέσσερα αεροπλάνα και δυο πλοία στη Λιβύη για να παραλάβουν τους Τούρκους πολίτες.

Παράλληλα, η νορβηγική πετρελαϊκή εταιρία Statoil άρχισε τη Δευτέρα να απομακρύνει τους ξένους που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στη Λιβύη, εξαιτίας των βιαιοτήτων που σημειώνονται στη χώρα. Στο Λονδίνο, η ΒΡ ανακοίνωσε ότι αρχίζει να απομακρύνει μέρος του προσωπικού της από στη Λιβύη. Ο βρετανική πετρελαϊκή εταιρία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους.

Ευρωπαϊκή ανησυχία για μεταναστευτικό κύμα

Η απειλή ενός μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη «αγγίζει» ιδιαίτερα την Ιταλία, καθώς οι ακτές των δύο χωρών βρίσκονται περίπου αντικριστά. Μετά την εξέγερση στην Τυνησία περισσότεροι από 5.000 παράνομοι μετανάστες έφθασαν στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα. Αποστολή της Frontex έφθασε τη Δευτέρα στο νησί για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων.

Η κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι έχει προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «εάν δεν σταματήσει να ενθαρρύνει τις διαδηλώσεις», η Λιβύη θα διακόψει τη συνεργασία της στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Το τελεσίγραφο επιδόθηκε στον πρέσβη της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε με τον φίλο του, ηγέτη της Λιβύης για να συζητήσουν το θέμα, απάντησε ότι δεν θέλει «να τον ενοχλήσει». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και έτσι δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να ενοχλήσει κανέναν». Οργισμένα αντέδρασε η ιταλική κεντροαριστερά, κατηγορώντας τον Μπερλουσκόνι ότι κάνει τα «στραβά μάτια» μπροστά στην αιματοχυσία λόγω των συμβολαίων του με το Καντάφι.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει φιλοξενήσει μετά τιμών πολλές φορές στην Ιταλία τον Καντάφι, έχει συνάψει εδώ και χρόνια αμφιλεγόμενες συμφωνίες με τη Λιβύη, που της επιτρέπουν να αναχαιτίζει και να στέλνει πίσω στη βορειοαφρικανική χώρα πλοιάρια με παράνομους μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν στο ιταλικό έδαφος.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδιώξει να εξάγει το μοντέλο της στη βόρεια Αφρική, λέγοντας ταυτόχρονα ότι φοβάται μία διαίρεση της Λιβύης και την εγκαθίδρυση στη Βεγγάζη ενός αυτοαποκαλούμενου «ισλαμικού αραβικού εμιράτου στα σύνορα της Ευρώπης».

Η σχετική δήλωση Φρατίνι ήλθε εν μέσω των πληροφοριών ότι η Βεγγάζη βρίσκεται υπό τον έλεγχο αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Δεν θα πρέπει να δώσουμε την κακή εντύπωση ότι εξάγουμε τη δημοκρατία μας. Πρέπει να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την ειρηνική συμφιλίωση. […] Μία διαίρεση της Λιβύης θα ήταν πολύ επικίνδυνη. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, είμαστε πολύ ανήσυχοι για την επίπτωση που θα είχε στη ροή των μεταναστών, η οποία θα ήταν μία από τις συνέπειες αυτών των αναταραχών» στη νότια ακτή της Μεσογείου, είπε ο Φρατίνι.

Οι ΗΠΑ ζητούν από το μη απαραίτητο προσωπικό τους να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον διέταξε όλα τα μέλη των οικογενειών του διπλωματικού προσωπικού να φύγουν από τη χώρα, ενώ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, στην οποία ανέφερε ότι διαδηλώσεις, βία και λεηλασίες είναι πιθανές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συνομιλία με τον Λίβυο ηγέτη είχε τη Δευτέρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε τη βία και είπε στον Μουαμάρ Καντάφι ότι «θα πρέπει να σταματήσει τώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024