Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι

Προειδοποιεί για εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι

Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο έστειλε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο γιος του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Kαντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας εξαπλώθηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη. Υποσχέθηκε, μάλιστα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα προχωρήσει άμεσα ο πατέρας του. Επιφυλακτικός από τις δηλώσεις του ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν παραιτούμαι» διαμηνύει ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Σαλέχ.

Προειδοποιητικό μήνυμα ότι η Λιβύη μπορεί να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο έστειλε με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι LIBYAN TV ο γιος του ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Kαντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Kαντάφι, την ώρα που οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και αστυνομίας εξαπλώθηκαν και μέσα στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Ο Σαίφ υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι το καθεστώς του πατέρα του θα προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών.

«Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη» δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Προανήγγειλε, μάλιστα, τη σύγκλιση του Μεγάλου Λαϊκού Κογκρέσου που αποτελεί σώμα ανάλογο με τη Βουλή, προκειμένου να συζητήσει την ατζέντα μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ενώ έκανε λόγο και για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση που θα οδηγήσουν σε αύξηση των μισθών.

Ο Σαίφ που προσπάθησε και στο παρελθόν, αλλά ανεπιτυχώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, στις δηλώσεις του κυρίως κατήγγειλε εκείνους που κατά τη γνώμη του βρίσκονται πίσω από όλη αυτή τη βία.

Όπως είπε, οι διαδηλωτές που κυρίως ήταν συγκεντρωμένοι στα ανατολικά της χώρας απείλησαν να βυθίσουν τη Λιβύη στον εμφύλιο πόλεμο, με σκοπό να διασπάσουν τη χώρα σε μικρότερα κομμάτια.

Ο Σαίφ, επίσης, αναγνώρισε ότι η αστυνομία και ο στρατός έκαναν πολλούς λανθασμένους χειρισμούς με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναφορές που κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς είναι υπερβολικές.

Σύμφωνα, βέβαια, με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 223 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο γιος του ηγέτη της Λιβύης χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο του στρατού για την αντιμετώπιση της συνωμοσίας και διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα διαφυλάξει την ασφάλεια της χώρας με κάθε θυσία. Ορκίστηκε δε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν εναντίον των υπονομευτών της ενότητας, μέχρι τον τελευταίο που θα παραμείνει ζωντανός.

Νωρίτερα, εκατοντάδες Λίβυοι, οπλισμένοι με μαχαίρια και όπλα, επετέθησαν εναντίον εργοταξίου νοτιοκορεατικής εταιρείας στην Τρίπολη. Τέσσερις ξένοι εργαζόμενοι τραυματίσθηκαν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα

Μετά τα τελευταία γεγονότα στη Λιβύη και το τηλεοπτικό διάγγελμα του γιου του Γκαντάφι ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, αναλύονται προσεκτικά όσα δήλωσε ο γιος του Kαντάφι, ώστε να μετρηθούν ρεαλιστικά, οι προοπτικές μιας πραγματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν διευκρινίσεις για τις προθέσεις των Λίβυων αξιωματούχων, συνεχίζουν να επιμένουν στην αποφυγή χρήσης βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών.

Καταδικάζει τη βία η ΕΕ

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει έναν εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι και συγκλονισμένοι και καταδικάζουμε εντονότατα αυτά που συμβαίνουν, αυτή την πρωτοφανή βία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εξαιρετικά βίαιο και μεγάλο εμφύλιο πόλεμο» είπε ο Μπαρουάν σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Europe 1.

«Η καταστολή έχει αρχίσει και πρέπει να γίνουν τα πάντα σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να συντονιστούν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές θέσεις για να αποτραπεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με σχέδιο κοινής διακήρυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στη Λιβύη και εκφράζει τη λύπη του για τη βία και τους θανάτους… Η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται» αναφέρεται στο κείμενο.

Πρόεδρος της Υεμένης: «Δεν παραιτούμαι»

Απορρίπτει την εντολή του λαού για παραίτηση ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος του αποτελούν απαράδεκτες πράξεις, ενώ ζήτησε εκ νέου διάλογο με τους διαδηλωτές.

Μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων που έχουν αφήσει πίσω τους εννέα νεκρούς, ο πρόεδρος της Υεμένης διέταξε το στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών «μόνο σε περίπτωση αυτο-άμυνας».

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το πανεπιστήμιο της Σαναά, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Υεμένης, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024