Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και οπαδών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης και οπαδών της αντιπολίτευσης στο Ιράν

Ιρανοί υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης την Τετάρτη στην Τεχεράνη, στην κηδεία ενός από τους νεκρούς των ταραχών της Δευτέρας. «Οι διαδηλώσεις δεν οδηγούν πουθενά» λέει ο Ιρανός πρόεδρος. Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδικάζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μ.Μουσαβί και Μ.Καρουμπί, την εκτέλεση των οποίων έχουν ζητήσει σκληροπυρηνικοί βουλευτές. Διαδήλωση εναντίον της «ανταρσίας» (αντιπολίτευσης) προαναγγέλει για την Παρασκευή το καθεστώς Αχμαντινετζάντ...

Στελλάκη Αγγελική

Ιρανοί υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης την Τετάρτη στην Τεχεράνη, στην κηδεία ενός από τους νεκρούς των ταραχών της Δευτέρας, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός IRIB. Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδικάζουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια το καθεστώς Αχμαντινετζάντ αναγγέλλει για την Παρασκευή διαδήλωση κατά της «ανταρσίας» (αντιπολίτευσης)…

«Φοιτητές και κόσμος που παρακολουθούσε την κηδεία του μάρτυρα φοιτητή Σανί Τζαλέχ συγκρούστηκαν με μικρό αριθμό ατόμων που φαίνεται πως σχετίζονται με το αντιστασιακό κίνημα και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν φωνάζοντας συνθήματα για θάνατο στους υποκριτές» ανέφερε η ιστοσελίδα του σταθμού IRIB.

Ο Τζαλέχ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα. Η ιρανική κυβέρνηση κατηγόρησε για τον θάνατο του διαδηλωτές, ωστόσο, ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης ρίχνουν την ευθύνη στην κυβέρνηση.

Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδίκασαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μ.Μουσαβί και Μ.Καρουμπί, την εκτέλεση των οποίων ζητούν σκληροπυρηνικοί βουλευτές.

Οι Μιρχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί απέρριψαν τις όποιες διασυνδέσεις τους με ξένες χώρες.

«Το Πράσινο Κύμα θέλει απλώς να υλοποιηθούν οι αξίες της επανάστασης (του 1979), θέλει ελευθερία και εφαρμογή του Συντάγματος και αυτό το κίνημα επαφίεται στην δύναμη του ιρανικού λαού και όχι σε ξένους» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές ζήτησαν την Τρίτη να επιβληθεί η ποινή του θανάτου στον Μ.Μουσαβί και στον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί επειδή, όπως τους κατηγορούν, διοργάνωσαν τις τελευταίες διαδηλώσεις με τη βοήθεια δυτικών χωρών.

«Εχω υπάρξει στρατιώτης αυτής της χώρας για περισσότερα από 40 χρόνια και δεν φοβάμαι τις απειλές. Είμαι έτοιμος να πληρώσω όποιο τίμημα χρειαστεί» έγραψε ο Μ.Καρουμπί στην ιστοσελίδα του.

«Αλλά αντί για απειλές, εσείς (η κυβέρνηση) πρέπει να απελευθερώσετε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, να σταματήσετε να καταπιέζετε τον λαό, να επιτρέψετε την ελευθερία του Τύπου και να δεσμευτείτε απέναντι στο ίδιο σας το Σύνταγμα» προσθέτει ο ίδιος.

Νωρίτερα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει ότι οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης «δεν οδηγούν πουθενά», απειλώντας, παράλληλα, ότι θα τιμωρήσει τους διοργανωτές.

Ο Ιρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις ήθελαν να υπονομεύσουν τους εορτασμούς για την 32η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση. Δύο άτομα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις της Δευτέρας στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις.

το καθεστώς Αχμαντινετζάντ αναγγέλλει για την Παρασκευή διαδήλωση κατά της «ανταρσίας» (αντιπολίτευσης).

Το Συμβούλιο για το Συντονισμό της Ισλαμικής Προπαγάνδας, το οποίο οργανώνει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις του καθεστώτος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί «εναντίον των αρχηγών της ανταρσίας», των αντιπολιτευόμενων πολιτικών Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί.

«Ο πληθυσμός της Τεχεράνης, μετά την προσευχή της Παρασκευής, θα συμμετάσχει με δύναμη σε μια διαδήλωση για να εκφράσει την οργή του και το μίσος του για τα άγρια και αποκρουστικά εγκλήματα των αρχηγών της ανταρσίας και των υποκριτών συμμάχων τους [σ.σ.: όρος που χρησιμοποιείται από το καθεστώς για τους Μουτζαχεντίν του Λαού, την κύρια οργάνωση της ένοπλης αντιπολίτευσης] και των μοναρχικών» υπογραμμίζει το Συμβούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024