Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απεργίες και διαδηλώσεις στην Αίγυπτο για καλύτερους μισθούς στη νέα εποχή

Απεργίες και διαδηλώσεις στην Αίγυπτο για καλύτερους μισθούς στη νέα εποχή

Την τρίτη ημέρα της μετά Μουμπάρακ εποχής διανύει η Αίγυπτος με τις συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος να δίνουν τη θέση τους σε απεργίες και διαδηλώσεις κυβερνητικών υπαλλήλων, που ζητούν από τη νέα στρατιωτική ηγεσία καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Στους δρόμους της Αιγύπτου και εκατοντάδες αστυνομικοί, «τιμώντας τους μάρτυρες της επανάστασης» που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ. Τέλος στις απεργίες, ζητά ο στρατός καλώντας τους Αιγύπτιους να επιδείξουν πνεύμα εθνικής ομοψυχίας. Σε κακή κατάσταση φέρεται να είναι η υγεία του Μουμπάρακ, ενώ φαίνεται πως έρχεται πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων...

Την τρίτη ημέρα της μετά Μουμπάρακ εποχής διανύει η Αίγυπτος με το βλέμμα να στρέφεται στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης. Οι συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος δίνουν τη θέση τους σε απεργίες και διαδηλώσεις κυβερνητικών υπαλλήλων, που ζητούν από τη νέα στρατιωτική ηγεσία καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Στους δρόμους της Αιγύπτου και εκατοντάδες αστυνομικοί, «τιμώντας τους μάρτυρες της επανάστασης» που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοινωθέν, καλώντας τους επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων να σταματήσουν τις απεργίες και να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ομαλότητα. «Αυτές οι απεργίες σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα» τονίζει ο στρατός.

Στο ανακοινωθέν υπ’ αριθμόν 5, το οποίο ανέγνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην κρατική τηλεόραση, καλούνται οι Αιγύπτιοι να επιδείξουν πνεύμα εθνικής ομοψυχίας και να εκπληρώσουν το ρόλο τους στην αναβίωση της οικονομίας.

Στρατιώτες απομάκρυναν το μεσημέρι της Δευτέρας τους τελευταίους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο αιγυπτιακός στρατός και η στρατιωτική αστυνομία είχαν περικυκλώσει τους διαδηλωτές που παρέμεναν στην πλατεία, καλώντας τους να εγκαταλείψουν το χώρο προκειμένου να μην συλληφθούν.

Λίγο αργότερα, όμως, η πλατεία Ταχρίρ κατακλύστηκε ξανά από χιλιάδες διαδηλωτές που ύψωναν τις αιγυπτιακές σημαίες. Στους δρόμους του Καΐρου βγήκαν κυβερνητικοί υπάλληλοι, απαιτώντας καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες, και διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά.

Εντωμεταξύ, ο Αϊμάν Νουρ, στέλεχος της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Χ.Μουμπάρακ το 2005, δήλωσε ότι αξιωματικός της κρατικής ασφάλειας αποπειράθηκε να τον μαχαιρώσει κατά τη διάρκεια περιοδείας στο Λούξορ. Ο ίδιος είπε ότι ο δράστης μαζί με άλλους δύο που ήταν μαζί του, έμοιζαν να δρουν υπό διαταγές ανώτατου αξιωματούχου. Ο Νουρ δεν τραυματίστηκε.

Στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας βγήκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα και πολλοί αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς τους.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν επίσης να «καθαρίσουν το όνομα» της αστυνομίας, η οποία έγινε εχθρός του αντικυβερνητικού κινήματος μετά την άγρια καταστολή τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Κυματίζοντας αιγυπτιακές σημαίες οι αστυνομικοί φώναζαν το σύνθημα «εμείς και ο λαός είμαστε ένα». Οι αστυνομικοί είπαν ότι με τον τρόπο αυτό ήθελαν «να τιμήσουν τους μάρτυρες της επανάστασης» που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι κρατικές τράπεζες παρέμειναν και σήμερα, Δευτέρα, κλειστές κατόπιν απόφασης της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει όλο τα υποκαταστήματά της σε εθνικό επίπεδο.

Σύγχυση επικρατεί και με την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, το οποίο παρέμενε κλειστό λόγω των διαδηλώσεων και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Αρμόδιος εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον έως την Κυριακή, παρόλο που αναμένετο να επαναλειτουργήσει την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ομάδα Αιγύπτιων κυβερνο-ακτιβιστών, που συμμετείχαν στην οργάνωση των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας που διαχειρίζεται τις υποθέσεις της χώρας, για να συζητήσει το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή ισχύος του Συντάγματος.

«Συναντηθήκαμε με τον στρατό […] για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας» δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε δικτυακό τόπο.

Κατά τους ίδιους, οι στρατιωτικοί έχουν την πρόθεση να προτείνουν τροπολογίες στο Σύνταγμα εντός των προσεχών δέκα ημερών και να τις θέσουν προς έγκριση σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών.

Την Κυριακή, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την αναστολή του Συντάγματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο να ικανοποιήσει το βασικότερο αίτημα των διαδηλωτών.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έδωσε επίσης χρονοδιάγραμμα της μεταβατικής περιόδου, λέγοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία για έξι μήνες ή για λιγότερο εάν προκηρυχθούν εκλογές.

Η στρατιωτική ηγεσία, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιγύπτου μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ την Παρασκευή, θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συνταγματικές αλλαγές θα κριθούν με δημοψήφισμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024