Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους τελευταίους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ απομακρύνει ο στρατός

Τους τελευταίους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ απομακρύνει ο στρατός

Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ ο στρατός προσπαθεί να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία. Τη δέσμευση της ηγεσίας του στρατού να επιβλέψει τη μετάβαση προς ένα δημοκρατικό καθεστώς χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα. Σαφές χρονοδιάγραμμα της «μεταβατικής περιόδου» ζητούν από το στρατό οι διαδηλωτές, στη θέση της και χωρίς σημαντικές αλλαγές θα παραμείνει ως υπηρεσιακή η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται την Κυριακή ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ ο στρατός προσπαθεί να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία. Τη δέσμευση της ηγεσίας του στρατού να επιβλέψει τη μετάβαση προς ένα δημοκρατικό καθεστώς χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα.

Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Οι διαδηλωτές ζητούν σαφές χρονοδιάγραμμα από τον στρατό για το πώς θα οδηγήσει την χώρα στην επόμενη ημέρα.

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Στα βραυχυπρόθεσμα σχέδια του στρατού είναι η αποκατάσταση της ηρεμίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα: «Δεν θέλουμε να μείνει κανείς διαδηλωτής στην πλατεία μετά από σήμερα» ανέφερε την Κυριακή ο επικεφαλής της Στρατονομίας στους συγκεντρωμένους της πλατείας Ταχρίρ.

Ο στρατός μπήκε στην πλατεία στην πλατεία ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «ειρηνικά, ειρηνικά», ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές, λέγοντας πως σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ, φωνάζοντας: «Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία».

Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας» είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Παράλληλα, την Κυριακή ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εκατοντάδων αστυνομικών.

Μέλη της αστυνομίας έχουν πραγματοποιήσει ξεχωριστές διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ζητώντας αύξηση των αποδοχών τους και «ασυλία» για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Στη θέση της μένει η κυβέρνηση

Ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή πως η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το σχηματισμό καινούριας, εκλεγμένης με δημοκρατικές διαδικασίες. Η σύνθεση της αιγυπτιακής κυβέρνησης δεν θα υποστεί μεγάλες αλλαγές, ανέφερε ξεχωριστά κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αργότερα την Κυριακή αναμένεται συνεδρίαση της κυβέρνησης, μετά την οποία ενδεχομένως θα αποκρυσταλλωθούν οι επόμενες πολιτικές αποφάσεις.

Την εξουσία βέβαια ασκεί ο στρατός, και οι διαδηλωτές ζητούν από την ηγεσία του ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα της «μεταβατικής περιόδου». Οι στρατιωτικές δυνάμεις που κλήθηκαν να απομακρύνουν από την πλατεία Ταχρίρ όσους είχαν κατασκηνώσει βρέθηκαν απέναντι σε επίμονους διαδηλωτές που ζητούσαν άμεσες αποφάσεις από το στρατό που να αποδεικνύουν ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να κινηθεί προς ένα δημοκρατικό μέλλον.

Από την πλευρά της, σε μία προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από το «σύστημα Μουμπάρακ», η νέα διοίκηση ανέφερε πως θα ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του τέως πρωθυπουργού και των τέως υπουργών Εσωτερικών και Πληροφόρησης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Ο ίδιος ο Χόσνι Μουμπάρακ πιστεύεται ότι βρίσκεται στο εξοχικό του στο Σαρμ ελ-Σεΐχ.

Τριγμοί στο εξωτερικό από την πτώση Μουμπάρακ

Η παραίτηση Μουμπάρακ αντηχεί, δύο ημέρες μετά, και στις γειτονικές χώρες, και ιδιαίτερα στην Αλγερία και την Υεμένη.

Στο Αλγέρι, η αστυνομία εμπόδισε εκατοντάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους σε μία απόπειρα να προχωρήσουν σε πορεία εναντίον της κυβέρνησης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετές προσαγωγές.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης, πορεία περίπου 2.000 ατόμων, με αίτημα μεταρρυθμίσεις, διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα υποδέχεται θετικά τη μετάβαση στην Αίγυπτο ενώ οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών τονίζουν την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του στρατού για μετάβαση προς ένα δημοκρατικό σύστημα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την στάση της διεθνούς κοινότητας ήταν η δέσμευση ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει να τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες της -κυρίως, την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραηλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024