Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγυρίζει η Αίγυπτος και η Μέση Ανατολή την παραίτηση Μουμπάρακ

Πανηγυρίζει η Αίγυπτος και η Μέση Ανατολή την παραίτηση Μουμπάρακ

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο και τη μέση Ανατολή πανηγυρίζοντας την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας. «Θα κατεβούμε στην Ταχρίρ για να γιορτάσουμε», λένε πολλοί στο Κάιρο και προσθέτουν «τα καταφέραμε». Πανηγύρια και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο και τη μέση Ανατολή πανηγυρίζοντας την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια αδιάλειπτης εξουσίας.

Εικόνες ευτυχίας και συγκίνησης στο Κάιρο και σε όλη την Αίγυπτο έφερε η ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ, πυροτεχνήματα, πανηγυρισμοί, προσευχές, ζητωκραυγές, χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους, κορναρίσματα και άνθρωποι δακρυσμένοι από χαρά.

«Ο λαός γκρέμισε το καθεστώς» φώναζαν. Άλλοι αφιέρωναν την ημέρα στους μάρτυρες, τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές των τελευταίων τριών εβδομάδων. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις πρέπει να ανέρχονται σε 300, αν όχι περισσότερους· χιλιάδες είναι και οι τραυματίες και οι συλληφθέντες, εκ των οποίων ορισμένοι κατήγγειλαν και βασανιστήρια.

«Θα κατεβούμε στην (πλατεία) Ταχρίρ για να γιορτάσουμε», λένε πολλοί και προσθέτουν «τα καταφέραμε».

Πέρα από την Αίγυπτο, πανηγυρίζει η Μέση Ανατολή η οποία είναι σε αναστάτωση μετά τα γεγονότα στην Τυνησία στις αρχές Δεκεμβρίου που οδήγησαν στην πτώση του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί.

Στη Βηρυτό πλήθος ανθρώπων ξεχύθηκαν στους δρόμους αμέσως μετά την ανακοίνωση μοιράζοντας γλυκά και πυροβολώντας στον αέρα. Ορισμένοι έριχναν και πυροτεχνήματα, κυρίως στις σιιτικές γειτονιές.

Και στην Τυνησία, την χώρα που έγινε η αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, πολλοί κατέβηκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητα φωνάζοντας ότι «ο Θεός απάλλαξε τα αδέρφια μας στην Αίγυπτο από το δικτάτορα».

Πανηγυρισμοί καταγράφηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας όπου ένοπλοι πυροβολούσαν στον αέρα. Όπως σημειώνει το Associated Press, πολλοί στην Λωρίδα πιστεύουν ότι η αλλαγή καθεστώτος θα οδηγήσει στη χαλάρωση του αποκλεισμού στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

«Πρόκειται για μία νίκη της θέλησης του λαού και σημείο καμπής για το μέλλον της περιοχής», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024