Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ομαλή μετάβαση εξουσίας» ζητά η διεθνής κοινότητα μετά την παραίτηση Μουμπάρακ

«Ομαλή μετάβαση εξουσίας» ζητά η διεθνής κοινότητα μετά την παραίτηση Μουμπάρακ

Την έκκλησή της για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο επανέλαβε η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατό.

Την έκκλησή της για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο επανέλαβε η διεθνής κοινότητα, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ και την ανάληψη της ηγεσίας από τον στρατό.

«Διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

«Το εύρος και την ταχύτητα της μετάβασης θα τα αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι, επικαλούμενος τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Μ.Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν Γκι-Μουν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.

«Καθοριστική στιγμή» για τη χώρα και τη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε την παραίτηση Μουμπάρακ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εν αναμονή της δήλωσης του προέδρου Ομπάμα. Πρόσθεσε δε ότι η αλλαγή πρέπει να είναι μη αναστρέψιμη.

Για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ, λέγοντας: «Σήμερα ακούστηκε η φωνή του αιγυπτιακού λαού. Επικράτησε η πολιτική υπευθυνότητα και η απόφαση που έλαβε ο Χόσνι Μουμπάρακ θα έπρεπε να καθοδηγήσει την δημοκρατική μετάβαση, χωρίς άλλες πράξεις βίας».

«Ο στρατός θα πρέπει να επιδιώξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της χώρας» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε την παραίτηση Μουμπάρακ ως «το πρώτο βήμα», λέγοντας ότι θα πρέπει απλά να αποτελέσει μια κίνηση προς μια «ανοιχτή, δημοκρατική και ελεύθερη Αίγυπτο». Έκανε, επίσης, έκκληση για μια «πολιτική διακυβέρνηση».

«Η Αίγυπτος έχει τώρα μια πολύτιμη ευκαιρία να αποκτήσει μια κυβέρνηση που μπορεί να ενώσει τη χώρα. Ως φίλοι της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε» είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικόλα Σαρκοζί προέτρεψε την Αίγυπτο να κάνει βήματα προς ελεύθερες εκλογές αλλά και την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών μέσα από τις εκλογές.

Για «ημέρα ιστορικής αλλαγής και μεγάλης χαράς» έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η νέα αιγυπτιακή ηγεσία που θα προβάλει θα πρέπει να σεβαστεί την ειρηνευτική συμφωνία με το γειτονικό Ισράηλ.

Το Ισραήλ τόνισε πως ελπίζει ότι η μεταβατική περίοδος που ξεκινά στην Αίγυπτο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Αιγύπτιου προέδρου να είναι ομαλή.

Η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών.

Την εμπιστοσύνη τους στο στρατιωτικό συμβούλιο που θα κυβερνήσει το επόμενο διάστημα την Αίγυπτο έδειξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμπιράτα. Η κυβέρνηση των Εμιράτων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, αναφέρεται σε ανακοίνωση, ενώ δεσμεύεται στη διατήρηση της στενής σχέσης με την Αίγυπτο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024