Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ, μεταφέρει εξουσίες στον αντιπρόεδρο

Δεν παραιτείται ο Χόσνι Μουμπάρακ, μεταφέρει εξουσίες στον αντιπρόεδρο

Την παράδοση μερικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την άρση του στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης. Διαψεύστηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που μιλούσαν για πλήρη και άμεση παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο. Αντιδράσεις από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη την Αίγυπτο και φόβοι για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Την παράδοση μερικών εξουσιών στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την άρση του στρατιωτικού νόμου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης.

Διαψεύστηκαν όμως οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών που μιλούσαν για πλήρη και άμεση παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο.

Εμφανή απογοήτευση στους εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία προκάλεσε το διάγγελμα του προέδρου. Οι διαδηλωτές κουνούσαν τα παπούτσια τους στον αέρα σε ένδειξη οργής και περιφρόνησης και φώναζαν «Κάτω ο Μουμπάρακ!» και «Φύγε!».

Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα αυξάνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση των συγκρούσεων.

Στο διάγγελμα ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι θα ηγηθεί της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας και δεσμεύτηκε προσωπικά για την προστασία του Συντάγματος και των νόμων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως διευκρίνισε, προτείνει την αναθεώρηση έξι άρθρων του Συντάγματος που αφορούν κατά κύριο λόγο τον πρόεδρο της χώρας.

Ακόμα θα αρθεί με την αναθεώρηση η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ισχύει για 30 χρόνια, αλλά μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας.

{{{ moto }}} Επίσης δεσμεύτηκε για την τιμωρία των ενόχων για τους θανάτους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. «Το αίμα όσων θυσιάστηκαν δεν θα πάει χαμένο», είπε χαρακτηριστικά. «Οι ένοχοι έκαναν εγκλήματα κατά της νεολαίας και θα τιμωρηθούν», συμπλήρωσε.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε αρκετές φορές ότι αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών και θα προσπαθήσει να τα εκπληρώσει «έντιμα και σταθερά» χωρίς επιστροφή στο παρελθόν.

Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στις εξωτερικές παρεμβάσεις τονίζοντας ότι δεν θα δεχτεί εντολές από τρίτες χώρες. Άλλωστε και στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε: «Δεν είναι ντροπή να ακούω τους νέους της χώρας μου. Η ντροπή είναι να ακούω εντολές από το εξωτερικό».

Υπάρχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση με ικανοποίηση των αιτημάτων, είπε ο Μουμπάρακ.

Οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση που άρχισαν τις προηγούμενες ημέρες, είπε ο πρόεδρος, οδήγησαν σε καταρχήν συναίνεση για την επίλυση της κρίσης.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα, διαβεβαίωσε τους Αιγύπτιους, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε σε συνέντευξη πριν από 10 ημέρες, όταν τόνιζε ότι «θέλω να πεθάνω στην Αίγυπτο».

Πριν από το διάγγελμα εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καιρού περιμένοντας να ακούσουν και να αποδεχτούν μόνο μία ανακοίνωση: την άμεση και οριστική αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρία.

Είχε προηγηθεί σειρά δηλώσεων ανώτατων αξιωματούχων που προανήγγειλαν ότι μέσα στην ημέρα, την Πέμπτη, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει κάτι πολύ σημαντικό. Παρά κάποιες δηλώσεις για το αντίθετο που διαβεβαίωναν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, το γενικό αίσθημα ήταν ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα παραιτηθεί.

Λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ εμφανίστηκε στην τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Όπως πρόσθεσε οι ανακοινώσεις του Χόσνι Μουμπάρακ «τονίζουν για άλλη μία φορά τα πατριωτικά του αισθήματα και την σύμπλευση με τα νόμιμα αιτήματα του λαού, όπως και τις δεσμέυσεις που ανέλαβε στο παρελθόν. Αποδεικνύει επίσης ότι γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος».

Ζήτησε ακόμα από τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους για το καλό της χώρας και της οικονομίας.

«Το κίνημα της 25ης Ιανουαρίου κέρδισε» και οι συνταγματικές αλλαγές έχουν δρομολογηθεί, κατέληξε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024