Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακτίδες φωτός, αλλά και επιφυλάξεις για το διάλογο στην Αίγυπτο

Ακτίδες φωτός, αλλά και επιφυλάξεις για το διάλογο στην Αίγυπτο

«Θολό» είναι το τοπίο σχετικά με το διάλογο που είχε για πρώτη φορά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν με ευρεία αντιπροσωπεία οργανώσεων της αντιπολίτευσης -περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων- προς αποκλιμάκωση της κρίσης. Επιφυλάξεις για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εκφράζουν αντιπολιτευόμενες ομάδες και επιμένουν στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, τον οποίο χαρακτηρίζει αδιαφανή.

«Θολό» είναι το τοπίο σχετικά με το διάλογο που είχε για πρώτη φορά την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν με ευρεία αντιπροσωπεία οργανώσεων της αντιπολίτευσης -περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων- προς αποκλιμάκωση της κρίσης. Επιφυλάξεις για την καλή πίστη της κυβέρνησης ως προς τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εκφράζουν αντιπολιτευόμενες ομάδες και επιμένουν στην άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, τον οποίο χαρακτηρίζει αδιαφανή.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ βρίσκονται στην 13η ημέρα. Χιλιάδες πολίτες παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ, εξακολουθώντας να ζητούν το τέλος του καθεστώτος. Το κλίμα είναι ήρεμο.

Την Κυριακή η κυβέρνηση προσπάθησε να επαναφέρει το Κάιρο σε μία κατάσταση σχετικής ομαλότητας, επιτρέποντας σε κάποιο αριθμό τραπεζών να ανοίξουν, αν και μόνο για τρεις ώρες. Τα καταστήματα και οι υπηρεσίες λειτούργησαν, το χρηματιστήριο θα παραμείνει όμως κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, ξεκίνησε την Κυριακή έναν «εθνικό διάλογο» με την αντιπολίτευση. Παρούσα και η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μία εξέλιξη που θα ήταν απλώς αδιανόητη πριν από την εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Η κυβέρνηση πρότεινε τη συγκρότηση μίας επιτροπής από δικαστικούς και πολιτικές προσωπικότητες, η οποία θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως τις αρχές Μαρτίου, σημείο στο οποίο επήλθε συμφωνία, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Η επιτροπή θα κληθεί να προτείνει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος από περισσότερους υποψήφιους, και θα θέτουν χρονικά όρια στην προεδρική θητεία.

Στις παραχωρήσεις που εμφανίστηκε πρόθυμη να κάνει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, η απελευθέρωση όσων προσήχθησαν από την έναρξη του λαϊκού κινήματος αμφισβήτησης στις 25 Ιανουαρίου, καθώς και η άρση των εμποδίων στις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο.

Επί τάπητος ενδέχεται να τεθεί, επίσης, η μισητή για τους Αιγύπτιους κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία δίνει στην αστυνομία υπερεξουσίες.

«Δεν αρκεί» λέει η αντιπολίτευση

Οι οργανώσεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης διατηρούν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι οι προτάσεις της είναι ανεπαρκείς και τονίζουν ότι η συνάντηση της Κυριακής ήταν μόνο ένα βήμα σε έναν διάλογο που πρέπει να οδηγήσει στην ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος -την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -επισήμως εκτός νόμου- δήλωσαν ότι θα παραμείνουν στο διάλογο, αλλά προειδοποιήσαν ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

«Τα αιτήματά μας παραμένουν ίδια. Αυτοί [η κυβέρνηση] δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνον σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο» δήλωσε ο Έσαμ αλ Αριάν, υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μερίδα της αντιπολίτευσης φέρεται να στηρίζει τώρα την παραμονή Μουμπάρακ στην εξουσία έως το Σεπτέμβριο (όπως έχει δηλώσει στο διάγγελμά του) υπό την προϋπόθεση να διαβιβαστεί η εξουσία στον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν -αίτημα το οποίο ο τελευταίος έχει αρνηθεί.

Ελ Μπαραντέι: «Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει με ποιον»

«Χαστούκι» στο διάλογο έριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης. Δήλωσε ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές δεν χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

«Δεν προσκλήθηκα να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτό τον διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο Ελ-Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, πάντως, ότι στις συνομιλίες παρέστη εκπρόσωπος του συνασπισμού του οποίου ηγείται ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, και μάλιστα χαρακτήρισε τη συζήτηση ως θετικό βήμα.

Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης «έλλειψη διαφάνειας» στη διαδικασία αυτή. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιος μιλάει σε ποιον προς το παρόν. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από το στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα» σημείωσε.

«Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι’ αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης» δήλωσε.

Παράλληλα, ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

«Έχουμε ζήσει μια απόλυτη κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αιματηρές, μερικές φορές ακόμη και μοιραίες επιθέσεις» δηλώνει ο Ελ Μπαραντέι, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους προβοκάτορες που «έχουν στρατολογηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την αστυνομία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024