Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προϋπολογισμό ζητά ο Βέλγος βασιλιάς από την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Προϋπολογισμό ζητά ο Βέλγος βασιλιάς από την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Καθώς το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση εδώ και επτά μήνες, ο βασιλιάς της χώρας αναγκάστηκε να ζητήσει από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμ να καταρτίσει προϋπολογισμό. Ο ίδιος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να μεσολαβήσει για τη δημιουργία κυβέρνησης. Η διάρκεια του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, με βασικό άξονά του την αντιπαράθεση Φλαμανδών και Βαλόνων, είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη ενώ οι αγορές έχουν αρχίσει να πιέζουν και τα ομόλογα του Βελγίου.

Καθώς το Βέλγιο παραμένει χωρίς κυβέρνηση εδώ και επτά μήνες, ο βασιλιάς της χώρας αναγκάστηκε να ζητήσει την Τετάρτη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμ να καταρτίσει προϋπολογισμό, σε μία ασυνήθιστη κίνηση διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων ενός «έκτακτου» κυβερνητικού σχήματος.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος ο Β’ ζήτησε επίσης από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς (Βαλόνο, από το κόμμα των Φιλελεύθερων) να μεσολαβήσει στις εκ νέου προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης, όπως αναφέρει το Reuters.

Η διάρκεια του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, με βασικό άξονά του την αντιπαράθεση Φλαμανδών και Βαλόνων, είναι πρωτοφανής για την Ευρώπη, και συνεχίζεται καθώς οι Φλαμανδοί απέρριψαν τις πρόσφατες συμβιβαστικές προτάσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι αγορές έχουν αρχίσει να πιέζουν και τα ομόλογα του Βελγίου, καθώς επικεντρώνονται στο συνδυασμό του ελλείμματος της χώρας και της ανυπαρξίας κυβέρνησης. Το σχέδιο του Βελγίου προβλέπει μείωση του ελλείμματος φέτος στο 4,1% του ΑΕΠ, αλλά δεν φαίνεται να έχει κατευνάσει τις ανησυχίες.

Την Πέμπτη, η πολιτική κρίση «κλείνει» το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 235 ημερών. Οι Βέλγοι πάντως δεν χάνουν το χιούμορ τους: Καθώς το αδιέξοδο συνεχιζόταν, κάποιοι κάτοικοι της χώρας αποφάσισαν να κατοχυρώσουν της ηλεκτρονική διεύθυνση «Το Ρεκόρ του κόσμου», με μοναδικό περιεχόμενο μία αντίστροφη μέτρηση για το πότε η βελγική κρίση θα καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας (που κατέχει το Ιράκ).

Μένουν ακόμη 53 ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024