Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάος στο Κάιρο με συγκρούσεις αντιπάλων και οπαδών του Μουμπάρακ

Χάος στο Κάιρο με συγκρούσεις αντιπάλων και οπαδών του Μουμπάρακ

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών -οι περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά- και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ξέσπασαν για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Κάιρο, με τα στοιχεία από τις Αρχές να αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, χωρίς να είναι σαφές από πού προήλθαν. Διεθνής ανησυχία για τα γεγονότα και αυξημένη πίεση στον Χόσνι Μουμπάρακ να δρομολογήσει άμεσα τη μεταβίβαση εξουσίας.

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών -οι περισσότεροι αστυνομικοί με πολιτικά- και διαδηλωτών που ζητούν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ ξέσπασαν για πρώτη φορά την Τετάρτη στο Κάιρο, με τα στοιχεία από τις Αρχές να αναφέρουν ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Με ανησυχία παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση.

«Παραίτηση τώρα» επιμένει η αντιπολίτευση που απέρριψε το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ και καλεί σε νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή εναντίον του· εντείνεται ταυτόχρονα η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου για την άμεση μεταβίβαση της εξουσίας.

Συγκρούσεις χωρίς τέλος στη πλατεία Ταχρίρ

Φιλοκαθεστωτικοί κατέβηκαν για πρώτη φορά μαζικά την Τετάρτη στους δρόμους του Καΐρου, μία ημέρα αφότου ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε μεν ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, αλλά διεμήνυσε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Χόσνι Μουμπάρακ επιτέθηκαν σε Αιγύπτιους που διαδήλωναν για ένατη ημέρα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ, αξιώνοντας την πτώση του καθεστώτος.

Πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας μιλούν για τρεις νεκρούς –ένας ήταν στρατιώτης που έπεσε από ψηλό σημείο– και πάνω από 600 τραυματίες. Οι γιατροί μιλούν για περισσότερους από 1.500 τραυματίες· πολλοί είχαν μεταφερθεί σε τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο.

Ο στρατός, ο οποίος αρχικά τήρησε ουδέτερη στάση, φέρεται κατά πληροφορίες να επενέβη στα επεισόδια, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί χωρίς να καταστεί άμεσα σαφές από πού προήλθαν. Ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις το διέψευσαν.

Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ «έσπασαν» την ανθρώπινη αλυσίδα που είχαν σχηματίσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Εισέβαλαν στην πλατεία πάνω σε άλογα και καμήλες κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια. Έσκισαν αφίσες του Μουμπάρακ και ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές. Υποστηρικτές του προέδρου, ανέφεραν διαδηλωτές, πέταξαν τουλάχιστον τέσσερις βόμβες μολότοφ στη πλατεία με το στρατό να σπεύδει να κατασβήσει τις φλόγες.

Οι φιλοκαθεστωτικοί είναι πολύ επιθετικοί κατά των δημοσιογράφων. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.

Συγκρούσεις μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντικυβερνητικών σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης και στην Αλεξάνδρεια.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν όλες οι πλευρές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν σε διάγγελμα του αργά το βράδυ ζήτησε από τους διαδηλωτές –φιλοκυβερνητικούς και αντικυβερνητικούς– να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να τηρήσουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία. Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για τον οποίον τον έχει εξουσιοδοτήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ εξαρτάται από τον τερματισμό των διαδηλώσεων, προειδοποίησε ακόμα ο κ.Σουλεϊμάν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε βαθύτατα ανήσυχος για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Κάθε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω» ανέφερε. Σε αυτοσυγκράτηση καλούν και οι ΗΠΑ, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

Σκληρή δήλωση ήλθε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι απαράδεκτο εάν αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση υποκινεί ή ανέχεται τη βία (κατά τους διαδηλωτές οι φιλοκαθεστωτικοί που βγήκαν στους δρόμους είναι κυρίως αστυνομικοί με πολιτικά).

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μίλησε στο BBC και το Αλ Τζαζίρα δηλώνοντας εξαιρετικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα λουτρό αίματος, επανέλαβε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει έως την Παρασκευή και κατήγγειλε τις «τακτικές εκφοβισμού του εγκληματικού καθεστώτος».

Τέλος στις διαδηλώσεις ζητά ο στρατός

Οι συγκρούσεις στο Κάιρο ξέσπασαν λίγες ώρες αφότου ο στρατός κάλεσε τους Αιγύπτιους να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να βοηθήσουν στην επιστροφή της Αιγύπτου σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στον απόηχο του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ, ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι πολίτες της Αιγύπτου διαβίβασαν το μήνυμά τους, τα αιτήματά τους ακούστηκαν και ήλθε ο καιρός να βοηθήσουν την Αίγυπτο να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς ζωής.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις σάς καλούν […] Εσείς ξεκινήσατε βγαίνοντας στους δρόμους για να εκφράσετε τα αιτήματά σας, εσείς είστε αυτοί που μπορείτε να αποκαταστήσετε τους κανονικούς ρυθμούς ζωής» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ φιλοκαθεστωτικών και αντιπάλων του Μουμπάρακ, οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που φρουρούν την πλατεία Ταχρίρ δεν φαίνεται να επενέβησαν.

Ο στρατός -ο οποίος εκλαμβάνεται ευρέως ως διαιτητής στην πολιτική κρίση, και τη στάση του επαίνεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- κράτησε στάση υπέρ των διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

«Παραίτηση τώρα» επιμένει η αντιπολίτευση

Οι δυνάμεις της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης επιμένουν στην άμεση παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ και εξαγγέλλουν νέα μεγάλη διαδήλωση για την Παρασκευή, παρά το κάλεσμα του στρατού να βάλουν τέλος στις συγκεντρώσεις.

Στους δρόμους του Καΐρου συγκεντρώθηκαν χθες, Τρίτη, πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι στιγμής κατά του καθεστώτος.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι χαρακτήρισε «πολιτικό τέχνασμα» τις εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ. Κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει «το αργότερο έως την Παρασκευή», την οποία ονόμασε «Παρασκευή της αναχώρησης», τασσόμενος υπέρ μίας «έντιμης εξόδου» του 82χρονου πολιτικού.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ έχει εξουσιοδοτήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ομάρα Σουλεϊμάν, να ξεκινήσει συνομιλίες με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει με την κυβέρνηση μόνο εφόσον αποχωρήσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να διαδηλώνουν στην Πλατεία Ταχρίρ και να μετάσχουν στην ‘Παρασκευή της Αποχώρησης’» ανακοίνωσε ο συνασπισμός, στον οποίο ανήκουν η Εθνική Ένωση για την Αλλαγή υπό τον Ελ-Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολλοί άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Εντείνεται, ταυτόχρονα, η διεθνής διπλωματική πίεση προς τον Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία. Η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει να αρχίσει τώρα, ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμα Μουμπάρακ, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη συνομιλία που είχαν αργά την Τετάρτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με τον αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, η κ.Κλίντον του υπογράμμισε ότι η μετάβαση πρέπει να αρχίσει αμέσως και όχι μετά από μήνες όπως είπε ο Χόσνι Μουμπάρακ. Επιπλέον, του πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι των βίαιων ταραχών πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Αλλά και ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα και «το τώρα σημαίνει τώρα». Ο εκπρόσωπος, Ρόμπερτ Γκιμπς υπογράμμισε, επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε απολύτως σαφές στον Αιγύπτιο ομόλογό του ότι «η μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει τώρα στην Αίγυπτο».

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε τις «ξένες παρεμβάσεις», λέγοντας ότι τις απορρίπτει το κάλεσμα των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, που «στόχο έχει να υποδαυλίσει την κατάσταση στην Αίγυπτο».

Εν τω μεταξύ, με το βλέμμα στα τεκταινόμενα σε Τυνησία και Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ -βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία όταν λήξει η τρέχουσα προεδρική θητεία του το 2013.

Αποκαταστάθηκε η σύνδεση στο Ίντερνετ

Την Τετάρτη αποκαταστάθηεκ η λειτουργία του Διαδικτύου στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια έπειτα από πενθήμερο μπλακ-άουτ. Η σύνδεση στο Ίντερνετ διακόπηκε στις 28 Ιανουαρίου, στην προσπάθεια του καθεστώτος να εμποδίσει το κύμα διαδηλώσεων που οργανώθηκε μέσω Διαδικτύου.

Την ίδια στιγμή, το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ξαναρχίσει η μετάδοση του σήματός του μέσω του δορυφόρου Nilesat, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια. Την Τρίτη είχε καταγγείλει ότι το σήμα του δέχεται παρεμβολές σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ανήσυχο παρακολουθεί το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξακολουθεί να παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα στην Αίγυπτο καθώς εκτιμά ότι είναι πιθανή η άνοδος στην εξουσία των ισλαμιστών.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι η ιρανική ηγεσία θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα στην Αίγυπτο για να δημιουργήσει «άλλη μία Γάζα».

Όπως σημείωσε, υπάρχουν στην Αίγυπτο «οι δυνάμεις που θέλουν να φέρουν μια μετριοπαθή αλλαγή, τις μεταρρυθμίσεις και τον εκδημοκρατισμό και αυτές του ριζοσπαστικού ισλαμισμού» που υποστηρίζονται, όπως είπε, από το Ιράν. «Είναι πιθανό καμία από τις δύο αυτές δυνάμεις να μην υπερισχύσει έναντι της άλλης για καιρό και η αστάθεια και η αβεβαιότητα να συνεχιστούν για πολλά χρόνια», σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει θα σεβαστεί την συνθήκη ειρήνης της Αιγύπτου με το Ισραήλ που μετρά πάνω από τρεις δεκαετίες και έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα σταθερή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024