Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το... τέλος του σπεύδει να προαναγγείλει ο πρόεδρος της Υεμένης

Το… τέλος του σπεύδει να προαναγγείλει ο πρόεδρος της Υεμένης

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ -βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία όταν λήξει η τρέχουσα προεδρική θητεία του το 2013, ούτε και θα περάσει τη διακυβέρνηση στο γιο του. Η δήλωση Σαλέχ έρχεται εν όψει διαδήλωσης που προγραμματίζεται την Πέμπτη στην Σαναά. Οι οργανωτές έχουν μιλήσει για «ημέρα οργής», ενθαρρυμένοι από τα μαζικά κινήματα σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σαλέχ -βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά της Αλ Κάιντα- ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία όταν λήξει η τρέχουσα προεδρική θητεία του το 2013.

Η ανακοίνωση του προέδρου της Υεμένης έρχεται εν όψει μεγάλης διαδήλωσης που προγραμματίζεται την Πέμπτη στην πρωτεύουσα, Σαναά. Οι οργανωτές έχουν μιλήσει για «ημέρα οργής», ενθαρρυμένοι από τα μαζικά κινήματα σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Ο Αλί Αμπντάλα Σαλέχ, ο οποίος βρίσκεται στην προεδρία της Υεμένης εδώ και τρεις δεκαετίες, δεσμεύθηκε επίσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα περάσει την εξουσία στο γιο του.

Ο Σαλέχ ανήλθε στην εξουσία το 1978 ως πρόεδρος της Βόρειας Υεμένης. Όταν ήλθε η ένωση με τη Νότια Υεμένη το 1990 έγινε πρόεδρος της νέας χώρας. Η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες αραβικές χώρες και η μόνη δημοκρατία της αραβικής χερσονήσου.

Εκτός από την κοινωνική αναταραχή, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει να αντιμετωπίσει ένα αυτονομιστικό κίνημα στο νότο, πρώην ανεξάρτητο κράτος, μία σιιτική εξέγερση στο βορρά και στη δραστηριοποίηση του δικτύου της Αλ Κάιντα στη χώρα.

«Δεν θα υπάρξει παράταση [της προεδρικής θητείας], ούτε κληρονομικό δικαίωμα, ούτε επανεκκίνηση του ρολογιού» ανακοίνωσε ο Σαλέχ, με το βλέμμα στις εξελίξεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε, επίσης, την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 27 Απριλίου και η διεξαγωγή των οποίων έχει αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση εξαιτίας της απουσίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

«Τάσσομαι εναντίον της ισόβιας θητείας και κατά της κληροδότησής της» είπε στο Κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Υεμένης χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του προέδρου της χώρας, δήλωσε ωστόσο ότι η μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί.

«Θεωρούμε ότι αυτή πρωτοβουλία είναι θετική και περιμένουμε τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα. Όσο για την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση, το σχέδιο ισχύει και θα πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο» δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαάντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος Islah.

«Πρόκειται για ένα ειρηνικό αγώνα μέσω του οποίου ο λαός μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να εκφράσει τις επιθυμίες του» τόνισε.

Το Κοινοβούλιο της Υεμένης επρόκειτο να συζητήσει την 1η Μαρτίου τροπολογία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μία ισόβια προεδρική θητεία.

Η αντιπολίτευση υποψιαζόταν επίσης ότι ο πρόεδρος είχε την πρόθεση να μεταβιβάσει την εξουσία στον μεγαλύτερο γιο του Αχμέντ, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της προεδρικής φρουράς.

Ο Αλί Αμπντάλα Σαλέχ κάλεσε τους διαδηλωτές «να παγώσουν τις διαδηλώσεις» και να επαναλάβουν τον διάλογο με το κυβερνών κόμμα, ο οποίος διεκόπη μετά την απόφαση των αρχών για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 27 Απριλίου.

Αντλώντας έμπνευση από την Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη στη Σαναά, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου.

Ο Αλί Αμπντάλα Σαλέχ ζήτησε επίσης τον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής νεότητας».

«Δεν θέλω να φανώ αλλαζών και θέλω να προχωρήσω σε υποχωρήσεις, τη μία μετά την άλλη, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Υεμένης ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, ανάμεσά τους και η αύξηση των μισθών, η δημιουργία ενός ταμείου για την απασχόληση των κατόχων πανεπιστημιακού διπλώματος και η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε 500.000 άτομα, καθώς και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024