Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου

Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου

Την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα, για έκτη φορά, για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ο Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα και από το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον που βλέπει ότι «η προεδρία του έφτασε στο τέλος της». Σκοπεύει πάντως να παραμείνει πρόεδρος ώς την διεξαγωγή των εκλογών (που προγραμματίζονται για το Σεπτέμβριο) προετοιμάζοντας, όπως είπε, την μετάβαση της εξουσίας.

Την πρόθεσή του να μην θέσει υποψηφιότητα, για έκτη φορά, για την προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ο Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα και από το σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον που βλέπει ότι «η προεδρία του έφτασε στο τέλος της». Σκοπεύει πάντως να παραμείνει πρόεδρος ώς την διεξαγωγή των εκλογών (που προγραμματίζονται για το Σεπτέμβριο) προετοιμάζοντας, όπως είπε, την μετάβαση της εξουσίας.

Στο διάγγελμα ο Χόσνι Μουμπάρακ τόνισε ότι δεν σκόπευε και δεν σκοπεύει να είναι και πάλι υποψήφιος την προεδρία της Αιγύπτου. «Με κάθε ειλικρίνεια», είπε, «ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εξελίξεις, ποτέ δεν είχαν την πρόθεση να είμαι υποψήφιος για άλλη μία θητεία»

«Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του όλα τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι οι επόμενοι μήνες (μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου προγραμματίζεται η προεδρική αναμέτρηση) θα αφιερωθούν σε μία ομαλή και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Βασική προτεραιότητα είναι η σταθερότητα στο έθνος που θα επιτρέψει την μετάβαση της εξουσίας, είπε ακόμη.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το Σύνταγμα με σκοπό να χαλαρώσουν οι αυστηροί περιορισμοί για την εκλογή ενός προσώπου στην προεδρία της χώρας αλλά και να τεθεί ανώτατο όριο θητειών. Εξήγγειλε ακόμη παρέμβαση της δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Αυτή είναι η πατρίδα μου. Εδώ έζησα, πάλεψα και υπερασπίστηκα τη γη, την κυριαρχία και τα ενδιαφέροντά της, και θα πεθάνω στο έδαφός της», είπε ακόμη για να συμπληρώσει: «Η ιστορία θα με κρίνει όπως όλους».

Σε μία πρώτη αντίδραση, διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ απέρριψαν τις προτάσεις του Χ.Μουμπάρακ δηλώνοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν την πλατεία αν δεν εγκαταλείψει την εξουσία. Όπως αναφέρει το Reuters την Παρασκευή προετοιμάζουν νέα μεγάλη διαδήλωση για να τον εκδιώξουν οριστικά.

«Θα είμαστε στο προεδρικό μέγαρο την Παρασκευή», φώναζαν αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο.


Ο Μουμπάρακ δεν είχε ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα (ακόμα και πριν αρχίσουν οι ταραχές) τί θα πράξει στις προεδρικές εκλογές. Στην Αίγυπτο θεωρούταν πιθανό ότι θα παρέδιδε την εξουσία στο γιο του, λύση που δεν ικανοποιούσε καθόλου τους διαδηλωτές που ζητούν ριζική ανατροπή του παρόντος καθεστώτος.

Πάντως, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του λαού, γεγονός που οδηγεί πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ είναι θέμα λίγων ημερών.

Την αποχώρηση Μουμπάρακ ζήτησε η Ουάσιγκτον

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από το σαφές μήνυμα του απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο, Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μουμπάρακ κομίζοντας το μύνημα ότι δεν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος. Οι δύο άνδρες συζήτησαν την πολιτική κρίση στη χώρα, όπως αποκάλυψε πηγή στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα η νυν πρεσβευτής στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σκόμπι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε μία προσπάθεια μεταβίβασης ενός μηνύματος «ομαλής μετάβασης», όπως το έχει χαρακτηρίσει η Ουάσιγκτον. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς συνομίλησε με τον ομόλογό του Χουσεΐν Τανταουί.

Για τα γεγονότα στην Αίγυπτο συγκαλείται την Τρίτη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Μαζική διαδήλωση στο Κάιρο

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι είχαν κατακλύσει την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου στη μαζικότερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες, με το δίκτυο Αλ Τζαζίρα να μεταδίδει πως στην πλατεία βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -ακόμη και δύο εκατομμύρια, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες.

Το κίνημα της αντιπολίτευσης και ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι έδωσαν τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ να φύγει έως την Παρασκευή, ενώ οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι λένε «όχι» σε συνομιλίες μέχρι να πέσει το καθεστώς.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν έχει την εξουσιοδότηση του προέδρου να αρχίσει επαφές με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου.

Εντωμεταξύ, ξένες κυβερνήσεις (μεταξύ τους και η ελληνική) συνεχίζουν να στέλνουν στην Αίγυπτο αεροσκάφη για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους και στο αεροδρόμιο του Καΐρου επικρατούν συνθήκες χάους. Το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών από την Αίγυπτο έχει απομακρυνθεί, ενώ η Γερμανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλη τη χώρα.

Σημαντικές εξελίξεις

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024