Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Αίγυπτο οι ξένες κυβερνήσεις

Επισπεύδουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Αίγυπτο οι ξένες κυβερνήσεις

Βήματα για να επισπεύσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Αίγυπτο, έκαναν πολλές ξένες κυβερνήσεις τη Δευτέρα, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του Χ.Μουμπάρακ συνεχίζονται. Ήδη οι πρώτοι Αμερικανοί και οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα στην Αίγυπτο. Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Βήματα για να επισπεύσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους από την Αίγυπτο, έκαναν πολλές ξένες κυβερνήσεις τη Δευτέρα, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του Χ.Μουμπάρακ συνεχίζονται. Ήδη οι πρώτοι Αμερικανοί και οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει κάθε δραστηριότητα στην Αίγυπτο.

Τη Δευτέρα η πρώτη κυβερνητικά οργανωμένη πτήση με 42 Αμερικανούς από το Κάιρο έφτασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πρόκειται για υπαλλήλους της Αμερικανικής Πρεσβείας και μέλη των οικογενειών τους, που έφυγαν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Προξενικές Υποθέσεις Τζάνις Τζέικομπς είπε πως ήδη 2.400 Αμερικανοί υπήκοοι έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τη χώρα.

Τόνισε πως αναμένει ότι αίτημα για απομάκρυνσή τους από την εμπρηστική κατάσταση θα καταθέσουν οι περισσότεροι από τους 52.000 Αμερικανούς που βρίσκονται δηλωμένοι σε λίστα της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.

Αξιωματούχοι από την κυπριακή και την τουρκική κυβέρνηση έχουν δηλώσει πως έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τη μετεπιβίβασή τους σε άλλους προορισμούς.

Στη Βρετανία επέστρεψαν και Βρετανοί πολίτες, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια «τρομακτική εμπειρία». Περίπου 500 άτομα αναμένεται να επιστρέψουν στη Βρετανία τη Δευτέρα, ωστόσο, δεν έχουν σταλεί αεροσκάφη για την παραλαβή τους.

Περίπου 320 Ινδοί έφυγαν τη Δευτέρα σε πτήση από το Κάιρο προς τη Βομβάη, ενώ άλλοι 275 αναμένεται να φύγουν από τη χώρα αργότερα μέσα στη μέρα.

Πτήση από το Αζερμπαϊτζάν που μετέφερε 80 ενήλικες και 23 παιδιά, καθώς και τη σορό ενός Αζέρου που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών, έφτασε στο Μπακού.

Αεροσκάφη για να παραλάβουν υπηκόους τους έστειλαν ακόμα ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, η Air China και η Hainan Airways τόνισαν πως θα στείλουν από μία ναυλωμένη πτήση στο Κάιρο για να παραλάβουν τους περίπου 500 εγκλωβισμένους Κινέζους στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, δήλωσε προξενική πηγή.

Άλλοι 500 Ιάπωνες, που βρίσκονται επίσης καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, θα μεταφερθούν με ειδικά ναυλωμένη πτήση στη Ρώμη, ανακοίνωσε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των Ιαπώνων που χρειάζονται μεταφορά παραμένει άγνωστος, καθώς το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της νύκτας 335 υπήκοοι της χώρας εγκατέλειψαν το Κάιρο με πτήση της Egyptair.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πως αποστέλλει αεροσκάφος που θα τεθεί στη διάθεση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες να ελέγξουν «ποιες επιπλέον δυνατότητες έχουν να θέσουν σε λειτουργία στη γραμμή του Καΐρου περισσότερα αεροσκάφη».

Η Μόσχα κάλεσε τους περίπου 70.000 Ρώσους, εκ των οποίων 30.000 εκπατρισμένοι, που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμείνουν στις κατοικίες τους, ή κοντά στις ζώνες των ξενοδοχείων.

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες (30.000 Βρετανοί, 4.000 Βέλγοι, 15.000 Σουηδοί, 2.500 Φιλανδοί και πάνω από 1.000 Γάλλοι).

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο.

Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Σύγχυση και χάος ήταν το σκηνικό που επικρατεί στο αεροδρόμιο του Καΐρου, καθώς εκατοντάδες ξένοι πολίτες προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Χαλασμένα μεγάφωνα, λιγότερο προσωπικό, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων προκάλεσαν εντάσεις στο Terminal 3 του αεροδρομίου, ενώ σημειώθηκαν και καυγάδες.

Ο πίνακας ανακοινώσεων του αεροδρομίου σταμάτησε να αναγράφει τις ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ωστόσο, η κίνηση αυτή είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας εξοργισμένους επιβάτες να αντιδράσουν για τις καθυστερήσεις ή τις ακυρώσεις πτήσεων.

Η EgyptAir ξεκίνησε πάλι τη λειτουργία της μετά από μία απαγόρευση που διήρκεσε 14 ώρες. Ωστόσο, από τις 126 πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, πραγματοποιήθηκαν τελικά μόνο 26, σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου.

Παράλληλα, πολλές άλλες εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukeoil -έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λογω της εκτραχυνθείσας κατάστασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024