Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολίτες και διπλωματικό προσωπικό απομακρύνουν από την Αίγυπτο πολλές χώρες

Πολίτες και διπλωματικό προσωπικό απομακρύνουν από την Αίγυπτο πολλές χώρες

Στην άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού των πρεσβειών τους στην Αίγυπτο όπως και των πολιτών που ζουν στη χώρα προχωρούν πολλές ξένες χώρες, καθώς οι οι αντικυβερνητικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει. Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις από πολλές κυβερνήσεις προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο. Απομάκρυνση πολιτών από την Ελλάδα, το προσωπικό τους απομακρύνουν και εταιρείες.

Στην άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού των πρεσβειών τους στην Αίγυπτο όπως και των πολιτών που ζουν στη χώρα προχωρούν πολλές ξένες χώρες, καθώς οι οι αντικυβερνητικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει.

Την άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας τους στην Αίγυπτο, αποφάσισαν οι ΗΠΑ.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η απομάκρυνση των πολιτών. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, θα αρχίσει και η απομάκρυνση του μη αναγκαίου προσωπικού της πρεσβείας.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση προς τους πολίτες της να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο.

Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να απομακρύνουν τους πελάτες τους που βρίσκονται στην Αίγυπτο ή να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις τους για τη χώρα.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, που μέχρι τώρα συνιστούσε την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και την Ισμαηλία, επέκτεινε την Κυριακή την προειδοποίησή του για το σύνολο της χώρας.

Λίγο νωρίτερα το ίδιο έκανε και η Φινλανδία.

Η Ελβετία προτρέπει τους πολίτες της να φύγουν προσωρινά από την Αίγυπτο, λόγω της κατάστασης. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι διπλωμάτες θα σταλούν τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να βοηθήσουν τους πολίτες που θα ζητήσουν βοήθεια.

Η εταιρεία Jetair της Ελβετίας τόνισε ότι θα απομακρύνει τους τουρίστες της που παραμένουν στη χώρα τη Δευτέρα.

Η Ινδία απέστειλε ήδη αεροσκάφος των Ινδικών Αερογραμμών για να μεταφέρει τους Ινδούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο. Με την ειδική πτήση μεταφέρονται 300 Ινδοί στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, που ανέφερε ότι προσεχώς θα μεταφερθούν και άλλοι από τους συνολικά 2.000 Ινδούς που ζουν στο Κάιρο.

Ολλανδικά ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι άρχισαν ήδη τη μεταφορά πίσω στην Ολλανδία πολιτών της χώρας που επισκέπτονταν την Αίγυπτο. Η ολοκλήρωση της επιχείρησης θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Εν τω μεταξύ, και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο
προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των πολιτών της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πρόκειται για περίπου 750 άτομα που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, διευκρίνισε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Λιβανέζοι πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο κάλεσαν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους να τους απομακρύνει, σύμφωνα με ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αλι Σάμι ζήτησε από τον πρεσβευτή της χώρας στο Κάιρο να τον κρατά ενήμερο για την κατάσταση των Λιβανέζων υπηκόων και να τους διευκολύνει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει ειδικές πτήσεις προς την Αίγυπτο προκειμένου να απομακρύνει τους πολίτες του που το επιθυμούν.

Η Λιβύη δημιούργησε την Κυριακή μία αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που βρίσκονται στην Αίγυπτο, δήλωσε πηγή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Η Βρετανία δεν έχει ακόμα αποφασίσει για την επιστροφή στη χώρα των Βρετανών που βρίσκονται στην Αίγυπτο και έχει απλώς συστήσει στους Βρετανούς τουρίστες στις μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις να αποφεύγουν τα σημεία όπου διεξάγονται διαδηλώσεις και να μην εμπλέκονται στα γεγονότα.

Κινήσεις απομάκρυνσης του προσωπικού και των οικογενειών τους καταγράφονται και από επιχειρήσεις δυτικών χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024