Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο, με έμπιστους του Μουμπάρακ η νέα κυβέρνηση

Επιμένουν οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο, με έμπιστους του Μουμπάρακ η νέα κυβέρνηση

Νέο πρωθυπουργό και, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, αντιπρόεδρο όρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ενώ η χώρα κλονίζεται για πέμπτη ημέρα από τις διαδηλώσεις που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, στους δρόμους παραμένουν οι Αιγύπτιοι αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ορκίστηκε αυθημερόν αντιπρόεδρος και ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμέντ Σακίφ ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Νέο πρωθυπουργό και, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, αντιπρόεδρο όρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ενώ η χώρα κλονίζεται για πέμπτη ημέρα από τις διαδηλώσεις που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, στους δρόμους παραμένουν οι Αιγύπτιοι αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου.

Tο Σάββατο, ο Χ.Μουμπάρακ επέλεξε τον στενό του συνεργάτη Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, για τη θέση του αντιπροέδρου -για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, κίνηση που κάποιοι ελπίζουν ότι σηματοδοτεί την πρόθεση του Μουμπάρακ για «ομαλή μετάβαση». Ο Ο.Σουλεϊμάν ορκίστηκε αυθημερόν.

Παράλληλα, επιλέχθηκε ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμέντ Σακίφ για τη θέση του πρωθυπουργού. Οι δύο προσωπικότητες, σημειώνουν οι αναλυτές, προέρχονται από τις τάξεις του Στρατού και χαίρουν εκτίμησης στην Αίγυπτο, αλλά πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η επιλογή τους θα καταφέρει να εκτονώσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν σχέδια για πρόωρες εκλογές. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένες για το Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι Αιγύπτιοι αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας -που έχει επιβληθεί για δεύτερη ημέρα- και παραμένουν στους δρόμους με βασικό σύνθημα το «Κάτω ο Μουμπάρακ». {{{ map }}}

Τα τανκ παραμένουν επίσης στους δρόμους αλλά ο στρατός σε πολλές περιπτώσεις δεν επεμβαίνει και αποφεύγει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών. Το σύνθημα «Λαός και στρατός χέρι με χέρι» ακούγεται συχνά από διαδηλωτές που σκαρφαλώνουν πάνω στα τανκ.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με την Αστυνομία, που δεν διστάζει να ανοίξει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, όταν δεν χρησιμοποιεί δακρυγόνα ή πλαστικές σφαίρες.

Δεκάδες οι νεκροί, κύμα λεηλασιών στις πόλεις

Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια.

Άλλες πηγές δίνουν περισσότερους νεκρούς, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται τουλάχιστον σε 1.500. Σε τέτοια επίπεδα εκτιμάται ότι βρίσκεται και ο αριθμός των συλληφθέντων. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.

To Σάββατο, πλήθος διαδηλωτών εφόρμησε στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Αλ Τζαζίρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές επιτέθηκαν και στο κτίριο του υπουργείου Πληροφόρησης ενώ προσπάθησαν να επιτεθούν και σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Aιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διαδηλωτές εισήλθαν και στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, το κτίριο του οποίου βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με τον Ζαχί Αουάς, προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, oι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο μούμιες.

Εν μέσω του χάους, οκτώ κρατούμενοι στη φυλακή Αμπού Ζαμπάλ βόρεια του Καΐρου έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των αστυνομικών όταν προσπάθησαν να δραπετεύσουν. Κατά την απόπειρα απόδρασης τραυματίστηκαν άλλοι 120 κρατούμενοι.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις τρεις μεγάλες πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και του Σουέζ, όπου κύμα λεηλασιών σε καταστήματα και δημόσια κτίρια διαδέχεται τις πορείες.

Κάτοικοι σε πλούσια προάστια του Καΐρου ανέφεραν πως στους δρόμους των περιοχών τους αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από λεηλασίες.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές πως, λόγω της απουσίας της αστυνομίας, «έμμισθοι» ένοπλοι αναλαμβάνουν την προστασία των πλουσιότερων σπιτιών ή, σε φτωχότερες περιοχές, οργανώνονται ομάδες περιφρούρησης από τους κατοίκους.

Αρκετοί ξένοι υπήκοοι εγκαταλείπουν τη χώρα, κατά κανόνα χωρίς προβλήματα. Το Σάββατο, αεροσκάφος της ισραηλινής ΕL ΑL μετέφερε περίπου 200 Ισραηλινούς (ανάμεσα στους οποίους και τις οικογένειες των Ισραηλινών διπλωματών στην Αίγυπτο) εκτός της χώρας, ενδεικτικό της ανησυχίας του Τελ Αβίβ για τις εξελίξεις. Οι ίδιοι οι διπλωμάτες παρέμειναν στο Κάιρο.

Διαδηλώσεις και στο εξωτερικό

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ επεκτάθηκαν το Σάββατο και σε πρεσβείες της Αιγύπτου στο εξωτερικό.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης οργανώθηκαν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πολίτες να φωνάζουν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες μπροστά στις πρεσβείες της Αιγύπτου στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο.

Την παραίτηση του Χ.Μουμπάρακ ζητούσαν και διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εκατοντάδες πολίτες (στην πλειονότητά τους φοιτητές) διαδήλωσαν μπροστά στην αιγυπτιακή πρεσβεία ζητώντας «Ελευθερία για την Αίγυπτο».

Παρόμοιες εικόνες και στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου στη συγκέντρωση μπροστά στην εκεί πρεσβεία συμμετείχε και ο ηγέτης του κύριου κόμματος της ιορδανικής αντιπολίτευσης. «Ολονυκτία» για τους νεκρούς της εξέγερσης οργανώθηκε έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στη Δαμασκό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024