Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αναγέννηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βόρεια Αφρική βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

«Αναγέννηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βόρεια Αφρική βλέπει η Διεθνής Αμνηστία

Η επανάσταση του γιασεμιού στην Τυνησία και η τωρινή εξέγερση στην Αίγυπτο δείχνουν ότι σε μέρη του αραβικού κόσμου συντελείται μία «Αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ωρολογιακή βόμβα του Καΐρου εξερράγη. Αντίστροφη βλέπει όμως την πορεία στην Ευρώπη ο αξιωματούχος, που υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στο Ισλάμ, τους μετανάστες ή οι πολιτικές για του Ρομά είναι δείγματα οπισθοδρόμησης για την Γηραιά Ήπειρο.

Η επανάσταση του γιασεμιού στην Τυνησία και η τωρινή εξέγερση στην Αίγυπτο δείχνουν ότι σε μέρη του αραβικού κόσμου συντελείται μία «Αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ωρολογιακή βόμβα του Καΐρου εξερράγη.

«Η πρόταση του Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό είναι αστεία» λέει σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel ο Σ.Σέτι, λέγοντας πως πια δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τους νέους Αιγύπτιους που έχουν βγει στους δρόμους αντιδρώντας στην οικονομική και πολιτική καταπίεση.

«Βιώνουμε μία αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε μέρος του αραβικού κόσμου» τόνισε ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για δεκαετίες, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι, τα προβλήματα της Αιγύπτου ήταν η έλλειψη οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών -και τώρα η κυβέρνηση Μουμπάρακ έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του συστήματος που εξέθρεψε.

Και τι άνοιξε το δρόμο για την εξέγερση; «Η μετάδοση του κλίματος ανατροπής από την Τυνησία αλλά και ο φόβος που έχει ο Χ.Μουμπάρακ απέναντι στον ίδιο του το λαό» απαντά ο γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επιπλέον, η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην Αίγυπτο δεν ωφέλησε εξίσου όλα τα στρώματα του πληθυσμού, και το κοινωνικό-οικονομικό χάσμα παραμένει τεράστιο, υποστηρίζει ο Σ.Σέτι δυναμιτίζοντας παραπάνω την κατάσταση. Τέλος, καθοριστική κρίνει ο ίδιος την σταδιακή υποχώρηση της διεθνούς στήριξης στον Χ.Μουμπάρακ για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Η Ευρώπη οπισθοδρομεί»

Παράλληλα με την «Αναγέννηση» σε μέρος του αραβικού κόσμου, όμως, ο Σ.Σέτι εκφράζει την ανησυχία του ότι η Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία.

Όχι μόνο η Ουγγαρία, με το νέο νόμο της περί Τύπου, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα κάποια θεμελιώδη δικαιώματα στα πλαίσια του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας, λέει ο Σ.Σέτι.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την άνοδο της ξενοφοβίας στην Ευρώπη, αλλά και ιδιαίτερα τη διάχυτη «δυσπιστία» απέναντι στο Ισλάμ, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει και την στάση της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά ως ενδεικτικό της «ευρωπαϊκής οπισθοδρόμησης», όπως λέει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024