Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Αιγύπτιοι στους δρόμους αψηφώντας απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκ

Χιλιάδες Αιγύπτιοι στους δρόμους αψηφώντας απαγόρευση κυκλοφορίας και τανκ

Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο. Πληροφορίες από νοσοκομεία κάνουν λόγο για πάνω από 15 νεκρούς σε Κάιρο και Σουέζ και πολλές εκατοντάδες τραυματίες. Πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο και το Σουέζ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 15 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στις δύο πόλεις. Πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ και, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής, παραμένουν στους δρόμους στο Κάιρο, και το Σουέζ. Η απαγόρευση ισχύει στις δύο πόλεις και την Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στο Κάιρο και τουλάχιστον 13 στο Σουέζ, ενώ μόνο στην πρωτεύουσα οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000. Είναι αβέβαιο για το αν πρόκειται για διαδηλωτές ή αστυνομικούς, όπως και το πώς έχασαν τη ζωή τους.

Στο Κάιρο, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στο Κοινοβούλιο. Περισσότεροι από 1.000, αν όχι πολλοί περισσότεροι, παραμένουν στους δρόμους, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στν πόλη, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκαν πολλά κτίρια, ανάμεσά τους και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκατοντάδες άτομα προσπάθησαν, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya, να εισβάλλουν στα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης και στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών. Η κρατική τηλεόραση συνεχίζει, πάντως, τη μετάδοσή της.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι στρατιωτικές μονάδες αναπτύχτηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο κέντρο του Καΐρου (όπου φυλάσσονται τεράστιας αξίας ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο) για να το προστατέψουν από πιθανά επεισόδια και λεηλασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικοί πετούν τα διακριτικά τους και ενώνονται με τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους υποδέχονται με ζητωκραυγές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι στρατιώτες χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης τους διαδηλωτές που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.

Τανκ κατέβηκαν στους δρόμους και του Σουέζ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα στρατιωτικά οχήματα και προσπάθησαν να μιλήσουν με τους στρατιώτες, οι οποίοι τους έδιωξαν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές ήθελαν να «υποδεχτούν» και όχι να επιτεθούν στο άρμα μάχης.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι σε ένα στρατιωτικό όχημα είχαν σκαρφαλώσει τουλάχιστον 25 διαδηλωτές. Κατά των διαδηλωτών που ανέβηκαν στα τανκς άνοιξαν πυρ στρατιώτες, σύμφωνα με κατοίκους.

Στην Αλεξάνδρεια διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος.

Mε εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, αν και νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ισχύει για ολη τη χώρα.

«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Διαδίκτυο σταμάτησε να λειτουργεί σε ολόκληρη την Αίγυπτο, μια εξέλιξη που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή στην ιστορία του Διαδικτύου».

Εκτός λειτουργίας και οι υπηρεσίες αποστολής SMS, χωρίς κινητή τηλεφωνία έμεινε το κεντρικό Κάιρο.

Η Vodafone επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση της Αιγύπτου της ζήτησε να διακόψει τις υπηρεσίες της σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Η EgyptAir, ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι πτήσεις από το Κάιρο για δώδεκα ώρες. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν κάνει τα ταξίδια από και προς το αεροδρόμιο της πόλης δύσκολα.

Συγκρούσεις, βία και χάος

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν την Παρασκευή για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να μπει τέλος στα 30 χρόνια κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ φωνάζοντας συνθήματα όπως «τέλος η δικτατορία» και «κάτω ο Μουμπάρακ».

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδιδε νωρίτερα την Παρασκευή ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, μόνο στο Κάιρο οι τραυματίες φτάνουν τους 870, ορισμένοι, μάλιστα, από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου 420 από αυτούς δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στους δρόμους, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως Αιγύπτιοι περιφέρουν στους δρόμους του Σουέζ τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς και στις πόλεις Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους, το οποίο απάντησε πετώντας πέτρες. Διαδηλωτές ποδοπάτησαν αφίσες του Χόσνι Μουμπάρακ, σε μία σπάνια πράξη ανυπακοής στην Αίγυπτο.

Ορισμένοι φώναζαν ζητώντας τη βοήθεια του στρατού. «Πού είναι ο στρατός; Ελάτε να δείτε τι μας κάνει η αστυνομία. Θέλουμε το στρατό» φώναζαν διαδηλωτές σε μία περιοχή του κεντρικού Καΐρου πριν βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης

Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «κάτω ο Μουμπάρακ» και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του πλήθους. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξυλοκόπησαν με γκλομπ διαδηλωτές, οι οποίοι περικύκλωσαν τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι για να τον προστατεύσουν.

Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Ελ-Μπαραντέι συνελήφθη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε. Φέρεται να εμποδίστηκε από την αστυνομία να αποχωρήσει από περιοχή στο Κάιρο, όπου είχε ξεσπάσει βία.

Λίγο αργότερα ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με τους διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση στο Κάιρο.

Η επόμενη εξέλιξη ήταν να τεθεί ο Νομπελίστας Ειρήνης σε κατ’ οίκον περιορισμοί. Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από την κατοικία του στο Κάιρο και τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να εξέλθει, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024