Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεσηκωμός κατά Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, αίμα και δακρυγόνα

Ξεσηκωμός κατά Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, αίμα και δακρυγόνα

«Σεισμός» μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Αίγυπτο με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επικρατεί χάος με τις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους που φωνάζει «κάτω η δικτατορία». Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες στο Κάιρο. Ανάφλεξη και στο Σουέζ με τους διαδηλωτές να περιφέρουν στους δρόμους της πόλης τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις. Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε από την αστυνομία ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μετά τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις. Στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

«Σεισμός» μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Αίγυπτο με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επικρατεί χάος με τις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους που φωνάζει «κάτω η δικτατορία». Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες στο Κάιρο. Ανάφλεξη και στο Σουέζ με τους διαδηλωτές να περιφέρουν στους δρόμους της πόλης τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, και επιτέθηκαν με γκλομπ σε διαδηλωτές που τον περικύκλωσαν για να τον προστατεύσουν. Αργότερα ο Ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση, και το επόμενο βήμα ήταν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς στην κατοικία του στο Κάιρο.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα, ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί στους δρόμους του Καΐρου.

Με εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων» ανακοίνωσε εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης.

Στις φλόγες έχουν τυλιχτεί τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί.

Συγκρούσεις, βία και χάος

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλώνουν για τέταρτη ημέρα, απαιτώντας να μπει τέλος στα 30 χρόνια κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα «τέλος η δικτατορία» και «κάτω ο Μουμπάρακ».

Το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις στο Κάιρο και δεκάδες τραυματίες. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως Αιγύπτιοι περιφέρουν στους δρόμους του Σουέζ τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής.

«Σκότωσαν τον αδελφό μου« φώναζε ένας διαδηλωτής στην ανατολική πόλη της Αιγύπτου. Την ίδια ώρα, μαρτυρίες κάνουν λόγο για διαδηλωτές αιμόφυρτους και με μώλωπες που λιποθυμούν στους δρόμους του Καΐρου.

Διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, καθώς και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγάλη πόλη της Αιγύπτου, και τις πόλεις Σουέζ, Μανσούρα, Σαρκίγια και Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους, στην πρωτεύουσα το οποίο απαντά με πέτρες. Διαδηλωτές ποδοπάτησαν αφίσες του Χόσνι Μουμπάρακ, σε μία σπάνια πράξη ανυπακοής στην Αίγυπτο.

Ορισμένοι φώναζαν ζητώντας τη βοήθεια του στρατού. «Πού είναι ο στρατός; Ελάτε να δείτε τι μας κάνει η αστυνομία. Θέλουμε το στρατό» φώναζαν διαδηλωτές σε μία περιοχή του κεντρικού Καΐρου πριν βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα της αστυνομίας.

Πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, σε συνοικία κοντά σε προεδρική κατοικία στο Κάιρο, ζητώντας την πτώση του καθεστώτος. «Φύγε, φύγε Μουμπάρακ, το αεροπλάνο σε περιμένει» φωνάζουν οι διαδηλωτές, βάζοντας στο στόχαστρο εκτός από τον 82χρονο Αιγύπτιο πρόεδρο και τον γιο του Γκαμάλ, τον οποίο προορίζει για διάδοχό του.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον αιγυπτιακό λαό πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής και στην Κωνσταντινούπολη.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι

Ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο έτοιμος να ηγηθεί της μετάβασης, συμμετείχε μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές στην προσευχή της Παρασκευής έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης

Μετά το τέλος της προσευχής οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «κάτω ο Μουμπάρακ» και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού κατά του πλήθους. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξυλοκόπησαν με γκλομπ διαδηλωτές, οι οποίοι περικύκλωσαν τον Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι για να τον προστατεύσουν.

Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι ο Ελ-Μπαραντέι συνελήφθη, πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε. Φέρεται να εμποδίστηκε από την αστυνομία να αποχωρήσει από περιοχή στο Κάιρο, όπου είχε ξεσπάσει βία.

Λίγο αργότερα ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι ενώθηκε με τους διαδηλωτές σε ειρηνική συγκέντρωση στο Κάιρο. «Είναι ειρηνική, είναι ειρηνική» φώναζαν οι διαδηλωτές για τη συγκέντρωση και ορισμένοι αντήλλαξαν χειραψία με άνδρες της αστυνομίας, μεταδίδει το Reuters.

Η επόμενη εξέλιξη ήταν να τεθεί ο Νομπελίστας Ειρήνης σε κατ’ οίκον περιορισμοί. Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν έξω από την κατοικία του στο Κάιρο και τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να εξέλθει, όπως μετέδωσε το Associated Press επικαλούμενο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, μέλος κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.

«Πουθενά στον κόσμο η ασφάλεια δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επανάσταση» δήλωσε ο Μούσταφα αλ-Φέκι μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα.

Ελεύθεροι αφέθηκαν τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί το πρωί της Παρασκευής στις διαδηλώσεις. Τα άτομα που τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση φέρεται να εργάζονται για τις εφημερίδες Figaro και Journal de Dimanche, για το φωτογραφικό πρακτορείο Sipa και για το περιοδικό Paris-Match.

Εν μέσω του κύματος διαδηλώσεων που σαρώνει την Αίγυπτο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε την Παρασκευή ότι «η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή» στη χώρα.

«Μία από τις θεμελιώδεις Αρχές της δημοκρατίας είναι η προστασία της ελευθερίας του λόγου» επισήμανε, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο ίδιος τόνισε πως οι ηγέτες πρέπει να ακούν το λαό τους και να αποφεύγουν τη βία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και αλλού.

Δήλωση για τα γεγονότα στην Αίγυπτο ήλθε την Παρασκευή και από το Ισραήλ με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση, και το Ισραήλ θεωρεί «πολύ σημαντική» τη σχέση με τη γειτονική χώρα στα νότια σύνορά του και εταίρο στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ανάγκη να δοθεί απάντηση στα αιτήματα των πολιτών σε όλη τη Μέση Ανατολή για δημοκρατικές ελευθερίες.

«Με την διάδοση της επικοινωνίας, εντείνονται τα δίκαια αιτήματα των κοινωνιών για δημοκρατική ελευθερία, χρηστή διακυβέρνηση, διαφάνεια και αγώνα κατά της διαφθοράς. Τα αιτήματα αυτά είναι δικαιολογημένα και δεν μπορεί να αγνούνται στις σύγχρονες κοινωνίες» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός δεν σχολίασε ειδικά τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει στην Αίγυπτο εναντίον της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανατροπή της κυβέρνησης της Τυνησίας και στην πολιτική αναταραχή στο Λίβανο, λέγοντας πως η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024