Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ισόβια ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που δικάστηκε από πολιτικό δικαστήριο

Σε ισόβια ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που δικάστηκε από πολιτικό δικαστήριο

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αχμέντ Γκαϊλάνι, ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που έφτασε ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, για τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998. Το δικαστήριο ανέφερε πως τα όσα μπορεί να υπέστη ο Γκαϊλάνι στο Γκουαντάναμο «ωχριούν μπροστά στα δεινά και τον τρόμο» που προκάλεσαν οι επιθέσεις,

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε την Τρίτη ο Αχμέντ Γκαϊλάνι, ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που έφτασε ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, για τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998.

Το δικαστήριο ανέφερε πως τα όσα μπορεί να υπέστη ο Γκαϊλάνι στο Γκουαντάναμο «ωχριούν μπροστά στα δεινά και τον τρόμο» που προκάλεσαν οι επιθέσεις. Ο δικαστής ανέφερε πως η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα δικαιοσύνης τόσο για τον 36χρονο κατηγορούμενο όσο και για τους συγγενείς των 224 θυμάτων των δύο επιθέσεων.

Ο Α.Γκαϊλάνι, υπήκοος Τανζανίας, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να δείξει επιείκεια υποστηρίζοντας πως δεν είχε πρόθεση να χάσει κανείς τη ζωή του και πως υπέστη βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο.

Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2004 στο Πακιστάν, ανακρίθηκε σε μυστική τοποθεσία από τον αμερικανικό Στρατό και μεταφέρθηκε το 2006 στο Γκουαντάναμο.

Η δίκη, που έγινε με μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της επίθεσης σε υψηλούς συναισθηματικούς τόνους, και ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος το Νοέμβριο. Την Τρίτη του ανακοινώθηκε η ποινή, την οποία τόσο η εισαγγελία όσο και η κυβέρνηση υποδέχθηκαν με ικανοποίηση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης του Γκαϊλάνι θεωρείτο τεστ για την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να οδηγήσει σταδιακά όλους του κρατούμενους του Γκουαντάναμο σε δίκαιη δίκη επί αμερικανικού εδάφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024