Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικές ελευθερίες υπόσχεται η κυβέρνηση στην Τυνησία ενώ κλιμακώνονται οι ταραχές

Πολιτικές ελευθερίες υπόσχεται η κυβέρνηση στην Τυνησία ενώ κλιμακώνονται οι ταραχές

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας, την ώρα που η κυβέρνηση, η οποία δεν εγκαταλείπει την βίαιη καταστολή, υπόσχεται στους πολίτες περισσότερες ελευθερίες και μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

Ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη στην Τύνιδα, την πρωτεύουσα της Τυνησίας, η κυβέρνηση που δεν εγκαταλείπει την βίαιη καταστολή, υπόσχεται στους πολίτες περισσότερες ελευθερίες.

Οι ταραχές που συνεχίζονται για σχεδόν ένα μήνα και είναι οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους, κατά τον επίσημο απολογισμό, πολύ περισσότερους κατά τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι από την υψηλή ανεργία και τον ασφυκτικό έλεγχο από την κυβέρνηση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί που ασκεί την εξουσία εδώ και 23 χρόνια αφού ανέτρεψε τον πρώτο πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπεν Αλί προγραμμάτισε για την Πέμπτη το τρίτο διάγγελμα του από την αρχή της κρίσης. Μιλώντας στην τηλεόραση υποσχέθηκε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ελευθεροτυπία, τερματισμό της λογοκρισίας στο Ίντερνετ αλλά και την μείωση των τιμών στα τρόφιμα.

Έμμεσα επιβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 204, λέγοντας ότι θα διατηρηθεί το όριο των 75 ετών· ο ίδιος ο Μπελ Αλί είναι σήμερα 74 ετών.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε μάλλον θετικά σε αυτήν την κίνηση του προέδρου.

Στην πρώτη ομιλία του, στις 28 Δεκεμβρίου, ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε εκφράσει
την λύπη του για τα επεισόδια στην περιφέρεια Σίντι Μπουζίντ. Στην δεύτερη, στις 10 Ιανουαρίου, είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας μέσα σε δύο έτη και είχε καταγγείλει «τις τρομοκρατικές ενέργειες» οι οποίες «ενορχηστρώνονται από το εξωτερικό».

Νεκροί και στις ταραχές της Πέμπτης

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή την Πέμπτη στις ταραχές που έγιναν κοντά στο κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού στη συνοικία Λαφαγέτ στην Τύνιδα με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και τους αστυνομικούς να απαντούν με σφαίρες. Άλλοι δύο φέρεται να σκοτώθηκαν στο Σλιμάν.

Στην ίδια συμπλοκή στην Τύνιδα τραυματίστηκε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος στο πόδι από σφαίρα αστυνομικών, αν και οι μάρτυρες λένε ότι δεν φαίνεται να ήταν στόχος των αστυνομικών. Τα στοιχεία του δημοσιογράφου δεν έγιναν γνωστά και η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν σχολίασε το ζήτημα.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν σε ξένα πρακτορεία αυτόπτες, η αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις δεν επεμβαίνει και οι στρατιώτες, που επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους δρόμους της Τύνιδας, περιορίζονται στην προστασία των κυβερνητικών κτιρίων. Δεν λείπουν βέβαια και οι συλλήψεις.

Ταραχές σημειώθηκαν την Πέμπτη και στη Χαμαμέτ, παραθαλάσσια τουριστική πόλη. Μεταξύ άλλων λεηλατήθηκαν ένα αστυνομικό τμήμα, τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος αλλά και εξοχικές κατοικίες, μία από τις οποίες φέρεται να ανήκει σε ένα συνεργάτη του προέδρου.

Για την Παρασκευή τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει γενική απεργία στην Τύνιδα και σε άλλες περιοχές.

Στις ολονύχτιες ταραχές, παρά την επ’ αόριστο απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι ανέφεραν παράγοντες της αντιπολίτευσης. Επισήμως οι νεκροί είναι 23, αλλά η αντιπολίτευση θεωρεί ότι είναι περισσότεροι από 50· πολλές δεκάδες είναι και οι τραυματίες.

Εντωμεταξύ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν τους πολίτες τους για τη βία στην Τυνησία, έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και τους καλούν να αποφύγουν να επισκέπτονται τη χώρα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 79-81: Απόδραση με buzzer beater του Ναν – «Αγκάλιασε» το πλεονέκτημα

Μεγάλο διπλό στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό, με buzzer beater του Ναν – Μια νίκη με την οποία «κλείδωσε» ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024