Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας μετά τις ταραχές

Αντικαταστάθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας μετά τις ταραχές

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι αντικατέστησε τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας και διέταξε να απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση λόγω των ταραχών που σημειώνονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες στη χώρα, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ αποφασίστηκε και επ' αόριστον νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα. Άλλοι πέντε νεκροί την Τετάρτη· συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άτομα.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Άλι αντικατέστησε τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας και διέταξε να απελευθερωθούν όλοι όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση λόγω των ταραχών που σημειώνονται εδώ και τέσσερις εβδομάδες στη χώρα, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ενώ αποφασίστηκε και επ’ αόριστον νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Άλλοι πέντε νεκροί την Τετάρτη· συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άτομα.

Στρατός αναπτύχθηκε στην πρωτεύουσα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας.

Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, ενώ οι βιτρίνες πολλών καταστημάτων έγιναν θρύψαλα.

Αργότερα το απόγευμα της Τετάρτης, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ ως τις έξι το πρωί τοπική ώρα (21:00 με 07:00 στην Ελλάδα). Η απαγόρευση θα ισχύσει στην πρωτεύουσα Τύνιδα και τα προάστια μέχρι νεοτέρας.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις. Ο αδελφός του είπε στο Reuters ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε στο στομάχι και πρόσθεσε ότι ήταν κουφός και δεν άκουσε την έκκληση της αστυνομίας στο πλήθος να διαλυθεί.

Επιπλέον, τέσσερις δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντουζ, στη νότια Τυνησία, σε συγκρούσεις με αστυνομικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης, μετά τη λήξη μιας ειρηνικής διαδήλωσης. Αμέσως μετά νεαροί επιτέθηκαν στην έδρα της επαρχίας, στο αστυνομικό τμήμα και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, φωνάζοντας συνθήματα κατά της διαφθοράς.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο βίαια επεισόδια στην πόλη.

Κυβερνητική κρίση

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μοχάμεντ Γανούσι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος διέταξε να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει τη διαφθορά και τις πράξεις ορισμένων αξιωματούχων.

Ο Άχμεντ Φρίαα, πρώην ακαδημαϊκός και υφυπουργός, διορίστηκε ως νέος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ο Γανούσι.

Στο μεταξύ, ο στρατός αναπτύχθηκε την Τετάρτη στην Τύνιδα και σ’ ένα λαϊκό προάστιο της.

Οπλισμένοι στρατιώτες, φορτηγά, τζιπ και τεθωρακισμένα έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη για πρώτη φορά από το ξέσπασμα των ταραχών, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η ανάπτυξη αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ πηγές της αντιπολίτευσης έκαναν γνωστό πως παύτηκε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Ρασίντ Άμαρ.

Ο Ρ.Άμαρ φέρεται να αρνήθηκε να διατάξει τους στρατιώτες να καταστείλουν τις ταραχές και ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υπερβολική χρήση βίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο στρατηγός Άμαρ φέρεται ότι έχει αντικατασταθεί από τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, τον Άχμεντ Σμπιρ.

Στη Γαλλία, ένα από τα κορυφαία στελέχη της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, ο Φρανσουά Ολάντ, κατήγγειλε «τη σιωπή των ανώτατων αρχών του (γαλλικού) κράτους» σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία και χαρακτήρισε «δικτατορία» το καθεστώς του προέδρου Μπεν Άλι.

«Μπορεί κανείς να συμπαθεί μια χώρα, το καταλαβαίνω, μπορεί να έχει σχέσεις με τον έναν ή τον άλλο Τυνήσιο ηγέτη» δήλωσε ο Φρ.Ολάντ. Υπενθύμισε ότι το κόμμα του πρώην προέδρου Χαμπίμπ Μπουργκίμπα «είχε πολλές σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα» της Γαλλίας.

«Όμως όταν, εδώ και τόσα χρόνια, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δικτατορία (…), με μια σκληρή καταστολή, δεν υπάρχει επιείκεια» δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καταγγέλλοντας «τη σιωπή των ανώτατων αρχών της χώρας γι’ αυτό που συμβαίνει στην Τυνησία».

Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε ως «δυσανάλογη» τη χρήση βίας από την αστυνομία στην Τυνησία.

«Η βία αυτή είναι απαράδεκτη, οι δράστες πρέπει να εντοπιστούν και να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη» δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσικ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024