Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από το Twitter ζητούν οι ΗΠΑ προσωπικά στοιχεία για «συνεργούς» του Wikileaks

Από το Twitter ζητούν οι ΗΠΑ προσωπικά στοιχεία για «συνεργούς» του Wikileaks

Ακόμα και στο Twitter αναζητά η αμερικανική Δικαιοσύνη στοιχεία για την υπόθεση του WikiLeaks. Οι Αρχές ζητούν προσωπικά στοιχεία (ονόματα χρηστών, διευθύνσεις, αρχείο συνδέσεων, τηλεφωνικούς αριθμούς και πληροφορίες πληρωμών) για άτομα που συνδέονται με το WikiLeaks, περιλαμβανομένου του Τζούλιαν Άσαντζ. Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει μπει και μία νεαρή Ισλανδή βουλευτής, επειδή από το δικό της λογαριασμό στο Twitter δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τον Τζούλιαν Ασαντζ. «Δεν βλέπουν ότι είμαι βουλευτής» αναρωτιέται η ίδια...

Ακόμα και στο Twitter αναζητά η αμερικανική Δικαιοσύνη στοιχεία για την υπόθεση του WikiLeaks. Οι Αρχές ζητούν προσωπικά στοιχεία (ονόματα χρηστών, διευθύνσεις, αρχείο συνδέσεων, τηλεφωνικούς αριθμούς και πληροφορίες πληρωμών) για άτομα που συνδέονται με το WikiLeaks, περιλαμβανομένου του Τζούλιαν Άσαντζ. Στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει μπει και μία νεαρή Ισλανδή βουλευτής, επειδή από το δικό της λογαριασμό στο Twitter δήλωνε πρόθυμη να βοηθήσει τον Τζούλιαν Ασαντζ.

«Δεν βλέπουν ότι είμαι βουλευτής» αναρωτιέται η ίδια η Μπριγκίτα Γιονσντότιρ, η οποία ζήτησε ήδη τη συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ισλανδίας. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκανα τίποτα κακό, δεν έχω καμία πρόθεση να παραδώσω τις πληροφορίες μου εκουσίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης» έγραψε η ίδια στο Twitter.

Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais, στο στόχαστρο έχει μπει η υπόθεση με το βίντεο, όπου παρουσιάζεται ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών στη Βαγδάτη. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δύο συνεργάτες του Reuters.

To βίντεο με τις σκηνές φέρεται έδωσε στo Wikileaks ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, μέλος των αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων, ο οποίος συνελήφθη και πρόκειται να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η επαφή του Μάνινγκ με τo Wikileaks έγινε το Νοέμβριο του 2009, ενώ η επεξεργασία του υλικού έγινε στην Ισλανδία.

Συγκεκριμένα, αμερικανικό δικαστήριο παρέδωσε στις 14 Δεκεμβρίου κλήτευση στο Twitter να παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τους λογαριασμούς του Wikileaks και ορισμένων υποστηρικτών του στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων εμπιστευτικών εγγράφων.

Το δικαστήριο έδωσε εντολή στο Twitter να δώσει πληροφορίες για τους λογαριασμούς του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είναι ύποπτος για τη διαρροή των εγγράφων.

Κατά το Associated Press στο Twitter έχουν αποσταλεί επίσημα αιτήματα για να δώσει στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, όπως ιδιωτικά μηνύματα, διευθύνσεις, αρχεία πρόσβασης του Άσαντζ και συνεργατών του αλλά και λεπτομέρειες των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών.

Η κλήτευση αφορά επίσης τους λογαριασμούς των υποστηρικτών του Wikileaks Τζέικομπ Απελμπάουμ, Ροπ Γκονγκρίιπ και Μπιργκίτα Γιονσντοτίρ, η οποία ήταν παλιά εθελόντρια του WikiLeaks και είναι τώρα μέλος του κοινοβουλίου της Ισλανδίας. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ασάντζ υπογράμμισε ότι πρόκειται για άτομα που ήταν απλώς ακτιβιστές υπέρ του Wikileaks και όχι συνεργάτες.

Παρόμοια αιτήματα φαίνεται ότι στάλθηκαν και στη Google και στο Facebook, τα οποία δεν έχουν σχολιάσει.

Τον περασμένο Ιούνιο το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα πρωτοβουλία (Icelandic Modern Media Innitiative) για την προστασία της ερευνητικής δραστηριότητας και των δημοσιογραφικών πηγών, παίρνοντας τους καλύτερους νόμους από όλο τον κόσμο για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Η πρωτοβουλία, αν υπολογιστεί και το διάστημα για τον τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του 2011.

Η ευνοϊκή νομοθεσία της Ισλανδίας είχε οδηγήσει τον ιδρυτή του Wikileaks να κάνει τη χώρα βάση του, αφού ζoύσει εκεί μεγάλα διαστήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024