Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαζικές δικαστικές αγωγές Πορτογάλων δημόσιων υπαλλήλων για τις μειώσεις μισθών

Μαζικές δικαστικές αγωγές Πορτογάλων δημόσιων υπαλλήλων για τις μειώσεις μισθών

Με μαζικές αγωγές απαντούν τα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας στις περικοπές μισθών που περιλαμβάνονται στο πακέτο αυστηρής λιτότητας της Λισαβόνας, ζητώντας την ακύρωσή τους ως αντισυνταγματικές. Τα μέτρα δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα, ανταπαντά η κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει «κάθε νομικό μέσο» για παρακάμψει όποιες επιφυλάξεις εκφράσουν τα δικαστήρια.

Με μαζικές αγωγές απάντησαν την Τρίτη τα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας στις περικοπές μισθών που περιλαμβάνονται στο πακέτο αυστηρής λιτότητας της Λισαβόνας, ζητώντας την ακύρωσή τους ως αντισυνταγματικές.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανταπαντά πως τα μέτρα δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα, ενώ είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει «κάθε νομικό μέσο» για παρακάμψει όποιες επιφυλάξεις εκφράσουν τα δικαστήρια.

«Καταθέτουμε περισσότερες από 100 αγωγές επί του θέματος, στο όνομα 350.000 υπαλλήλων που αντιπροσωπεύουμε. Η αρχή της ισότητας που απορρέει από το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση των μισθών», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων της δημόσιας διοίκησης.

Οι αγωγές κατατέθηκαν σε πολλές έδρες διοικητικών δικαστηρίων σε όλη τη χώρα από την Ομοσπονδία των οργανώσεων των καθηγητών (Fenprof), όπως και από την Επαγγελματική Συνδικαλιστική Ένωση των Αστυνομικών. Η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών ανακοίνωσε πως στο τέλος της εβδομάδος θα καταφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γκονσάλου ντος Σάντος, «η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό μέσον προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο». Η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε, θα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί και τις νομικές προβλέψεις για εξαιρετικό δημόσιο συμφέρον.

Οι περικοπές που προβλέπονται εκτείνονται μεταξύ 3,5% και 10% για τις αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ, και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής της Λισαβόνας για μείωση του ελλείμματός της.

Οι αγορές ασκούν τεράστια πίεση στη Λισαβόνα, τα spread των ομολόγων της οποίας έχουν βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης (εκτός εκείνων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, οι οποίες έχουν υπαχθεί σε μηχανισμούς διάσωσης).

Τα επιτόκια των χρεογράφων του πορτογαλικού Δημοσίου καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις δημοπρασίες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη δημοπρασία της Τετάρτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024