Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ελευθεροτυπία» ζητούν οι ουγγρικές εφημερίδες από την κυβέρνηση Ορμπάν

«Ελευθεροτυπία» ζητούν οι ουγγρικές εφημερίδες από την κυβέρνηση Ορμπάν

«Έφτασε το τέλος για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία» είναι η μοναδική φράση στο πρωτοσέλιδο της σημαντικότερης ουγγρικής εφημερίδας, Nepszabadsag. Η φράση είναι γραμμένη στα ουγγρικά και επαναλαμβάνεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, την προεδρία της οποίας ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου η Βουδαπέστη εν μέσω κατακραυγής για τον αμφιλεγόμενο νόμο που καταστέλλει την ελευθερία του Τύπου. Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα η γερμανική Tageszeitung.

«Έφτασε το τέλος για την ελευθερία του Τύπου στην Ουγγαρία» είναι η μοναδική φράση στο πρωτοσέλιδο της σημαντικότερης ουγγρικής εφημερίδας. Η φράση είναι γραμμένη στα ουγγρικά και επαναλαμβάνεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, την εναλλασσόμενη προεδρία της οποίας ανέλαβε από 1ης Ιανουαρίου η Βουδαπέστη εν μέσω κατακραυγής για τον αμφιλεγόμενο νόμο που καταστέλλει την ελευθερία του Τύπου.

«Ο νόμος περί Τύπου δεν εξυπηρετεί παρά τους αυταρχικούς στόχους της κυβέρνησης του Fidesz [του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο Κοινοβούλιο] και επιτρέπει τον περιορισμό, την επιβολή κυρώσεων, και τελικά την εξουδετέρωση όσων έχουν αντίθετη άποψη» αναφέρεται στο κύριο άρθρο της Nepszabadsag.

Στο Βερολίνο, η εφημερίδα Tageszeitung φιλοξενεί τον ίδιο τίτλο στην πρώτη της σελίδα με την ίδια γραμματοσειρά.

Και η ουγγρική Nepszava ζητά στο πρωτοσέλιδό της «ελευθεροτυπία», στα ουγγρικά και τα αγγλικά, σημειώνοντας: «Οφείλουμε να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας».

«Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα αντιληφθεί τα αντιδημοκρατικά μέτρα και θα λάβει τις δικές της συνετές, διπλωματικές αποφάσεις, αν και η μεγάλη πλειοψηφία του ουγγρικού λαού δεν αντιλαμβάνεται τίποτε» αναφέρει η εφημερίδα.

Τον Δεκέμβριο, δύο εβδομαδιαίες ουγγρικές εφημερίδες, η Magyar Narancs και η ES διαμαρτυρήθηκαν αφήνοντας λευκές τις πρώτες τους σελίδες.

Ο χωρίς προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ουγγρικός νόμος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Βάσει της νομοθεσίας, μία νέα αρχή -στην οποία κυριαρχούν πρόσωπα διορισμένα από το κυβερνών κόμμα- θα επιβλέπει το σύνολο της δημόσιας παραγωγής ειδήσεων.

Το σώμα μπορεί επίσης να επιβάλλει βαριά πρόστιμα σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, από τα οποία ο νέος νόμος ζητεί να είναι «ισορροπημένα».

Προβλέπειται η επιβολή προστίμου έως και 730.000 ευρώ στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα σε περίπτωση «προσβολής του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και της ηθικής ή σε περίπτωση μετάδοσης μεροληπτικών πληροφοριών», χωρίς ωστόσο αυτές οι έννοιες να προσδιορίζονται σαφώς.

Ο νόμος επιτρέπει, επίσης, στο νεοσύστατο Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης τον έλεγχο όλων των μέσων και των εγγράφων ενός οργάνου του Τύπου, πριν ακόμη διαπιστωθεί αδίκημα. Σύμφωνα με το κείμενο, οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Οι δημοσιογράφοι προσβλέπουν σε ακύρωση του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ενδέχεται να παρέμβει αφαιρώντας από το δικαστήριο τη δικαιοδοσία ακύρωσης σχετικών νόμων. Ανάλογα έπραξε η ουγγρική κυβέρνηση στην περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Απορρίπτει τις επικρίσεις η Βουδαπέστη

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν απορρίπτει τις επικρίσεις κατά του νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στην ελευθερία του Τύπου και ότι οι ξένες επικρίσεις για τους νέους κανόνες οφείλονται σε κακή πληροφόρηση.

Η Βουδαπέστη καλωσόρισε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ θα εξετάσει το νέο ουγγρικό νόμο περί Τύπου, λέγοντας ότι είναι βέβαιη πως ο νόμος συμβαδίζει από όλες τις απόψεις με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή διατηρεί «αμφιβολίες» σχετικά με τον ουγγρικό νόμο και ιδίως για την ανεξαρτησία της αρχής που θα αναλάβει την επίβλεψη των μέσων ενημέρωσης, και περιμένει εξηγήσεις από τη Βουδαπέστη.

Η επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα Νέλι Κρους έγραψε «λίγο πριν από τα Χριστούγεννα» στις ουγγρικές Αρχές εκφράζοντας τις «ανησυχίες της», όπως διευκίνισε ο Ολιβιέ Μπαϊγί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η επίτροπος εξέφρασε κυρίως «αμφιβολίες για την ικανότητα της νέας αρχής να ενεργεί ανεξάρτητα, ιδιαίτερα λόγω της σύνθεσής της» επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα οι ουγγρικές αρχές είχαν διαβεβαιώσει τις Βρυξέλλες ότι ο νέος νόμος δεν αντιτίθεται στο κοινοτικό δίκαιο και υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν πιο λεπτομερείς εξηγήσεις στο μέλλον, προσέθεσε ο Μπαϊγί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024