Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και δεύτερο θύμα από τις πλημμύρες μετρά η Αυστραλία

Και δεύτερο θύμα από τις πλημμύρες μετρά η Αυστραλία

Ένα δεύτερο θύμα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που μαστίζουν τη βορειοανατολική Αυστραλία μετρά από η χώρα, καθώς βρέθηκε η σορός ενός 38χρονου άνδρα. Την Κυριακή είχε εντοπιστεί νεκρή και μία γυναίκα. Στους 200.000 υπολογίζουν οι αρχές τους πληγέντες, ενώ το κόστος των ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 747 εκατ. ευρώ). Με στρατιωτικά αεροσκάφη οι προμήθειες στους πληγέντες.

Ένα δεύτερο θύμα από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που μαστίζουν τη βορειοανατολική Αυστραλία μετρά από η χώρα, καθώς βρέθηκε η σορός ενός 38χρονου άνδρα. Στους 200.000 υπολογίζουν οι αρχές τους πληγέντες, ενώ το κόστος των ζημιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας (περίπου 747 εκατ. ευρώ).

Ο 38χρονος αγνοείτο από το Σάββατο το απόγευμα, όταν το σκάφος του βυθίστηκε κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Γκλάντστοουν, στο Κουΐνσλαντ.

Πρόκειται για το δεύτερο θύμα από τις πλημμύρες, που έχουν καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Την Κυριακή οι αρχές συνέλεξαν τη σορό μίας γυναίκας που σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Η αστυνομία μπόρεσε να διασώσει έναν ενήλικο και τρία παιδιά από το ίδιο όχημα, αλλά όχι και τη γυναίκα.

Παράλληλα, 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την κατάρρευση της στέγης κινηματογράφου, στην πόλη Μπάθερστ, δυτικά του Σίδνεϊ, εξαιτίας ραγδαίας καταιγίδας.

«Η αστυνομία και τα συνεργία διάσωσης εντόπισαν 36 ανθρώπους που έφεραν ελαφρά τραύματα. Όλοι τους βγήκαν από το κτήριο» ανακοίνωσε η αστυνομία της Νότιας Νέας Ουαλίας.

Στρατιωτικά αεροσκάφη μετέφεραν προμήθειες σε μια αυστραλιανή πόλη που εξαφανίζεται σιγά σιγά κάτω από τα νερά των πλημμυρών, ενώ οι αρχές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς στο νότο της πολιτείας του Κουίνσλαντ έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αναμένεται να φθάσει έως και τα 13 μέτρα ύψος.

Στην πόλη Ρόκχαμπτον, μία κοινότητα 77.000 κατοίκων που βρίσκεται 600 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπρίσμπεϊν, το ύψος του νερού έφθασε τα εννέα μέτρα νωρίς τη Δευτέρα. Ο ποταμός Φίτζροϊ του Ρόκχαμπτον αναμένεται να φθάσει περίπου τα 9,4 μέτρα ύψος έως την Τετάρτη.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Μπρίσμπεϊν, Άνα Μπλάι, θα μεταβεί αεροπορικώς στο Ρόκχαμπτον το πρωί της Δευτέρας για να ενημερωθεί για την κατάσταση από τοπικούς αξιωματούχους και να συζητήσει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από την καταστροφή.

Στο νότο της πολιτείας, και συγκεκριμένα στην πόλη Σούρατ, το ύψος των νερών έχει φθάσει τα 12,6 μέτρα. Στην ίδια περιοχή, ο ποταμός Μπάλον βρίσκεται ήδη σε ύψη-ρεκόρ, με το νερό να προβλέπεται να ξεπεράσει τα 13 μέτρα την Τρίτη, ενώ ο κοντινός ποταμός Κόνταμιν έχει επίσης πλημμυρίσει.

Μετεωρολόγοι δήλωσαν πως ορισμένα από τα επίπεδα νερού που παρατηρήθηκαν στους ποταμούς στο νότο της πολιτείας είναι τα υψηλότερα που καταγράφηκαν ποτέ στην ιστορία της Αυστραλίας.

Οι πλημμύρες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ολόκληρη την πολιτεία, με πολλούς να περνούν την Πρωτοχρονιά κατασκηνώνοντας σε πρόχειρους καταυλισμούς. Στο Ρόκχαμπτον, οι αρχές διέταξαν αναγκαστικές εκκενώσεις για τους κατοίκους που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ζημιά στις εξαγωγές

Η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σίτου παγκοσμίως. Εξαιτίας των πλημμύρων, έχουν υποστεί ζημιές σχεδόν οι μισές καλλιέργειες, γεγονός που αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Προβλήματα παρατηρούνται και στην εξαγωγή ζάχαρης. Εξαιτίας των πλημμύρων έκλεισε το λιμάνι στην πόλη Μπούνταμπεργκ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια απ’ όπου διοχετεύονται ετησίως στις διεθνείς αγορές περίπου 400.000 τόνοι του συγκεκριμένου προϊόντος.

Επίσης, έχει σταματήσει η λειτουργία μεγάλων ανθρακωρυχείων, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργία μεγάλων εταιριών του κλάδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024