Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς πόσιμο νερό 40.000 κάτοικοι στη Βόρειο Ιρλανδία εδώ και οκτώ ημέρες

Χωρίς πόσιμο νερό 40.000 κάτοικοι στη Βόρειο Ιρλανδία εδώ και οκτώ ημέρες

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό εδώ και οκτώ ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία, κυρίως στην περιοχή του Μπέλφαστ, καθώς σωληνώσεις του συστήματος ύδρευσης έσπασαν από τον πάγο που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Η κυβέρνηση συνεδριάζει εκτάκτως καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υγειονομικής κρίσης. Τα προβλήματα στην υδροδότηση μπορεί να κρατήσουν αρκετές ημέρες ακόμη.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό εδώ και οκτώ ημέρες στη Βόρεια Ιρλανδία, κυρίως στην περιοχή του Μπέλφαστ, καθώς σωληνώσεις του συστήματος ύδρευσης έσπασαν από τον πάγο που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την κρίση που μπορεί να παραταθεί αρκετές ημέρες ακόμη.

Υπουργοί και ειδικοί συνεδριάζουν την Τετάρτη για να εξετάσουν τρόπους για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υγειονομική κρίση.

«Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, 40.000 άνθρωποι δεν έχουν τρεχούμενο νερό σε ένα πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων» δήλωσε η Άλισον Μακρίσταλ, εκπρόσωπος της εταιρείας Northern Ireland Water (NIW) που επιβλέπει το δίκτυο υδροδότησης.

Ορισμένοι δήμοι έχουν οργανώσει δωρεάν διανομή νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές από ανθρώπους που περιμένουν με δοχεία, ενώ έχουν ανοίξει επίσης κέντρα όπου ο πληθυσμός μπορεί να κάνει ντους.

Σε μερικές περιπτώσεις, το νερό που διανέμεται πρέπει να βράζεται πριν καταναλωθεί.

«Υπάρχουν πολλά ευάλωτα πρόσωπα που δεν έχουν νερό εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα» δήλωσε στο BBC ο Πίτερ Μαγκουάιρ, ένας γιατρός του Νιούρι, στη νοτιοανατολική Βόρειο Ιρλανδία, ο οποίος δεν έχει τρεχούμενο νερό εδώ και οκτώ ημέρες.

«Έχει δημιουργηθεί επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπάρχουν άνθρωποι που εδώ και πολλές ημέρες δεν μπορούν να τραβήξουν το καζανάκι στην τουαλέτα τους, ούτε να πλυθούν. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο» τόνισε.

«Ζούμε σαν να βρισκόμαστε στον Τρίτο Κόσμο» δήλωσε ένας από τους πληγέντες, ο οποίος πέρασε πέντε ημέρες με έξι μπουκάλια νερό. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις τουαλέτες, όμως το πράγμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο» ανέφερε.

«Η μακρά περίοδος των θερμοκρασιών υπό το μηδέν και των χιονοπτώσεων, την οποία ακολούθησε μια ταχεία και θεαματική άνοδος της θερμοκρασίας, έκανε τις σωληνώσεις να παγώσουν και να σπάσουν με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πλημμύρες που έπληξαν πολλούς ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν σοβαρές ζημιές στα σπίτια τους» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας Μάρτιν Μακγκίνες.

Η NIW προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στην υδροδότηση μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες, όσο θα χρειαστεί για να επισκευαστούν οι σωληνώσεις. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί όλες οι σωληνώσεις που έχουν υποστεί ζημιές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024