Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μειώνει η Κίνα κατά 10% τις εξαγωγές σπάνιων γαιών για το 2011

Μειώνει η Κίνα κατά 10% τις εξαγωγές σπάνιων γαιών για το 2011

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετά την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τουλάχιστον κατά 10% τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, δηλαδή πρώτων υλών με εφαρμογές σε τεχνολογίες αιχμής. «Ανήσυχη» από την εξέλιξη η Ουάσιγκτον ενώ εταιρείες σπεύδουν να αναζητούσαν κοιτάσματα σε άλλα σημεία...

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετά την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τουλάχιστον κατά 10% τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, πρώτων υλών με εφαρμογές σε τεχνολογίες αιχμής.

Η Κίνα που διαθέτει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα διαθέσει 14,5 τόνους σε 31 εταιρείες, ποσότητα μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2010. Μέσα στο 2011 θα ανακοινώσει άλλη μία παρτίδα διάθεσης γαιών αλλά δεν είναι γνωστό αν θα είναι και αυτή μειωμένη.

Τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο σταδιακά μειώνει τις ποσότητες που διαθέτει λόγω και της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης αλλά και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλλει και δασμούς σε κάποια από τα μέταλλα, χωρίς να ανακοινώσει με σαφήνεια τα σχέδια του.

Στις σπάνιες γαίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το λανθάνιο, το δημήτριο, το νεοδύμιο, το σαμάριο και το ευρώπιο, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, σε συστήματα λέιζερ αλλά και τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Οι από καιρό αναμενόμενες αποφάσεις της Κίνας έχουν κινητοποιήσει τις ΗΠΑ που εκφράζουν την ανησυχία τους. Την Τρίτη το αμερικανικό γραφείο Εμπορικών Αντιπροσωπειών εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση, για τους περιορισμούς που επιβάλλει η Κίνα στις εξαγωγές των γαιών και διαβίβασε αυτές τις ανησυχίες της στην Κίνα.

Επιπλέον, ιδιωτικές μεταλλευτικές εταιρείες σπεύδουν να εντοπίσουν και να εκμεταλλευτούν κοιτάσματα εκτός Κίνας ή να ανοίξουν και πάλι ορυχεία σπάνιων γαιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024