Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για αποχώρηση του προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού

Πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για αποχώρηση του προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού

Παρά τη φιλική υποδοχή που επιφύλαξε σε τρεις ηγέτες χωρών της δυτικής Αφρικής οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει· τελεσίγραφο των ηγετών να εγκαταλείψει την εξουσία ή να αντιμετωπίσει τη χρήση «νόμιμης βίας».

Παρά τη φιλική υποδοχή που επιφύλαξε σε τρεις ηγέτες χωρών της δυτικής Αφρικής οι οποίοι συναντήθηκαν μαζί του την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκό, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει.

Οι τρεις ηγέτες του επέδωσαν τελεσίγραφο και τον προειδοποίησαν ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να καταφύγει σε άλλη χώρα ή να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο να εκδιωχτεί με τη χρήση «νόμιμης βίας».

Στο Αμπιτζάν βρέθηκαν ο πρόεδρος του Μπενίν, της Σιέρα Λεόνε και του Πράσινου Ακρωτηρίου που έγιναν δεκτοί «σαν αδέλφια και φίλοι», όπως ανέφερε η κυβερνητική ανακοίνωση. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αν και δήλωσε ότι θα ακούσει το μήνυμα των τριών ηγετών, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί επέμβαση στα εσωτερικά της.

Ο Γκμπαγκό, που έχασε στις πρόσφατες εκλογές, αρνείται να παραχωρήσει το προεδρικό αξίωμα στον Αλασάν Ουαταρά, με τον οποίο επίσης συναντήθηκαν οι τρεις πρόεδροι.

Η πλευρά του απερχόμενου προέδρου επικαλείται το Σύνταγμα που υποστηρίζει ότι τον δικαιώνει. Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση του Γκμπαγκό απειλεί ότι θα διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς της με χώρες που θα αναγνωρίσουν τον Ουαταρά.

Με τη σειρά του ο Ουαταρά προσπαθεί να πάρει στα χέρια του μέρος του ελέγχου της χώρας, αν και ο Γκμπαγκό έχει με το μέρος του τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Ουαταρά κέρδισε με οκτώ μονάδες αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τον Γκμπαγκό τα ακύρωσε. Ο Ουαταρά θεωρείται πάντως νικητής από τους δυτικοαφρικανικούς πολιτικούς οργανισμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Μετά τις εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο, περισσότεροι από 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επεισόδια. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση ήταν ήρεμη στο Αμπιτζάν αλλά την Τρίτη ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί

Ξένοι αναλυτές, αλλά και ο ΟΗΕ, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χώρα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα ενός εμφύλιου πολέμου, έχοντας μόλις ανακάμψει κάπως από τον εμφύλιο του 2002-3.

* Ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε στο Αμπιτζάν όταν εξαγριωμένο πλήθος κινήθηκε με απειλητικό τρόπο προς την αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο κυανόκρανος τραυματίστηκε με μαχαίρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024