Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότεροι από 170 οι νεκροί από την κρίση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Περισσότεροι από 170 οι νεκροί από την κρίση στην Ακτή του Ελεφαντοστού

Περισσότερα από 170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τις εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Περισσότερα από 170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τις εκλογές στην Ακτή του Ελεφαντοστού, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, 173 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 471 συνελήφθησαν από τις 16 έως τις 21 Δεκεμβρίου στην Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε η Κιουνγκ-γουά-Κανγκ, αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενη πληροφορίες που έλαβε από εμπειρογνώμονες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τις βιαιότητες που προκλήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού.

«Μεταξύ της 16ης και της 21ης Δεκεμβρίου εμπειρογνώμονες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έλαβαν πληροφορίες για 173 δολοφονίες, 90 περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακοποίησης, 471 συλλήψεις, 24 περιπτώσεις καταναγκαστικών και ακούσιων εξαφανίσεων» τόνισε η αξιωματούχος απευθυνόμενη στα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίστηκε από την καταχρηστική βία από οπαδούς του Λοράν Γκμπάγκμπο» πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Πρέπει να τερματιστούν οι κρατήσεις, οι απαγωγές ή οι καταναγκαστικές εξαφανίσεις, οι καταναγκαστικές μεταφορές πληθυσμιακών ομάδων ή άλλοι καταναγκαστικοί τρόποι» τόνισε.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα απεσταλμένη στον ΟΗΕ Μπέτι Κινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν έγκυρες πληροφορίες ότι σχεδόν 200 άτομα μπορεί να έχουν ήδη σκοτωθεί, ενώ δεκάδες έχουν βασανιστεί ή υποστεί φαινόμενα κακομεταχείρισης. «Άλλοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στη μέση της νύχτας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με προηγούμενο απολογισμό που είχε δώσει την Κυριακή στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι νεκροί έφταναν τους 50.

Την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε φόβους ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πραγματικό κίνδυνο» για εμφύλιο πόλεμο μετά τις μετεκλογικές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Λ.Γκμπάγκπο και του Αλ.Ουατάρα.

Ο Λοράν Γκμπάγκπο, ο οποίος έχει χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, προσπαθεί να απελάσει κυανόκρανους από την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του ζητά από τον ΟΗΕ να απαντήσει με βία στην άρνηση του Γκμπάμπο να παραδώσει την εξουσία.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Γαλλία, έχουν απευθύνει σύσταση στους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ακτή του Ελεφαντοστού να φύγει από τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024