Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα βήμα πριν από την επικύρωση της START η Γερουσία των ΗΠΑ

Ένα βήμα πριν από την επικύρωση της START η Γερουσία των ΗΠΑ

Τουλάχιστον δέκα μέλη της Γερουσίας από την παράταξη των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τη START II, τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την επικύρωσής της. Αργά την Τρίτη ή την Τετάρτη η ψηφοφορία στη Γερουσία, θα ακολουθήσει και η Ρωσία.

Τουλάχιστον δέκα μέλη της Γερουσίας από την παράταξη των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τη START II, τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την επικύρωσής της.

Υπέρ της συνθήκης τάχτηκε την Τρίτη ο Λάμαρ Αλεξάντερ, υψηλόβαθμό μέλος της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ενώ και άλλοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους για αυτό. Όλοι είναι αισιόδοξοι ότι η START θα εγκριθεί με ευκολία.

Την Τρίτη η Γερουσία ψήφισε με 67 υπέρ και 28 κατά τον τερματισμό της συζήτησης στο σώμα, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική επικύρωση από το σώμα.

Η επικύρωση της συνθήκης απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή 67 μελών από το σύνολο των 100, την οποία δεν διαθέτει η κυβερνητική παράταξη που έχει στη διάθεσή της 58 ψήφους. Όλες τις τελευταίες ημέρες ο Λευκός Οίκος είχε επιδοθεί σε μία προσπάθεια να μεταστρέψει Ρεπουμπλικάνους· τουλάχιστον δύο δέχτηκαν προσωπικά τηλεφωνήματα από την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Η ψηφοφορία προγραμματίζεται να γίνει αργά την Τρίτη (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα) ή την Τετάρτη. Η Ρωσία θα εγκρίνει τη συνθήκη μόλις το πράξουν και οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμούσε να ψηφιστεί η συνθήκη πριν το τέλος του 2010 και πριν αναλάβει το νέο Κογκρέσο, στις αρχές Ιανουαρίου, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν και στα δύο σώματα ενισχυμένη παρουσία σε σχέση με το απερχόμενο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας περιμένουν πάντως με ενδιαφέρον και στη Μόσχα καθώς ένα αρνητικό αποτέλεσμα, προειδοποιούν Ρώσοι αξιωματούχοι, θα παγώσει τις προσπάθειες των δύο πλευρών για επαναπροσέγγιση μετά από μεγάλο διάστημα ψυχρότητας.

Προσθέτουν δε ότι, αν δεν περάσει η START, οι δύο χώρες δεν θα είναι σε θέση να ελέγχουν η μία τα οπλοστάσια της άλλης, υπονομεύοντας τη παγκόσμια ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους όρους της START II, οι δύο χώρες θα περιορίσουν το οπλοστάσιο που κατέχουν και σταδιακά θα περιοριστούν στις 1550 κεφαλές από τις περίπου 2200 που κατέχουν σήμερα. Επιπλέον θα αρχίσουν και πάλι έλεγχοι στις βάσεις τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024