Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nέα κυβέρνηση ενέκρινε το Κοινοβούλιο του Ιράκ

Nέα κυβέρνηση ενέκρινε το Κοινοβούλιο του Ιράκ

Το Κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε την Τρίτη την νέα κυβέρνηση του Ιράκ, της οποίας θα ηγείται ξανά ο Σιίτης Νούρι Αλ-Μαλίκι, μετά από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου. Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το Κοινοβούλιο του Ιράκ ενέκρινε την Τρίτη την νέα κυβέρνηση του Ιράκ, της οποίας θα ηγείται ξανά ο Σιίτης Νούρι Αλ-Μαλίκι, μετά από εννέα μήνες πολιτικού αδιεξόδου.

Ο απερχόμενος υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι ανέλαβε αναπληρωτής πρωθυπουργός για θέματα ενέργειας, ενώ ο Σουνίτης Ράφι αλ-Ισάουι γίνεται υπουργός Οικονομικών.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπαρί παραμένει υπουργός Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο εννέα μηνών που επικρατεί στη χώρα μετά το ατελέσφορο αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου.

Τον Νοέμβριο το «Ιρακίγια», που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποφάσισε να ενταχθεί στη συμμαχία των Κούρδων με το σιιτικό μπλοκ του Αλ-Μαλίκι, γεγονός που εξασφάλισε στον νυν πρωθυπουργό μία δεύτερη θητεία.

Ο Νούρι Αλ-Μαλίκι επρόκειτο να ανακοινώσει την σύσταση της κυβέρνησής του την Δευτέρα, ωστόσο, συνομιλίες της τελευταίας στιγμής καθυστέρησαν την ανακοίνωση.

Το Kοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο αποτελείται από 43 σημεία, που έχουν ως στόχο τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την ανάπτυξη της πετρελαϊκής παραγωγής και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε για το διορισμό 29 υπουργών και τριών αντιπροέδρων, ενώ άλλες θέσεις θα καλυφθούν από υπουργούς ήδη ενεργούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τους Ιρακινούς πολιτικούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, λέγοντας ότι αποτελεί «ένα πολύ μεγάλο βήμα για την προώθηση της εθνικής ενότητας».

«Η απόφασή τους να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί μια ξεκάθαρη απόρριψη των προσπαθειών των εξτρεμιστών να υποκινήσουν έναν σεκταριστικό διαχωρισμό» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024