Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το '70 η παιδοφιλία δεν ήταν ανάθεμα, λέει ο Πάπας Βενέδικτος

Το ’70 η παιδοφιλία δεν ήταν ανάθεμα, λέει ο Πάπας Βενέδικτος

Να βρούμε το λάθος στο μήνυμά μας, που επέτρεψε την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, ζήτησε τη Δευτέρα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ στο καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τους καρδιναλίους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα των ιερέων με θύματα παιδιά πρέπει να ειδωθούν στο πλαίσιο της δεκαετίας του '70, όταν η παιδοφιλία δεν ήταν το απόλυτο κακό.

Να βρούμε το λάθος στο μήνυμά μας, που επέτρεψε την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, ζήτησε τη Δευτέρα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.

Ενώ αποδέχθηκε την ευθύνη για το σκάνδαλο, ο Πάπας Βενέδικτος είπε ότι τα περιστατικά κακοποίησης πρέπει να ειδωθούν μέσα στο γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής της δεκαετίας του ’70, όταν δηλαδή η παιδοφιλία δεν θεωρείτο το απόλυτο κακό, όπως σήμερα.

Τα σχόλια αυτά έγιναν προς τους καρδιναλίους του Βατικανού και τους αρχεπισκόπους που συγκεντρώθηκαν για την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη ομιλία του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αφού τόνισε ότι οι περισσότεροι ιερείς προσφέρουν καλό και τίμιο έργο, συμπλήρωσε ότι οι αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2010 πήραν «ασύλληπτες διαστάσεις» και ανάγκασαν την Εκκλησία να υποστεί εξευτελισμό.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε όσο μπορούμε τη ζημιά που έγινε, να διορθώσουμε όσο είναι δυνατόν τις αδικίες που συνέβησαν» είπε ο Πάπας Βενέδικτος.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πήγε λάθος στο μήνυμά μας, σε ολόκληρο τον τρόπο με τον οποίο εναρμονιζόμαστε με την χριστιανική ζωή, που επέτρεψε να συμβεί ένα τέτοιο πράγμα» είπε.

Πριν από λίγο καιρό είχε αναγνωρίσει ότι το σκάνδαλο ήταν αποτέλεσμα της αμαρτίας στο εσωτερικό της Εκκλησίας και ότι η Εκκλησία πρέπει να βρει έναν τρόπο να μετανοήσει και να αποζημιώσει τα θύματα.

Ωστόσο, τα σχόλια της Δευτέρας υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα στον τρόπο, με τον οποίο κατανοήθηκε ο χριστιανισμός και το μήνυμά του στον σύγχρονο κόσμο και επέτρεψε στην εξάπλωση της κακοποίησης.

Το σκάνδαλο σεξουαλικών κακοποιήσεων ξέσπασε πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2002. Το 2010 αποκαλύφθηκαν χιλιάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών από καθολικούς ιερείς σε όλο τον κόσμο, ενώ οι αρχιεπίσκοποι κάλυπταν παιδόφιλους και οι αξιωματούχοι του Βατικανού έκαναν τα στραβά μάτια για δεκαετίες.

Το Βατικανό τώρα αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις με αποσχηματισμό ιερεών με συνοπτικές διαδικασίες. Ωστόσο, οι δικηγόροι θυμάτων ζητούν από το Βατικανό να καταγγέλλει σεξουαλικά εγκλήματα στην αστυνομία και και να παρέχει πληροφορίες για γνωστούς παιδόφιλους.

«Γνωρίζουμε την ιδιαίτερη βαρύτητα αυτής της αμαρτίας που διέπραξαν ιερείς και τη δική μας ευθύνη» είπε ο Βενέδικτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι τα εγκλήματα των ιερέων πρέπει να ειδωθούν με τα τότε δεδομένα, όταν η παιδική πορνογραφία, η χρήση ναρκωτικών και το τράφικινγκ θεωρούνταν ως έναν βαθμό φυσιολογικά, παρόλο που μια ολόκληρη γενιά παιδιών υπέστη ζημιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024