Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρά κατά Μέρκελ και από το Βερολίνο για «αντιευρωπαϊκή στάση» στην κρίση

Πυρά κατά Μέρκελ και από το Βερολίνο για «αντιευρωπαϊκή στάση» στην κρίση

Σκληρή επίθεση στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας πως η στάση της απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία. «Το χαμηλό δημόσιο χρέος δεν είναι ασφαλές δείγμα για την ποιότητα μιας οικονομίας» υποστηρίζει ο Ζ.Γκάμπριελ, τονίζοντας πως το ουσιαστικό πρόβλημα του ευρώ είναι «η απουσία μίας αποτελεσματικής κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής».

Σκληρή επίθεση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πολιτική της εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η Άνγκελα Μέρκελ βλάπτει όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και τη Γερμανία» υποστηρίζει ο κ. Γκάμπριελ σε άρθρο του με τίτλο «Δώστε νόημα στην Ευρώπη» που δημοσιεύεται την Τρίτη στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο επικεφαλής της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης χρειάζονται πολύ περισσότερα από την «τήρηση του μέτρου» στις κρατικές δαπάνες, επικαλούμενος το ότι «σε μεγάλες οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες περιήλθαν και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που για μεγάλο διάστημα είχαν μικρότερο δημόσιο χρέος από τη Γερμανία». Ο ίδιος σημειώνει πως το ισπανικό δημόσιο χρέος παραμένει και σήμερα μικρότερο από το γερμανικό.

«Το χαμηλό δημόσιο χρέος δεν είναι ασφαλές δείγμα για την ποιότητα μιας οικονομίας» υποστηρίζει ο Ζ.Γκάμπριελ και τονίζει ότι το ουσιαστικό πρόβλημα του ευρώ είναι η απουσία μίας αποτελεσματικής κοινής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο ίδιος επικρίνει τον «άκρατο ανταγωνισμό» μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, λέγοντας πως μετέτρεψε την Ευρώπη «το άθροισμα των εθνικών εγωισμών».

Οι διεθνείς αγορές, υποστηρίζει, έχουν καθαρότερη εικόνα για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, και γνωρίζοντας πως οι οικονομικές και κοινωνικές διαφορές αποδυναμώνουν το κοινό νόμισμα, «επιτίθενται» στην ΕΕ.

Όταν μάλιστα η Γερμανία, σημειώνει ο Ζ.Γκάμπριελ, ως ισχυρότερη χώρα παραμένει διστακτική, «δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτάχυνση της οικονομικής κρίσης».

Στην επιθυμητή κατεύθυνση ενοποίησης θα κινείτο η έκδοση ευρωομολόγων, συνεχίζει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευση, ζητώντας όμως προϋποθέσεις: Τα ευρωομόλογα δεν θα ήταν «για όλα χρέη, αλλά για εκείνα που βρίσκονται στο πλαίσιο των κριτηρίων σταθερότητας».

Ο Ζ.Γκάμπριελ επικρίνει την καγκελάριο Μέρκελ είτε ότι δεν έχει αντιληφθεί την ιστορική αποστολή της για μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή ιδέα, είτε ότι φοβάται πολύ το κόμμα της και την κοινή γνώμη. «Αλλά δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει, αν είχε συνειδητοποιήσει την ευθύνη της για το μέλλον της Ευρώπης και της Γερμανίας» καταλήγει ο πρόεδρος του SPD.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024