Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιβίωση Μπερλουσκόνι εντός Βουλής, διαδηλώσεις και άγριο ξύλο εκτός

Επιβίωση Μπερλουσκόνι εντός Βουλής, διαδηλώσεις και άγριο ξύλο εκτός

Το σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή ξεπέρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσπώντας οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει παράταση ζωής στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ο Καβαλιέρε επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ο «μεγάλος επιζών» της ιταλικής πολιτικής σκηνής χάρη στις διαρροές από το κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, βγαίνει όμως εξαιρετικά αποδυναμωμένος, δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η πολιτική αβεβαιότητα παρατείνεται. Σοβαρά επεισόδια, φωτιές και άγριες συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομίας στη Ρώμη με δεκάδες τραυματίες.

Το σκόπελο της ψηφοφορίας στη Βουλή ξεπέρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσπώντας οριακά την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει παράταση ζωής στην κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ο Καβαλιέρε επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ο «μεγάλος επιζών» της ιταλικής πολιτικής σκηνής χάρη στις διαρροές από το κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι, βγαίνει όμως εξαιρετικά αποδυναμωμένος, δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η πολιτική αβεβαιότητα παρατείνεται. Σοβαρά επεισόδια, φωτιές και άγριες συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομίας στη Ρώμη με δεκάδες τραυματίες.

Διαδηλώσεις και συμπλοκές

Αγριες συμπλοκές μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν κοντά στο ιταλικό Κοινοβούλιο την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας. Διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σημειώθηκαν οδομαχίες και αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες στην πλατεία Μοντετσιτόριο, κοντά στη Βουλή.

Πολλοί φοιτητές κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν μέρος στα επεισόδια, ωστόσο έγιναν στόχος των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν μεταβούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Από το πρωί της Τρίτης φοιτητές διαδήλωναν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προσπαθώντας να πλησιάσουν το μέγαρο Παλάτσο Μαντάμα της Γερουσίας και την ιδιωτική κατοικία, Παλάτσο Γκρατσιόλι, του Ιταλού πρωθυπουργού.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να μπει στη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», που περικλείει τη Βουλή, τη Γερουσία και το κυβερνητικό μέγαρο. Κάποιοι άρχισαν να πυρπολούν κάδους, να ρίχνουν μολότοφ και να ξηλώνουν τα «σανπιετρίνι», ειδικές πέτρες από τα πεζοδρόμια και να τα εκτοξεύουν προς τους αστυνομικούς.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και ένα όχημα της αστυνομίας. Οι συμπλοκές ήταν άγριες, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα και προχώρησαν στην προσαγωγή τουλάχιστον 40 διαδηλωτών.

Tα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 90 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους φοιτητές αλλά και αστυνομικοί. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στις κεντρικές περιοχές της Πιάτσα Ντελ Πόπολο και της οδού Ντελ Κόρσο.

Στη Ρώμη διαδήλωσαν το πρωί 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, καθώς και εργαζόμενοι που ζητούν την παραίτηση Μπερλουσκόνι, άνεργοι και κάτοικοι της Λ’ Ακουιλα που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του Απριλίου του 2009.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν συνολικά την Τρίτη σε πολλές ιταλικές πόλεις κατά της κυβερνητικής μεταρρύθμισης. Φοιτητές κατέλαβαν προσωρινά το αεροδρόμιο του Παλέρμο και το σιδηροδρομικό σταθμό. Στο Μιλάνο συγκεντρώθηκαν έξω από το Χρηματιστήριο.

Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση έρχεται προς επικύρωση την Τετάρτη στη Γερουσία.

Δύσκολη «επιβίωση» στη Βουλή

Στην αρχική ψηφοφορία στη Γερουσία ο Ιταλός πρωθυπουργός απέσπασε ως ήταν αναμενόμενο την ψήφο εμπιστοσύνης -που ο ίδιος είχε ζητήσει σε «αντιστάθμισμα» της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Η κυβέρνηση έλαβε 162 «ναι», 135 «όχι» και 11 αποχές σε σύνολο 308 εδρών.

Η «μητέρα των μαχών» για τον Καβαλιέρε δόθηκε στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Μπερλουσκόνι να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ένας εκ των «μεγάλων επιζώντων» της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Κέρδισε την ψηφοφορία με διαφορά τριών ψήφων (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά).

Πρόκειται αναμφισβήτητα για νίκη του Καβαλιέρε, η οποία οφείλεται στη θετική ψήφο δύο μελών του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία του Τζιανφράνκο Φίνι και δύο βουλευτών του κόμματος Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

Παράλληλα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει να κυβερνά ο Μπερλουσκόνι από τη στιγμή που η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών.

Ένταση επικράτησε στο Κοινοβούλιο όταν η βουλευτής Κάτια Πολιντόρι -η οποία είχε συνταχθεί με το κόμμα του πρώην εταίρου και νυν εχθρού Τζιανφράνκο Φίνι- «έσπασε» την κομματική γραμμή και υπερψήφισε την κυβέρνηση. Η διαδικασία διεκόπη προσωρινά εν μέσω αντιδράσεων.

Αναμένονται εξελίξεις

Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στη Βουλή ήλθε έπειτα από μπαράζ σκανδάλων με δόσεις σεξ και διαφθοράς, και το ηχηρό πολιτικό διαζύγιο του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.

Ο πρώην εταίρος και νυν εχθρός του Μπερλουσκόνι εγκατέλειψε την κυβέρνηση συγκροτώντας το σχηματισμό Μέλλον και Ελευθερία για την Ιταλία (FLI), στον οποίο προσχώρησαν υπουργοί και βουλευτές.

Ο 74χρονος Μπερλουσκόνι δήλωνε σταθερά βέβαιος ότι θα κερδίσει τη μάχη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως η αποχώρηση του μπλοκ του Φίνι έχει στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον Ιταλό πρωθυπουργό.

Μετά την ετυμηγορία της Βουλής αναμένονται οι εξελίξεις σε όλο τον πολιτικό χώρο.

Είναι πιθανόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών. Αν δεν τα καταφέρει, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών -αίτημα που έχει ήδη προβάλει η Λέγκα του Βορρά και που μέχρι τώρα, αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον Καβαλιέρε.

Η τελική απόφαση ανήκει σε κάθε περίπτωησ στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά όπως αναφέρουν οι αναλυτές «αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Σε ό,τι αφορά τον Τζιανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του «Μέλλον και Ελευθερία».

Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον Μπερλουσκόνι, ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι.

Μένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου «τρίτου πόλου» (Μέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι), που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου. Ο «τρίτος πόλος» χαρακτηρίσθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό «άμετρα φιλόδοξος, με ηγετικά στελέχη που ανήκουν στην παλιά σχολής της κομματοκρατίας».

Από την πλευρά της, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, εάν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους «εχθρούς» του Καβαλιέρε και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι «είναι παραπάνω από πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ιταλίας στο διεθνές σκηνικό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024