Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του

Πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του

Ιστορικές εκλογές διεξάγονται σήμερα, Κυριακή, στο Κόσοβο, κράτος που αναγνωρίζεται από 72 χώρες, αλλά το μποϊκοτάζ που έχουν εξαγγείλει πολλοί Σέρβοι στην διαδικασία, πιθανώς θα σημάνει ότι οι εκλογές αυτές δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν τις εθνοτικές εντάσεις. Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, το κυβερνών αυτοχαρακτηριζόμενο ως σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) και το δεξιό κόμμα Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου (LDK) θα δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη για τη νίκη.

Εκλογές διεξάγονται σήμερα, Κυριακή στο Κόσοβο, κράτος που αναγνωρίζεται από 72 χώρες, αλλά το μποϊκοτάζ που έχουν εξαγγείλει πολλοί Σέρβοι στην διαδικασία πιθανώς θα σημάνει ότι η διαδικασία δε θα επιλύσει τις εθνοτικές εντάσεις.

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, το κυβερνών, αυτοχαρακτηριζόμενο ως σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK) και το δεξιό κόμμα Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου (LDK), που υποσχέθηκαν αμφότερα να βελτιώσουν την αδύναμη οικονομία της χώρας και να καταπολεμήσουν την διαφθορά, θα δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη για τη νίκη.

Η ΕΕ θεωρεί τις πρόωρες εκλογές μια από τις σημαντικότερες δοκιμασίες για το Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008 και τονίζει ότι η διεξαγωγή μιας ελεύθερης και δίκαιης ψηφοφορίας είναι προϋπόθεση, ώστε οι σχέσεις της με το νέο κράτος να συνεχίσουν να είναι θετικές.

Το Κόσοβο, που αναγνωρίζεται από τις περισσότερες δυτικές δυνάμεις αλλά δεν είναι μέλος του ΟΗΕ, καλείται να τιμήσει τις υποσχέσεις για την αποκατάσταση ειρηνικών σχέσεων ανάμεσα στην πλειοψηφούσα αλβανική κοινότητα και τους μειονοτικούς Σέρβους και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας.

Αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε, νωρίτερα εφέτος, ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την Πρίστινα και από τη Σερβία, της οποίας το νέο κράτος ήταν επαρχία, να αρχίσουν να επιλύουν πρακτικά προβλήματα.

«Ελπίζω ότι η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση στην Πρίστινα θα αρχίσει άμεσες συνομιλίες με τη Σερβία αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε. Η Γερμανία έχει τους περισσότερους κυανόκρανους στο Κόσοβο και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της πορείας της επαρχίας προς την ανεξαρτητοποίηση το 2008, 10 χρόνια μετά τον πόλεμο του NATO.

Περίπου οι μισοί από τους 120.000 Σέρβους, αυτοί που ζουν στις περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι μικτός, αναμένεται να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία ενώ οι υπόλοιποι, που ζουν στο χωρισμένο βόρειο τμήμα του Κοσόβου που συνδέεται με τη Σερβία οδικώς, σχεδιάζουν να μη συμμετάσχουν. Στην Μιτρόβιτσα, όπου υπάρχουν εντάσεις, αφίσες καλούσαν τους Σέρβους να απόσχουν. «Όχι στις εκλογές στο ψευδοκράτος του Κοσόβου», ανέφερε μία από αυτές.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που επίσημα φθάνει το 48% ήταν κεντρικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία.

Περίπου 1,6 εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν 120 βουλευτές, με τις 20 έδρες να προορίζονται, βάσει ποσόστωσης, για μειονοτικούς πολιτικούς. Οι παρατηρητές θα είναι 32.000, εκ των οποίων 840 απεσταλμένοι διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

«Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν μια ελεύθερη και δίκαιη εκλογική διαδικασία, στην οποία θα μετρά κάθε ψήφος, κάτι θεμελιώδες για κάθε δημοκρατικό κράτος και κρίσιμο για την διαδικασία εισδοχής του Κοσόβου στην ΕΕ», δήλωσε η Ντόρις Πακ, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η προεκλογική εκστρατεία γενικά δεν είχε σοβαρά προβλήματα, αλλά αμαυρώθηκε την Τετάρτη από την δολοφονία ενός Βοσνιακής καταγωγής αξιωματούχου της εκλογικής επιτροπής, πιστού στην Πρίστινα, στο ελεγχόμενο από τη Σερβική μειονότητα τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024