Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Δείχνει τα δόντια της» η Κίνα τις παραμονές της βράβευσης του Λιου Σιαομπό

Μία άδεια καρέκλα και μία φωτογραφία θα συμβολίζουν την απουσία του Λιου Σιαομπό κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο. Ο Κινέζος διανοούμενος, κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος της Τιενανμέν, θα βρίσκεται στο κελί του όταν θα αντηχήσουν τα χειροκροτήματα προς τιμήν του σε πείσμα του κινεζικού καθεστώτος που τον θεωρεί εγκληματία. Η κινεζική κυβέρνηση «βρυχάται» για τη βράβευση, απειλεί κυβερνήσεις για να μην εκπροσωπηθούν στην τελετή και «φιμώνει» τους δικτυακούς τόπους ξένων μέσων ενημέρωσης.

Μία άδεια καρέκλα και μία φωτογραφία θα συμβολίζουν την απουσία του Λιου Σιαομπό κατά την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης την Παρασκευή στο Όσλο. Ο Κινέζος διανοούμενος, κορυφαία φυσιογνωμία του κινήματος της Τιενανμέν, θα βρίσκεται στο κελί του όταν θα αντηχήσουν τα χειροκροτήματα προς τιμήν του σε πείσμα του κινεζικού καθεστώτος που τον θεωρεί εγκληματία.

Η κινεζική κυβέρνηση «βρυχάται» για τη βράβευση, χαρακτηρίζει «αισχρότητα» την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, απειλεί με συνέπειες κυβερνήσεις για να τις εμποδίσει να εκπροσωπηθούν στο Όσλο και μπλοκάρει στο εσωτερικό της χώρας τους δικτυακούς τόπους των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις δυναμώνουν την ίδια στιγμή τη φωνή τους, ζητώντας την απελευθέρωση του 54χρονου Λιου Σιαομπό, ο οποίος καταδικάστηκε τα Χριστούγεννα του 2009 σε 11ετή κάθειρξη. Η σύζυγός του, Λιου Σια, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι τηλεφωνικές της επαφές με τη μητέρα και τους αδελφούς της είναι η μόνη της επαφή με τον έξω κόσμο.

Την απουσία του Νομπελίστα στη Νορβηγία θα συμβολίζει μία άδεια καρέκλα, μία φωτογραφία και ένα από τα κείμενά του, το οποίο θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.

Ο βετεράνος των αγώνων για την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατία, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος της Τιενανμέν, συντάκτης της Χάρτας 08, μαύρο πρόβατο του κινεζικού καθεστώτος, θα γίνει 55 ετών στις 28 Δεκεμβρίου.

Στο κελί του έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης και από εκεί αφιέρωσε το βραβείο στους νεκρούς της Τιενανμέν.

Η απουσία του βραβευθέντα από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης ή κάποιου εκπροσώπου του δεν έχει παρά ένα προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού: το 1936 ο Γερμανός δημοσιογράφος, ειρηνιστής Καρλ φον Οσιέτσκι δεν ήταν παρών στη τελετή, ούτε κανείς εκπρόσωπός του, διότι βρισκόταν σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο παραλληλισμός ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις οδήγησε ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές να συγκρίνουν την Κίνα με τη ναζιστική Γερμανία.

«Τιμώντας τον Λιου Σιαομπό με το Νόμπελ Ειρήνης, η επιτροπή Νόμπελ πήρε μια θαρραλέα απόφαση με δεδομένη την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Κίνας στον κόσμο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα και η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Εκτός από την απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό, ζητάμε από την κυβέρνηση της Κίνας να αποδείξει με τις πράξεις της ότι σέβεται τα δικαιώματα όπως προβλέπονται από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την κινεζική νομοθεσία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Φόβοι για μεγαλύτερη καταστολή

Ο Κινέζος διανοούμενος ενσαρκώνει από το κελί της φυλακής του στα μάτια του κόσμου τον ανυποχώρητο αγώνα για τα δημοκρατικά ιδεώδη στην Κίνα, και πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η βράβευσή του ενδέχεται να πυροδοτήσει τη σκλήρυνση της καταστολής των διαφωνούντων από το κινεζικό καθεστώς.

Για τους αναλυτές είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για πιθανή σκλήρυνση της στάσης ενός καθεστώτος που έχει απειλήσει το ίδιο με «συνέπειες» όσους θα παραστούν στην τελετή του Όσλο. Οι διαφωνούντες στην Κίνα έχουν ήδη διαπιστώσει την ανεξήγητη εξαφάνιση ορισμένων υπερασπιστών των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και τη διακοπή της επικοινωνίας με άλλους.

Μποϊκοτάζ υπό το βάρος απειλών

Υπό το βάρος των κινεζικών διπλωματικών πιέσεων μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ότι στην τελετή βράβευσης δεν θα παραστούν 19 χόρες (ανάμεσά τους Ρωσία, Καζακστάν, Κολομβία, Τυνησία, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Σερβία, Ιράκ, Ιράν, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Σουδάν, Κούβα και Μαρόκο).

Στην τελετή θα είναι παρούσα η Ινδία, όπως και η Ουκρανία και οι Φιλιππίνες που ανακάλεσαν προηγούμενη απόφασή τους να μποϊκοτάρουν τη βράβευση.

Μπροστά στις επικρίσεις της Κομισιόν, η Σερβία υπεραμύνθηκε της απόφασής της να μποϊκοτάρει την τελετή βράβευσης, λέγοντας διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ότι η Κίνα είναι ένας «αποδεδειγμένος φίλος» και ότι η απόφαση «δεν ήταν καθόλου εύκολη, και κάθε άλλο από ιδεώδης».

«Μπλόκο» στα ξένα μέσα ενημέρωσης

Η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε πολλούς δικτυακούς τόπους ξένων μέσων ενημέρωσης την Πέμπτη, παραμονή της τελετής βράβευσης του Λιου Σιαομπό στο Όσλο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε επανειλημμένες, μάταιες απόπειρες να συνδεθεί με τις ιστοσελίδες του BBC, του CNN και του νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK. Το ίδιο είχε συμβεί στις 8 Οκτωβρίου μετά την ανακοίνωση της βράβευσης του Λιου Σιαομπό με τις ιστοσελίδες του CNN, του BBC και του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TV5.

«Ο κινεζικός λαός και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο είναι αντίθετοι με την επιλογή της επιτροπής Νομπέλ» δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία έχει χαρακτηρίσει «κλόουν» τα μέλη της επιτροπής.

Η ίδια δήλωσε ότι ο Λιου Σιαομπό δεν έχει καταδικαστεί μόνο για τις εκκλήσεις του για περισσσότερη δημοκρατία, αλλά έχει επιχειρήσει ενεργά να ανατρέψει το κράτος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ, δήλωσε πως εξεπλάγη ευχάριστα από τη διεθνή υποστήριξη προς τον Κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό, οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2010.

«Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο, διότι πολλές χώρες εξαρτώνται πολιτικά και οικονομικά από την Κίνα. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει τόσους διεθνείς ηγέτες να ζητούν με σθένος την απελευθέρωση του Λιου» επισήμανε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πίσω από τη βράβευση του Λιου Σιαομπό βρίσκονται παγκόσμιες αξίες και δεν πρόκειται για κάποια απόπειρα επιβολής των «δυτικών» αξιών στην Κίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024