Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαδηλωτές στο Λονδίνο επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του πρίγκιπα Κάρολου

Διαδηλωτές στο Λονδίνο επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του πρίγκιπα Κάρολου

Ομάδα νεαρών διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το νόμο της κυβέρνησης του Ντείβιντ Κάμερον για την εκπαίδευση επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Πρωτοφανή επεισόδια νωρίτερα στο κέντρο της πόλης, επιχείρησαν να κάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, αλλά η φωτιά έσβησε γρήγορα.

Ομάδα νεαρών διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για το νόμο της κυβέρνησης του Ντείβιντ Κάμερον για την εκπαίδευση επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης. Πρωτοφανή επεισόδια νωρίτερα στο κέντρο της πόλης.

Το πρωτοφανές για τη Βρετανία περιστατικό συνέβη στην οδό Ρίτζεντ, στο κέντρο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι κλότσησαν το αυτοκίνητο και πέταξαν λευκή μπογιά. Ένα τζάμι του αυτοκινήτου ράγισε. Το όχημα αμέσως επιτάχυνε και απομακρύνθηκε.

Το γραφείο του πρίγκιπα επιβεβαίωσε το γεγονός. Στο αυτοκίνητο του πρίγκιπα και της συζύγου «επιτέθηκαν διαδηλωτές καθ’ οδόν για υποχρέωση στο (θέατρο) London Palladium». Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι δεν έπαθαν απολύτως τόποτα.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κάμερον για την ανώτατη εκπαίδευση που προβλέπει μεγάλη άυξηση των διδάκτρων και άλλες διατάξεις που κρίνονται αρνητικά από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πρωτοφανή επεισόδια

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν ειρηνική σημειώθηκαν και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Σε μία κίνηση που θυμίζει έντονα την Αθήνα του 2008, Βρετανοί διαδηλωτές προσπάθησαν να κάψουν το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη πλατεία Τραφάλγκαρ αλλά η φωτιά έσβησε γρήγορα.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο βρετανικό Κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιάρντ, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, στους 20 φτάνουν οι τραυματίες, ορισμένοι χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Επτά άτομα έχουν συλληφθεί.

Διαδηλωτές –πολλοί φορούσαν μαύρες κουκούλες– έσπασαν το παράθυρο κτιρίου κοντά στο κοινοβούλιο στο Ουέστμινστερ και ζωγράφισαν γκράφιτι στους τοίχους του κτιρίου, πριν κατορθώσει η αστυνομία να τους διασκορπίσει.

Ακόμη εκσφενδόνισαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Νωρίτερα, το βρετανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νόμο, παρά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών ακόμα και μελών της κυβέρνησης συνασπισμού.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το σχέδιο με πλειοψηφία 21 ψήφων (323 υπέρ και 302 κατά), καθώς ορισμένα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού Τόρις-Φιλελεύθερων Δημοκρατών δεν το υποστήριξαν. Αρκετά μέλη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών απείχαν από την ψηφοφορία ή ψήφισαν κατά των μέτρων.

Δύο σύμβουλοι υπουργών από την παράταξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, οι Μάικ Κρόκαρτ και Τζένι Γουίλκοτ, παραιτήθηκαν, ενώ παραίτηση υπέβαλε και ο Λι Σκοτ των Τόρις, επίσης σύμβουλος υπουργού.

Τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε τριπλασιασμό των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων θα εφαρμοστούν από το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024